2013. december 11., szerda

Siesta gázkályha takarítás

Haló!
Rég írtam, bokros teendőim voltak :D
Viszont most egy üdítően időszerű témával jelentkezem!
Siesta 'jellegű' 'gázkályha' kitakarítása, illetve szétszerelése és próbája. 

...és, hogy miért 'jellegű' 'gázkályha' ? Hát azért, mert ez se nem Siesta, se nem kályha. Ezek ugyanis katalitikus égővel szerelt gázfűtő készülékek. Az igazság az, hogy nálunk a Kádár rendszerben (boldogságos idők) létezett Siesta nevű 'Siesta' , és azután a köznyelv egyszerűen 'Siestának' nevez minden hasonló, mobil, Pébé gázzal működő készüléket. Bizony, a mai napig nem lehet erről leszoktatni minket, magyarokat. Mondhatnám, hogy lelemény, meg egyszerűség, de puszta slendriánság- szerintem.

Pár dolog a Propán Bután gázról, amivel működik a készülék:
*Szintelen, szagtalan, a robbanásveszély miatt -ha jól tudom etilmerkaptán nal- szagosítják
*A levegőnél nehezebb, ezért talajszint alatti helyeken NEM alkalmazható
*11,5 kg PB gáz fűtőértéke megfelel kb 50 Kg fa fűtőértékének, ill 150 KWh villamos energiának

Visszatérve, a 'Siesta' igen praktikus kis készülék, mobil, ott és akkor fűt, ahol és amikor szükség van rá. Hátránya viszont, hogy zárt térben csak megfelelő körültekintéssel alkalmazható, ugyanis nyílt égésterű, vagyis a helyiség levegőjét használja, és oda nyomja vissza az égésterméket - többek között CO- ami kellemetlen, akár halálos kimenetelű balesetet is okozhat. Mindenképp ajánlatos szénmonoxid érzékelővel együtt alkalmazni!

Nekem eddig nem volt ilyen készülék, de most beruháztam egyre a műhelyembe. Természetesen kisipari, magyar termék, egy elismert - ugyanakkor szerintem inkorrekt - aukciós portálon vettem, igen jó áron.
Íme: 

Ez egy Termo MAX 2,8 PB, adatlapja:
1989- ben gyártották kis hazánkban. Abban az évben ő volt az Etamax-Termoker 1510. gyermeke :D
Szóval, elmentem érte, gazdát cserélt a készülék és a készpénzem, és hazahoztam. Behúztam a műhelyembe, rácuppantottam a konzerv gázra, szikráztatgattam, de semmi. Hát, hát, gondoltam, nem így szerepelt a tervben. Az eladó mondta, hogy rég volt használva, és egyébként is korekt volt, szóval nem volt kifogásom a készülék működőképességét illetően, ezért döntöttem: Kitakarítom!

Itt álljunk meg egy pillanatra! Tisztelt Hölgyem/ Uram. Tekintse meg újra a gépről készült fotót! Ez egy 24 éves darab! Melyik készülékünk fog így kinézni 20 év múlva? 

Visszatérve a témához, ez egy egyszerű valami :) A szereléshez csavarhúzó, villáskulcs vagy fogó, kis kézügyesség, porecset és esetleg porszívó szükséges. Ez a minimum! Ha ezek nincsenek kéznél, neki se álljon senki. (pár dolgot majd megemlítek még, ami jó, ha van, de nem baj, ha nincs :) )

Ez a készülék belseje, a gázpalack mögötti takarólemez. Négy sarkában négy csavar- ezeket szépen tessenek kicsavarni!

Kicsavarás után a 'kályha' eleje leválasztható a 'dobozról'.
Utána a gázcsapról levesszük a gázcsövet a nyomáscsökkentővel (reduktor). Javaslom, próbálják ki a reduktort. Kicsit hagyma szagú, de nem vészes :)
Szóval, a palack felőli oldalánál kell belefújni. Ha erősen fújunk, nagy ellenállást kell tapasztalnunk, ha gyengén, kicsit. Ennyi, nem kell hozzá atomfizikusnak lenni! Ez az alkatrész azért kell, hogy a palackban lévő, összenyomott, cseppfolyós gáz nyomását csökkentse (redukálja) a készülék felé.
Itt látható a szabályzó része a gépnek- pontosabban a tekerőgomb pont az alján:) Felül van a gázcsatlakozó csonk- amiről lehúztuk a csövet, jobbra egy cső, amin a szabályozott gáz a katalitikus égőbe jut, balra egy cső, amin a gáz az őrlángoz jut, lefelé alul a fekete dolog a piezzo gyújtószerkezet (szikráztató), felette az égésbiztosító. 
Ez itt a bal oldali cső folytatása, ide csatlakozik a szikráztató és az égésbiztosító vezetéke is.

Itt pedig a már leszerelt csövek. Ezek alumíniumból készültek, réz tömítésekkel. Hagyományos hatlapfejű Hollander csavarokkal vannak rögzítve. Óvatosan oldjuk a csavarokat, a csöveket ne erőltessök, mert könnyen hajlanak, repednek!

A készülék elején található forgatógomb a szikráztatóval. Két darab lemezcsavar tartja a helyén, sürgősen kicsavarandóak! :)
A szabályozó szelep és a szikráztató más megközelítésből :)
A kötőelemek oldása után egyben kijön minden. Óvatosan kezeljük a két vezetéket, különösen a nem feketét (nem tudom, milyen színű, szerintem ilyen szín nincs is)!
 Ha megvagyunk, kihajtjuk a soron következő négy darab csavart, és kihúzzuk a fűtőelemet takaró lemezt. 

Aztán kivesszük magát a fűtőelemet is. Eléggé UFO technikának tűnik, ne nagyon buzeráljuk a "műszőrös" részt :) Egyébként ez a lelke az egésznek, ebben találhatók a különféle fémvegyületek, amik katalizátorként működnek égés közben. A takarítását, nyomkodását, szimatolását, rágcsálását nem javaslom.
Vegyük le a két csavarral felfogatott 'őrlángot' és a szikráztatót.
 Balra, nagy fehér kerámia kilógó vezetékkel a szikráztató, előtte a megfoghatatlan, sejtelmes színű drót az égésbiztosító vezetéke, ami az égésbiztosító érzékelőjéhez (fémcső) csatlakozik, mely az őrláng égőfej tetejére van rögzítve. Elég körülményesen írtam, elismerem :)
Ez nem egy sikeres kép, de talán látszik, hogy egy méretes pormacsek foglal helyet az őrláng helyén :)
Ezen még Pocok Macska is meglepődött XD
 A kép középpontjában egy lyuk van. Itt levegő kerül a rendszerbe, hogy éghessen a láng. Alulról jön a gáz, a lukon keresztül jön a levegő, és ha minden remek, felül, ha meggyújtjuk, akkor égni is fog. Ez speciel szintén portól terhes. 

Ez pedig az őrláng égő gázcsatlakozása, látható, hogy egy rácsszerű szűrő van benne. Ez fogja fel az apró, nemkívánatos koszt, ami pl a palack cseréjekor kerülhet a rendszerbe, valamint porlasztja is a gázt.
Ez általában tiszta :)

Akkor most a takarítás:
A port kifújkáljuk, kipiszkáljuk. Esetleg használhatunk porszívót, ha van megfelelő szűkítőnk. A lényeg, hogy az őrláng égője, valamint a légző luk(ak) tiszták legyenek. Ha alulról (a gázcsatlakozás felől) belefújunk az őrláng- égőbe, nehezen, de át kell, hogy jusson rajta némi levegő. Amíg nem tudunk átfújni rajta, addig tisztítgassuk :)

A készülék szabályzó szelepének ellenőrzése:


Állítsuk az előlapi tekerőgombot maximum állásba!  A csonkba, ahol a palack csatlakozik fújjunk bele. Elvileg a csap nm enged át levegőt. Most nyomjuk be a gombot (mintha indítanánk a készüléket), és tartsuk nyomva, miközben ismét belefújunk a csőbe!
Most mindkét irányba kell áramlania a levegőnek!
(Tehát az őrláng felé, és a katalitikus égő felé is)





Az égésbiztosító ellenőrzése:


Az égésbiztosító feladata, hogy megakadályozza a gáz áramlását, amennyiben az őrláng kialszik. 
 
