2016. május 12., csütörtök

Fűnyírókés levétele és élezése

Fűnyírókés levétele és élezése 

A kés életlenségének biztos jele, hogy- megfelelő időben végzett- fűnyíás (gazvágás) után a fűszálak végei sárgulnak, elszáradnak. Ilyenkor a kés nem vágja- nyírja-, hanem tépi a zöld matériát, ami ugye nem cél.
A fűnyíró késének levétele, bár kicsit túl van misztifikálva, nem különösebb mutatvány: Oldalra kell dönteni (a kipufogóval ellentétes oldalra) a gépet- miután a gyertyapipát a véletlen inulás megakadályozása érdekében lehúztuk-, majd kihajtani a csavart. Érdemes amúgy a kés élezését beiktatni az olajcsere folyamatába, a friss olaj betöltése elé.

fűnyírókés
a fűnyírókés csavarját forgásiránnyal megegyező irányba tudjuk kihajtani

Szóval a gép az oldalán, a csavar a forgásiránnyal megegyező irányba fog lazulni- amerre az él van. Így ugyanis működés közben a csavar semmiképp nem tud kihajtóndi, okosan ki van ez találva :)

Fontos, hogy megfelelő mérteű kulccsal vegyük le a trartócsavart!
Különösen fontos, hogy megfelelő méretű kulccsal vegyük le a tartócsavart az elektromos fűnyíróknál, ugyanis ott többnyire műanyagból van illetve műanyag burkolatú a csavarfej!!! 

Ha nem akar lejönni, kis gázolaj vagy csavarlazító permet segíthet! 

Valószínű, hogy nem lesz elég a kezed ereje, hogy ellen tarts a csavarnak. Ilyenkor be lehet vetni fadarabot például, de használhatod a lábad is, ahogyan én szoktam:
fűnyírókés leszerelés 
 Ilyen az, mikor a láb kéznél van :) Persze, ez körömcipőben nem ajánlott :)

 Ha lekönyörögtük a pengét, jöhet az élezés. Jó esetben csak végig kell húzni az éleken párszor egy vasreszelőt.
Legelőször viszont érdemes átkefélni drótkefével a kést, hogy ne legyen nagyon koszos, mert a kosz átvághat balanszírozáskor.


Rögzítsuk a kést és élezzük. Ha nincs satu, jó lesz a pillanatszorító vagy egy húsdaráló is, amivel a konyhaasztal lapjához fogatjuk a kést :)
Ha bemaródások, mély 'árkok' vannak az élen, azokat sajnos el kell tüntetni, tehát azok aljáig kell az anyagot 'leszedni'. Az élnek egyenesnek és egyenletesnek kell lennie, és kb 40-45 fokosnak. Ha csak utánélezés kell, elég lesz a vasreszelő, amivel új élet kap a kés. Jó esetben a szöggel sem kell foglalkoznunk, mert az eredeti élszöget tudjuk követni.
Ezek a vasreszelők, ha esetleg nem ismernéd őket

 
Rossz esetben viszont jöhet a sarokcsiszoló, vagy inkább a köszörű. Ilyenkor figyeljünk az egyenletességre, valamint arra, hogy ne hevítsük túl az anyagot, mert kilágyul! Vízzel hűteni például jó!

Amint megvagyunk a 'borotvásra' fent késsel (Nem komoly, nem kell túl élesre...), jöhet a balanszírozás.
Ha ezt nem tesszük meg, akkor a kés szépen, finoman tönkre fogja tenni -minimum- a fűnyírómotor csapágyazását :) És akkor majd állsz hosszú lógó orral, hogy jaj istenem, pedig a múltkor még jó volt  :>

fűnyírókés kiegyensúlyozás
Ez sem egy ördöngős dolog, ha nincs satu, beversz az ajtófélfába vagy az ágytámlába egy hatvanas szeget- vagy szöget- és arra akasztod a kést. A cél, hogy kb nikelezett szemmértékre egyenesen, vízszintesen álljon, ami azt jelenti, hogy a két oldal súlya megegyezik- ergo, forgása egyenletes lesz. Ha nem áll egyenesen, akkor a lógó oldali élből kell levenni- mert az a nehezebb.

Ezután a kést a helyére tesszük, a csavart rendesen meghúzzuk (!!!!) és mehet is a berregés:)

Sok sikert, csak ügyesen ;-)

Tartalomjegyzék

Zenék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése