2016. május 12., csütörtök

Fűnyíró olajcsere

Fűnyíró olajcsere

Először is meg kell keresni a leeresztő csavart. Ez többnyire a motor alján, logikusan a dekni legmélyebb pontján van, és gyakran műanyag. 
Létezik viszont olyan motor is, amin az olajbetöltő nyílás környékén, alján van egy csavar, és ott lehet kiengedni a fáradt olajat. 
  
Erre példa az MTD Thorx (amúgy Briggs) motor. Az olajleeresztő csavar a 4-es.

Aztán hallomásból tudom, hogy olyan motor is van, aminek nincs leeresztő csavarja, ezeknél a betöltőnyíláson keresztül kell üríteni a fekete trutymót. Ilyenkor praktikus, ha van olajszivattyúnk...

Az itt látható Tecumseh  Vantage motornál alul van a csavar, és műanyag. 
 
Négyszögletes vagy hatlapfejű kulccsal egyaránt eltávolítható. Általában illik bele a dugócsulcsok hajtókarának a négyszögletes vége.
Az olajcsere menete nagyjából megegyezik az auók olajcseréjével. Üzemmelegre járatjuk a gépet, leállítjuk, leeresztjük az olajat, visszatesszük a csavart és betöltjük a friss olajat. Egyszerű művelet, nem? Nem!
Hülye macera! XD
A melegítéssel még nincs gond: simán lenyírjuk a füvet. Aztán már kezdődnek a problémák, mert ha nem jó irányba döntjük a négyütemű motort, akkor befolyik az olaj a szelepekhez, és füstgépet csinálunk :)
A négyütemű motorokanál generális szabály, hogy dönteni csak hátrafelé, a tolókar irányába, vagy ha nagyon muszáj, akkor a kipufogóval ellentétes irányba szabad őket.
A másik macera az olajcserével, hogy nehéz bepozícionálni az edényzetet, amibe felfogjuk az olajat. Pár csepp könnyen mellé megy. Általában 0,5 -0,7 liter körüli az olaj mennyisége, ennek megfelelően keressünk edényt, pl tepsit, Alutef szeletsütőt :D,  a felfogáshoz. A fáradt olajat ezután javasolt leadni benzinkúton- mert nagyon káros a környezetre. Állítólag egy liter (fáradt)olaj egy millió liter vizet képes beszennyezni, szóval nem tréfaság a földre vagy a lefolyóba ereszteni! Arról nem is beszélve, hogy a mindenféle szárnyas meg úszó állatkák el is pusztulnak tőle! Ezt TE nem akarod!

 olajcsere
Bár fűnyírómotorhoz nem az igazi, az autósoknak tudom ajánlani az olajleeresztő kannát. Remek termék!

Ha bepozícionáltunk az edényzetet, akkor a gyertyapipát lehúzzuk, a gépet megdöntjük, hogy hozzáférjünk a csavarhoz, csavart kicsavarjuk, olajat leengedjük. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy a gép -tehát az olaj is- üzemmeleg, ami szaknyelven forrót jelent :) Mikor már nem csepeg, egyet kettőt húzhatunk óvatosan a berántókötélen, és, ha utána utána sem csepeg, akkor visszatehetjük a csavart. A leeresztett olajat még mielőtt felrúgjuk, zárható edényzetbe töltjük és elvisszük leadni. Nem kérés, utasítás! Köszönöm! 

Ha ez most az évi rendes évi olajcsre a gépeden, érdemes megélezned a fűnyírókést, mielőtt betöltöd a finom friss olajat! 


Most jön ami még nem volt! Friss olajat bele!

Na de milyet, igaz? Annyi féle olajak vannak, mindenféle számokkal, megaztán a kocsinál is kimaradt- jó lenne elhasználni, meg izé, meg spórolni is kéne, meg bla, bla bla... bla bla bla bla. 

Kétféle mber van- amúgy nem, de most igen :) Van, akit érdekelnek a szabályok, van akit nem. Ha tetéged nem érdekelnek, akkor nyugodtan tölthetsz étolajat is a fűnyíródba. Ha érdekelnek, akkor itt egy kicsi háttérinfó :)
A motorolajok jelölését és osztályozását -többek között- a SAE J300 szabvány határozza meg. Ezek számok meg W betű, ami a viszkozitási osztályokra utalnak.
(A viszkozitás messziről nézve folyékony vagy légnemű anyag sűrűségét mutatja.
Közelről nézve meg ez:
A viszkozitás, más elnevezéssel a belső súrlódás egy gáz vagy folyadék belső ellenállásának mértéke a csúsztató feszültséggel szemben.
Itt olvashatsz róla bővebben: Wikipédia)

Autóknál és motoroknál kicsit bonyolultabb a választás, mert ott a gyártók a SAE szabvány mellett más megfelelőséget is megszabnak, pl API, ACEA. 
A négyütemű kerti gépekbe -amiket télen nem használunk- SAE 30 olaj való. Ha esetleg a gépkönyved mást mond, akkor persze arra hallgass, én csak általánosságban írok. 
A SAE 30 egyfokozatú motorolaj, csak 0 C° felett működő gépeknél használható. Itt egy táblázat, hogy az egyes jelölések mit is takarnak: 

  
Látható, hogy a W, mint winter, a téli viszkozitást jelöli. Az autókba többfokozatú, pl 10W40 olaj kell, hogy télen is kielégítő legyen a kenés. Az is látható a táblázatból, hogy a fűnyíróba a SAE 30 olaj helyett nyugodtan bele lehetne tölteni az autóból kimaradt 10W40 olajat. Ennek ellenére én ezt nem javaslom, mivel az olajakat adalékolják, speciálisan a fehasználáshoz. Nem azt mondom, hogy kinyírja a motorocskát az autó olaja, hanem azt, hogy jobb neki az, ami neki való.  
fűnyíró motorolaj
 Mélyebben nem akarok ebbe belemenni, de mostmár legalább van egy kicsi fogalmad erről is- ha esetleg eddig nem volt.

Tehát töltsd fel a motorod a választott olajjal a megfelelő szintig. A gépkönyv, vagy az internet segíteni fog, hogy ez a szint hol van, ugyanis nem mindig egyértelmű. A nívópálcás gépeknél pl van olyan, ahol kiekert pálcával kell mérni, és olyan is, ahol bekert pálcával. Egy dolgot tudok tanácsolni: Ha nem tudod mennyi kell, inkább kevesebb olaj legyen a gépben, mint több! (A kevesebb és több közötti különbség persze milliliterekben mérhető, mégis, a több olaj gondot fog okozni, folyást, nehéz indulást stb)

Az olajcsere utáni fűnyírás után- persze, ha kihűlt a gép, vagy akár másnap- ellenőrizd az olajszintet, és ha kell, akkor tölts utána!

Még annyit megemlítenék, hogy minimum évente érdemes lecserélni az olajat gépeinkben- természetesen irányadó a gép dokumentációja!  A motorolaj az idő és használat miatt veszít a kenőképességéből és a hőelvezető képességéből- mert amúgy hűt is- , valamint koszosodik. Ezért kell sajnos rendszeresen cserélni.

Úgy gondolom, eléggé kiveséztem ezt a témát, jobban is, mint akartam.

Gyere máskor is :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése