2017. június 9., péntek

Falióra javítás házilag II.

óraszerkezet csere

Ahogy az előző bejegyzésben ígértem, most megmutatom a cserét is. Nem lesz nehéz, sőt, még ahhoz is kedvet kaphatsz, hogy magad kreálj órát :D

Alanyunk egy divatos, kétoldalas vasútállomás stílű, rém komolytalan ám annál drágább óra. Senkit ne tévesszen meg a kinézet: Ez az óra nem kültéri, -semmilyen időjárásálló komponenst nem tartalmaz- illetve kültéren fedett helyen, naptól, széltől, esőtől és hótól óvva, lehetőleg egyenletes hőmérsékleten használható csak.  Már, amennyiben a körülbelüli pontos időt szeretnéd megtudni róla, nem puszta díszként használnád. Bár meg kell jegyezzem, ha egy óra nem jár, az naponta kétszer is mutatja a pontos időt! 



Tehát kicserélem a szerkezetét, mert szeretem a funkcionális dolgokat :)
Én már ezt egyszer 'javítottam' : A számlapot és óraművet tartó műanyag betét ragasztása anno megadta magát, ezért látsz több színű műtaknyot körben.

Szóval elsőként ki kell szabadítani az említett műanyagot a fém karimából. Ehhez szikét, éles és vékony pengéjű kést javaslok. Onnan tudom, hogy ezekkel megoldható, hogy már csináltam ilyet, sőt, le is fotóztam:

"Ehen van e" , ahogy néhai nagyanyám mondta :) (Értsd: itt van :D )

Nem tudom eléggé hangsúlyozni az egész alkotmány komolytalanságát.(Az óráról beszélek :>) Amúgy én nem vagyok ám a gagyi ellen! Mivel árérzékenységem gyakorlatias barkácsszellemmel párosul, bátran megveszek bármiféle ócska dolgot, amennyiben abban fantáziát látok, és jó az ára. Magyarul olcsón sz@r. Ez az óra, ez kivétel volt, gondolom pont éhesen mentem be egy boltba, és gyenge pillanatomban elragadott a hév...és megvettem drágán a sz@rt. (Amúgy nem szabad se éhesen, se szomjasan vásárolni menni, ezt jegyezd meg! )

A mellébeszélés után mondom a gondom: Látod, hogy hullámos a számlap? Azért, mert vékony papírból van. Erről beszéltem a korábbi órás bejegyzésben. Bár még nem veszélyes, ha megéri, hogy megakasztja valamelyik mutatót, bizony mondom, alumínium lemezből fogok stencilezett számlapot gyártani hozzá! (Amúgy sem tetszik ez a nyújorkos pályaudvaros marhaság, amit rányomtattak...)


Tehát ha sikeresen kiemeltük a műanyagot, óvatosan le kell venni a mutatókat. A másodperc mutató helyett egy kerek dísz volt, ezt már levettem. Egyébként csak rá vannak nyomva az óramutatók a tengelyekre, kézzel viszonylag kis erővel lehúzhatóak.


Ezek után az óraművet tartó csavart letekerjük, 7/16- os vagy 11- es kulcs jó hozzá, vagy csinálhatod fogóval is, de vigyázz, ne sérüljön meg a számlap! 


Közben javaslom, helyezd áram alá a barkács csajszik kedvenc fegyverét, a melegtakony ágyút. Félreértés ne essék, midennemű barkácstevékenységet őszintén pártolok, pusztán nem vagyok jó viszonyban ezzel a szerszámmal :)


Itt az új szerkezet. Ilyet kérlek lehet kapni. Nálunk nem igazán olcsó, de ha nem vagy rest és időd is engedi, az Aliexpress ről fél és egy dollár között meg tudod venni. Katt, és veheted is :)
AliExpress.com Product - mute mechanism Quartz Clock Movement Kit Spindle Mechanism shaft 12mm with hands Wholesale and Retail Brand New

Ha magad akarsz keresni, ezt keresd: clock mechanism

Persze, lehet, hogy így fogod kézhez kapni:


Némi kézügyességgel kiegyenesíthetőek, mint látod :) Annyit még megemlítenék, hogy érdemes megfigyelni, milyen hosszú a középső menetes rész. Több hosszal gyártják, felfogatás szempontjából lényeges, de egy "mezei" óránál, mint ez is, az átlagos megfelelő.


Na, ha eddig eljutottál, már nincs sok hátra. Szerintem érdemes megtakarítani az üveget, mivel úgyis szét van szedve az óra, bár ez rajtad múlik :)


Következő lépésben felfogatjuk a szerkezetet. Az alátétet ne hagyd ki, a csavart pedig érzéssel húzd meg!


Látod, milyen könnyen megy :D 

Pakold fel hamar a mutatókat, mielőtt elfogy a munkakedv!  

Alulra az órát mutató mutató, fölé a percet mutató mutató, majd végül a másodpercet mutató mutató kerül !
Figyelem! Törekedj arra, hogy a karocskák mind egymással, mind pedig a számlappal párhuzamosan álljanak, különben összeakadnak! 
Ha mind a helyén, a szerkezet hátulján lévő beállító kerékkel tered körbe őket, és lesd meg, szépen haladnak- e! 

Még egy dolog, majd' elfelejtettem: Délre állítsd a mutatókat felhelyezéskor, különben össze- vissza fogják mutatni az órákat!

Akkor most összerakhatod az órádat!
Ha nem ilyen jellegű, nyilván oldalt csavarok és pöckök tartják az üveget, itt majd a műanyag és némi  melegragasztó.


Belenyomjuk tehát az izét a hogyishívjákba,


Majd megnézzük, mit csináltunk :D Akkor esetleg próbáljuk újra...


Ezen itt van egy pici luk, az elvileg a felső széle közepe.
Az alsó széle közepe meg máshonnan lehet ismerős :)


Ha minden stimmel, ne légy hanyag: Tekerd körbe még egyszer a mutatókat, nem érnek- e hozzá valamihez!
Utána elő az ágyúval, de tartsd észben: ha netalántán szét kell majd ezt szedni, én fogom csinálni, valamely szívemnek kedves személy. vagy netán valaki, akire haragszom? Ezek alapján spórolj vagy ne spórolj a ragasztóval :D




A bejegyzés első része itt olvasható. 

Az Aliexpressről rövid leírás hamarosan lesz,  majd beteszem a linkjét,
viszont óraművet  három- négyszáz forint körül eBayen is találsz, vásárlás menetéről itt olvashatsz.

Remélem megjött a kedved, és sikered is lesz! Jó szórakozást!  Gyere máskor is!


Tartalomjegyzék



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése