2015. január 2., péntek

Páramentesítés olcsóbban, páramentesítő házilag

A páramentesítés üdítően örökzöld téma :)

Különösen a téli időszakban okoz gondot a helyiségek magas páratartalma és a penészedés.
Legjobb módszerek a pára ellen a megfelelő szigetelés, és a megfelelő fűtés- csak ugye ezek jelentős anyagi megterheléssel valósíthatóak csak meg .
Nagyon hatásosak még az elektromos páramentesítők is, de ezek ára szintén igen magas.

Alternatívák a sókat tartalmazó páramentesítő készülékek, de ezekhez is drága az utántöltő. Ehhez adok némi segítséget, hogyan lehet olcsóbbá tenni!

Először is leszögezném, hogy rizzsel és háztartási sóval (NaCl) csak nagyon kevés vizet lehet megkötni. Ennek ellenére lehet velük próbálkozni, mert beválhatnak :)

Mi is a pára, és miért probléma ?

A pára a levegő vízgőztartalma- egyszerűen fogalmazva. Általában a relatív páratartalmat használjuk, százalékos formában kifejezve.
A kívánt levegő páratartalom értéke 40- 60 % között van. Ez egészséges.
A páratartalom 40 % alatt alacsony, 60 % fölött magas.
Ha a páratartalom 100 %, az nem azt jelenti, hogy a medencében lubickolunk, hanem azt, hogy köd van :)

A magas páratartalom elősegítia gombák és egyéb kórokozók szaporodását, a penész első számú kiváltó oka. A penész pedig légúti megbetegedéseket és reumatikus panaszokat okoz. Ezért probléma.
- meg azért, mert tönkremennek tőle a könyvek, a cigaretta, a fémtárgyak korrodálódnak, a bútorok elvetemednek, stb stb...

Páramentesítés olcsó(bba)n

A titok: a páramentesítő anyag!
A páramentesítő anyag pedig: Kálcium klorid! (CaCl2, avagy E509- igen, meg is esszük :)  )
Ezt tartalmazzák a Ceresit tabletták és az egyéb "páramentesítő sót" tartalmazó készülékeke lezárt zacskói.
És miképp lehet ezt olcsón beszerezni? Hát zsákban!
De nézzük az árakat:

Ceresit tablettából kb fél kilósat vehetünk egy ezresért, egyéb utántöltő zacskókból szintén.
A kálciumklorid pehely ára a Tescóban- a bejegyzés írásakor- 2000 magyar forint, 10 (TÍZ) kilogrammonként! Ez már nem hangzik rosszul!
Egyébként megjegyezném, hogy jégolvasztásra és síkosságmentesítésre is célszerűbb ezt használni, mint az útszóró sót, ez ugyanis - megfelelő mennyiségben kijuttatva- nem káros, mivel lúgos kémhatású, nem savas, mint a só.
Szóval, kedves páráslakás- tulajdonosok, cammogjanak el a Tescóba- sajnos, csak téli időszakban lehet náluk kapni-, és vegyenek ilyet!
Vagy megvehetik az interneten :

http://www.argep.hu/trend/KALC/Kalcium-klorid.html


Ha megvan, folytatom!

A páramentesítő

Ha már vásároltak bármilyen sót tartalmazó párazabálót, abba csak bele kell tenni a CaCl2 granulátomot az eredeti anyag helyére. Cerersit készülékbe a tablettatartóba tegyünk egy zoknit, és abba szórjuk!
Használható tálba vagy edénybe téve is- a fém tárgyakat korrodálhatja!
Tapasztalataim szerint azok a páramentesítők, melyek külön tartályba gyűjtik a feloldódott sót, jobbak. Ez az oldat hatékony pormentesítő, valamint visszaalakítható kristályos szerkezetűvé, amennyiben a vizet elpárologtatjuk belőle.
Ha nincs készülék, nem ördöngősség csinálni, például PET palackból.

 A palack nyakához darabka szúnyoghálót vagy szövetet kell rakni, hogy ne hulljon át rajta a pehely ellenben a feloldódott anyag a palack aljába le tud folyni és ott összegyűlik.

A kálciumkloridot egyébként lehetőleg kesztyűben kezeljük, és felhasználás után jól zárjuk vissza a zsákot!

Kívánok kellemes időtöltést, és páramentes, hasznos új évet!

2 megjegyzés:

 1. Kedves Ádám Károly!
  Tanácsot szeretnék kérni az Ön által ajánlott páramenetesítési sk módszerről. A leírás egyébként igen jó, érthető és jó stílusú☺
  A gyakorlati hatékonysága érdekelne...
  Adott egy földszinti, 43 nm-es társasházi téglalakás. Precízen le van szigetelve, belül a lépcsőház is (!), persze az ablakok is plasztikból vannak.
  Viszont pára és penész is van, utóbbi még csak fehér színű.
  A kálciumkloridos PET palackos gyűjtők meg tudnának bírkózni a feladattal? Vajon hány ilyen céleszközt kellene készítenem? Tucatnyit vajon?
  Természetesen ott a kérdés mögött a B-terv is- vegyek inkább páragyűjtő gépet? Köszönöm! Üdv-Gy. Tibor

  VálaszTörlés
 2. Üdv!
  Köszönöm az elismerést, javaslom olvasson bele másik bejegyzásbe is, hátha az is tetszik :)
  Szóval földszinti téglalakás. Akkor vagy a pincéből jön a pára, vagy a túlzott szigetelés (szellőzés hiánya), vagy, a van, akkor eetleg klímaberendezés lehet a ludas.
  Felteszem a füdő, a háló és esetleg a konyha, ahol megjelent a penész. Ha mód van rá, először azt kéne kiirtani- bár gondolom, ezzel nem mondtam újat.
  Mivel a kalciumkloridos módszer a legolcsóbb lehetőség, én tennék vele egy próbát. A "veszélyesebb" helyiségekbe 2-3 palackot javasolnék mérettől függően, és meg kéne figyelni, hogy mennyi idő alatt kezd el folyadékot gyűjteni. Ha már egy- két nap alatt, akkor lehet többel is próbálkozni, vagy el lehet gondolkodni az elektromos páramentesítőn. Én ilyet nem próbáltam, amit tudok, hogy az olcsóbbak- 10-20 ezer HUF körül- Peltier elemmel működnek, és ilyet házilag is össze lehet barkácsolni, csak nálunk viszonylag drága a Peltier, külföldről rendelve pedig akár két hónap is lehet mire megérkezik.

  https://www.youtube.com/watch?v=_hH-8KqQtys

  https://www.aliexpress.com/af/peltier.html?SearchText=peltier&d=y&initiative_id=SB_20190626002910&origin=n&catId=0&isViewCP=y&jump=afs&switch_new_app=y

  Egyébént fűtésszezonban is megvan a párásodás, vagy csak most jelentkezett, hogy viszonylag sok volt a csapadék?

  VálaszTörlés