2016. június 8., szerda

Búvárszivattyú javítás

Nyár, meg meleg, meg locsolás...

Nyáron többnyire meleg van, és ilyenkor a gondos kertészek és lelkes gyepészek reggeltájt vagy estefelé locsolnak, méghozzá- aki teheti- kútból. És aki teheti az gyakorta az alant bemutatott vibrációs szivattyúval teszi, annak ellenére, hogy az ilyen gépezetek kifolyócsövét szűkíteni nem szabad- tehát lehet vele locsolni, de anélkül, hogy spriccelős fejet tennénk a cső végére ugyanis ez komoly pluszterhelést jelent a szivattyúnak.

Az itt bemutatott darab ugyan nem leégéstől szenved- mint a legtöbb- , de mivel többször találkoztam már ilyen hibával, így egy bejegyzést megér.

Ezek a szivattyúk- amik inkább pumpák :)- egyébként felépítésük alapján nagyon megbízható és strapabíró szerkezetek. Drasztikus orosz környezethez tervezték őket drasztikus orosz hadimérnökök, ezért különösebb törödést nem igényelnek. Olyannyira, hogy akár a kútban is lehet hagyni őket télire, semmi bajuk nem lesz- a kifolyócsőből a víz idővel visszajut a kútba, tehát a hiedelemmel ellentétben nem fagy be.

Azt persze figyelembe kell venni, hogy manapság már leginkább kínai vagy ukrán szivattyút lehet találni, ezek minősége természetesen elmarad a hajdani ruszkikétól (gyengébb anyagok, vékonyabb tekercselés), de azért többé- kevésbé megbízhatóak. Amelyik pár óra működés után elmegy vadászni, azt szépen vissza kell vinni a boltba, vissza kell kérni az árát, és másik típussal kell próbálkozni.

Érdemes- e foglalkozni a problémás szivattyúval?


Attól függ!
Ha leégett(ed), akkor házilag nagyon macerás a javítás, ugyanis az elektromágnes (tekercselés) műgyantával bele van 'ragasztva' a házba. Viszont ha sikeresen kiszeded, és újratekercseled (kb 2x 400 menet, 0,7 mm huzalból, de persze a mérvadó a szétbontásnál számolt menet és a mért huzalátmérő ), aztán vákumolva kiöntöd ismét műgyantával, akkor lehet tovább használni :) (Ha Te esetleg ilyet csinálsz, megkérlek fotózd vagy videózd le a procedúrát, mert szívesen kitenném a blogba! )

Ellenben ha nem leégés a hiba, akkor érdemes lehet megkísérelni a javítást. Jó esetben ilyen egyszerű problémát fogsz találni, mint a bemutatott darabé. 

Ez szép és jó, nade ha nem tudjuk? 

Megelőző hibakeresés :) 


Nos tehát adott egy ilyen szivattyú. Tegyük fel, nem tudunk róla semmit. Egyetlen egyszerű és biztos módszerrel megállapítható, hogy érdemes- e vele HÁZILAG foglalkozni. 
Tegyük le a garázs előtti betonra, és egy pillanatra dugjuk -lehetőleg külön biztosított, hogy adott esetben ne az egész házban menjen el az áram- konnektorba. Egy pillanatra, nem többre, mert a "szárazon futás" nem üzemi körülmény! (Amúgy rendesn ijesztő hangja lesz, ha jó :) )Igen pici idő is elég, hogy megfigyeljük: mozog- e a jószág :) Ha elindul valamerre az áram hatására. akkor nincs leégve, érdemes lehet szétszedni. Ellenben ha leveri a biztosítékot, vagy csak csendben búg, de nem 'megy sehová', akkor vélhetően döglődő darab...

Búvárszippancs szétszedése


 Akinek eddig esetleg nem volt világos, erről a gépezetről van szó: 


Belső felépítése ilyen: És a körben elhelyezett négy darab csavar 'tartja össze'. 


Ezek általában rozsdásak, de csavarlazító használatával oldhatóak :)

Ha szerencsés vagy- mint én- akkor ezt fogod látni:

A dugattyyú -a csészealj forma gumi, ami lökdösi felfelé a vizet- rögzítése szétrázódott. Ennyi a hiba. 


Tehát a kép közepén látható csavaranyát, hüvelyt és alátétet kell csak visszatenni a helyére. Hihetetlen, de tényleg létező hiba :) Összerakás után a szivattyú újra jó lesz! Javaslom új műanyagbetétes anyacsavar használatát, esetleg pillanatragasztó vagy csavarrögzítő adagolását a menetre összerakás előtt! 


Ez a masina másik része. Balra a műgyantába foglalt elektromágnes, jobbra a vibrátorrész az amortizátorgumival. Ennek elvben ilyen tisztának kell lennie, ugyanis ide víz nem kerülhet, a fémfelületek pedig nem talákozhatnak egymással- mert akkor szétverődnek! 

Ha már megemlítetem ezt, akkor szólok: nagyon fontosak a megfelelően beállított hézagok! 
Ehhez itt egy kép, a hézagadatokkal: 

A hézagoló alátétek- amiket komolyabb szétszereléskor láthatunk- fontosak! Ha állítgatni kell a hézagokat, a fent megadott legalacsonyabb értéken kezdjünk, majd rakjuk össze a szippancsot, próbáljuk ki nagy vödör vízben vagy hordóban, és ha nem megfelelő, akkor 0,5 mm- enként növeljük a hézagokat! De különben ha rám hallgattok, azt csináltok, amit akartok :)

Végezetül pár (kettő) jellegzetes hiba: 

Leégés oka- szárazon (elfogyott a víz a kútból) járatott szivattyú, vagy gyenge konstrukció (pl alulméretezett tekercselés)

Csökkenő vízszállítás oka
  • A beszívónyílásokon pici kavics bement, és benn maradt a láb/ visszacsapószelepnél, így az nem tud lezárni :)
  • Kezdődő leégés :(
  • A visszacsapó szelep vagy a dugattyú gumija elöregedett, elrepedt. Ezt sokszor csak hajlítgatva lehet észrevenni. 
  • Eltörött a tengely- de legalább cserélhető, csak bele van ütve a vasba. 
  • Elrohadtak a hézagolóalátétek :)
Sok sikert a javításhoz! 


Itt egy másik búvárszivattyú mesés szétszedését láthatod az én tollamból: Link
Itt meg egy másikfajta szivattyú javítását más tollából: Link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése