2016. május 21., szombat

Stencil készítés és stencilezés sk

Haló!


Üdítően divatos, igazi nőcis kreatív workshopos DIY dolgot mutatok most neked- persze, 
saját szemlélettel : ) 

Nem kenyerem a mai értelemben vett kreatívkodás, nem tetszik a repedezett, sem a kopott festés, és kevés kivételtől eltekintve nem hoznak lázba a ragasztópisztollyal készített csillogó, hasznavehetetlen tárgyak sem. A stencilezés viszont hagyományos, költséghatékony és eléggé egyedi ahhoz, hogy kicsit visszahúzzam a modern 'barkács-csajok' kezei közül, és bemutassam.
(Félreértés ne essék, mindennemű manuális alkotó - javító tevékenység jó és hasznos minimum annak a személynek, aki végzi.)
Elmondanám: ez nem új technika. Régóta alkalmazzák, régen alkalmazták. A divat egy időben kiszorította a palettáról, most újra elővette:) Hiába no, nincs új a nap alatt...

A stencil nem egyéb, mint festősablon. Darab papír, műanyag, vagy fém, amin kivágott minta/ minták vannak. Használata nem különösebben bonyolult, de némi gyakorlást igényel.

Stencil készítése házilag

Namost lehet ilyet kapni is. Ez nagyon jó dolog, de az igazi, amit magad készítesz. (Mert ugye, ha már megveszed, akkor akár fel is festetheted mással, és megint oda jutsz, hogy semmit nem csináltál, csak ültél a fb előtt vagy nyomkodtad a telefonod...)

Legegyszerűbb eljárás: Egy választott mintát kinyomtatsz, kivágod és felfested. Röviden és tömören.

Elsőnek választasz egy mintát. Az internet tele van ilyenekkel, annyit lopsz össze a gépedre, amennyit nem szégyellsz :) Egyszerűen beírod a keresődbe (Google, Bing, Yandex, Duckduckgo ): Stencil. Ha krokodilos stencilt akarsz: crocodile stencil, ha virágost: flower stencil és így tovább. Érdemes eleve képet keresni :)

Ha megvan a kép, kinyomtatod. Javaslom, hogy műszaki rajzlapra nyomtasd, mert az erősebb mint a sima nyomtatópapír. Bármelyik nyomtatóval nyomtatható, nekem ez vált be leginkább.

Nyomtatás előtt esetleg szerkesztened kell a képet- nagyítani, kicsinyíteni, pl- ezt bármelyik képszerkesztővel megteheted, de a nyomtatósgéd is felnagyítja neked, ha nem kell spéci méret.
Apropó méret: Többnyire A/4 méretet lehet házilag nyomtatni. Ha ennél nagyobb sablon kellene, akkor el kell osztani több papírra a képet- pl paint tel- és ha elkészült, össze lehet őket ragasztani, vagy darabonként használni.

A leggyengébb minőségű nyomtatás- fast draft- általában megfelel, de ha nagyon részletes a minta, akkor inkább általános módot válassz!

Itt van példának ez a két virág:
 

Javaslom, ha még nem csináltál ilyet, akkor valami hasonlóan egyszerűvel kezdd!
Szóval ha megvan a nyomat, a 'felesleges részeket' el kell távolítani a papírról.
Ehhez én szikét használok, ilyet:
Az a jó, amelyiknek vékony a hegye, azzal az íveket és a sarkokat is szépen ki lehet metszeni. Vágáskor kell valamiféle nem túl kemény anyag a papír alá. Nálam ez a képen látható műanyag lap, egy régi lapolvasó fedele. Príma, nem koptatja a kést, és nem vagdosom össze a meranti asztallapot :)

A vágás maga némi gyakorlatot igényel- mint minden- , de nem bonyolult. Majd belejössz :) Én hobbiból csinálok stencileket, mert engem megnyugtat. Vágás közben lehet hangoskönyvet, vagy zenét hallgatni, abszolúte relaxáló hatású :D

stencil készítés
Ahogyan már említettem, érdemes egyszerű mintával gyakorlatot szerezni. Rájössz, mit merről érdemes vágni, hogyan lehet szép íveket csinálni, ilyesmi. Ahol pl sarok, hegyes szög van, azt érdemes a szög csúcsától, két lépésben vágni.
Nagyon fontos, hogy éles legyen a késed, különben gyűri és tépi majd a papírt, ami miatt nem stencilt csinálsz majd, hanem magadnak bosszúságot és csalódást! 
Ha kedvet kaptál, és van némi gyakorlatod, fokozatosan lehet bonyolultabb mintákkal próbálkozni! 

Például ilyennel: 
 

Vagy, ha már nagyon nagy királynak érzed magad, akkor ilyennel : 
stencil készítés

A kivágás után a papírt impregnálni kell, amennyiben vízbázisú festékkel lesz felfestve. Erre saját módszerem a zománc (vagy olaj)festékkel való bevonás. Ezt azért is érdemes, mert a festék ad egyfajta tartást és tartósságot a papírnak. 


Legalkalmasabb a bevonáshoz a festőhenger. Bátran és erősen fessük a papírt, hogy a festék szinte belenyomódjon a rostok közé. 
A bal alsó sarokban azért van luk, mert annál fogva függesztem fel száradni a stencilt. Egyszerre csak egy oldalt fessünk, szárítsuk meg, majd a másik oldalt is fessük le.
Próbáltam már egyébként falazúrral, vízüveggel, impregnálószerrel és spréfestékkel is bevonni stencilt, de leginkább a zománcfesték vált be. 

stencil készítés

Így szépen szárad egy éjszakát, majd még egyet a másik oldala és kész is! :)

A stencilezés maga :)

Mondtam: Nem bonyi :) 

Fogod a stencilt, maszkoló szalaggal rögzíted és lefested. Festhetsz szivacshengerrel, tupfolóecsettel vagy spréfestékkel. A lényeg, hogy inkább kevés festéket használj mint sokat, mert ha a stencil alá folyik, akkor rút lesz a munkád :)
Egyébiránt -szerintem- nem cél a tökéletesség ennél a technikánál. Tehát ha kézzel viszel fel mintát mondjuk a faladra, ha nem egyenletes mindenhol a festék, az kölcsönözhet egyfajta rusztikusságot a végeredménynek.

 stenciltechnika
 Itt egy szivacshenger végével történő, tupfolós festés látható, feleségem által demonstrálva.

stenciltechnika
Itt pedig a végeredmény. Ezekhez kellettek a virágok is :) Ügyes az asszony, el kell ismerni <3

A hordók széééépek lettek :)

Végezetül pár kép :

 



 



Ha úri kedved úgy tartja, próbáld ki! 

Kívánok kellemes, értelmes és hasznos időtöltést!


6 megjegyzés:

  1. prőáltam de nem múködik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez szomorú. Ha elmondod mi nem sikerült, megpróbálok segíteni. Amint látod, nálam működik a módszer.

      Törlés
  2. Nekem az a problémám, hogy mindig aláfolyik a festék. Lehet, hogy kevesebbel kell próbálkozni. Nem adom fel, de ha van valami jó tanácsod, hogyan rögzíthető biztonságosan, akkor írd meg légy szíves! Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Sok festéket használsz, vagy esetleg nem sima felületre teszed a stencilt. Jobb tanácsot, mint amit fent leírtam, nem tudok adni. Ha végképp nem akar sikerül, próbáld fújni, vagy hengerezni. Amúgy gova és milyen festékkel kívánod alkalmazni a technikát?

      Törlés
  3. Kedves Kovács Ádám Károly!
    Szeretném megköszönni, hogy közzétette ezt a bejegyzést, rengeteget segített vele nekem (is). :) A legzseniálisabb a zománcfesték ötlete, sose jutott volna eszembe, ezért is kezdtem a neten böngészni. Nem tudtam hogyan tegyem vízállóvá a kivágott papírlapot :D, de tökéletesen működik, imádom, és már most nagyon sokat készítettem és még fogok is ;) (Ui.: A használatakor tényleg nagyon kevés festék kell, ami lehetőleg nem nagyon híg.) lia110

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves " lia110 " !

      Végre valaki, akinek működik, és nem titkolja :)
      Már kezdtem azt hinni, hogy ez (is) csak az én világomban valóság :)
      Köszönöm a hozzászólást, örülök a sikerednek!

      Kívánok jó szórakozást és örömteli tevékenykedést!

      Kovács Ádám K.

      Törlés