Melegítsük öngyújtóval kb 10-15 másodpercig az égésbiztosító érzékelőjét! Utána nyomjuk be a tekerőgombot maximum állásban, majd engedjük fel, és fújjunk bele a gázcsonkba. Ha az égésbiztosító jól működik, pár másodpercig át tudunk fújni a szabályozó szelepen. Próbáljuk ki, hogy először az őrláng csatlakozást, majd a másik csatlakozást fogjuk be fújás közben (csak, hogy biztosra menjünk). 

Az égésbiztosítő ellenőrzéséről még egy bejegyzés, újabb vagy más gázkészülékekehez hasznos lehet: 

Amennyiben rendben találtuk a dolgokat, elkezdhetjük az összeszerelést!
 Először a kezelőszerveket, és a fűtőbetétet rakjuk a helyére, utána pedig sorban, mindent. Javaslom, takarítsuk meg az alkatrészeket, ha már szét van szedve a készülék :)

Ahogy az alu csöveket visszatettük és meghúztuk a csatlakozókat, javaslom, rakjuk a helyére a gáztömlőt a reduktorral, és csatlakoztassunk gázpalackot a készülékhez! Próbáljuk le a csatlakozásokat, nincs e szivárgás- illetve indítsuk is be a 'kályhát'. A csatlakozások ellenőrzéséhez használhatunk a kereskedelemben kapható szivárgásjelzőt, vagy sima mosószeres vizet is (mint a gázszerelők). Tiszta víz nem jó!!
Nyomjunk a habból / mosószeres vízből a csatlakozásra, és figyeljük meg! (Persze működő készüléknél, különben nincs nyomás a rendszerben :) ) Ha nem tapasztalunk sehol buborékolást, akkor "gút" minden!

Még egy dolog. Már írtam, hogy kora ellenére remek állapotú a készülék. Az adatlapja is megvan, csak a ragasztás engedett az idő vas fogának.

Visszaragasztottam! Elvégre a Merciről sem szaggatjuk le az emblémát! 

Az előző gazda olyan alapos volt, hogy linóleumból még alátétet is vágott a palack alá, hogy ne sérüljön a festés. Ha már egyszer eddig volt benne, nem voltam rest, visszaragasztottam !



A csatlakoztatott palackkal. 

Itt pedig az égő őrlánggal :)

Jó szórakozást! 

FIGYELEM! A leírás érdekesség, esetleg hozzáértők számára segítség! A közöltek használatából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalok! 
MINDENKI A SAJÁT TETTEIÉRT FELELŐS. HA FELROBBANSZ, AKKOR MÁR HIÁBA SZIDOD A KORMÁNYT! XD

Tartalomjegyzék

Zenék

62 megjegyzés:

  1. tegnap működött m ma már nem .. már 3 darab van belőle , mindnek ez a baja

    VálaszTörlés
  2. Üdv!
    Azért ha egyik napról a másikra megáll, én az égésbiztosítóra is gyanakodnék. De a takarítás sosem árt, főleg, ha régi a készülék!

    VálaszTörlés
  3. Üdv!

    Nekem csak az a gondom hogy nagyon poros az égőfelület.Pont amire azt írta hogy ne takarítsuk.Mintha az egész porcicás lenne.Hagyjam úgy?Amúgy működik rendesen.

    VálaszTörlés
  4. Üdv!
    Amennyiben a működést nem befolyásolja, én nem biztos, hogy takarítanám- persze látatlanban nehéz bármit mondani :)
    Óvatosan porseprűvel (az a színes műszálas nyeles eszköz) meg lehet kísérelni.

    VálaszTörlés
  5. Üdv!

    3 nap után megzizzent.Állandóan elalszik az őrláng.Kb 30 mp-ig ég.A gáz jön,azt hallom.A gázszerelő másfél hete nem ér ide...Ötlet?

    VálaszTörlés
  6. Van ötlet, persze. Égésbiztosító vagy részleges dugulás, esetleg kevés a gáz a palackban.

    VálaszTörlés
  7. Üdvözlöm Uram !

    Nekem is van 3db a nyaralónkban azok az új fajták, három fokozatúak.Egy kis égő és egy nagyobb égő felülettel.
    Max. fokozatban mind a kettő ég.
    A leggyakrabban használtnál legutóbb palackot kellett cserélnem, mert már olyan lobogva kezdett égni. A palack csere óta azonban kb. fél óra múlva folyton elalszik, miközben a másik még ég ugyanabban a légtérben.
    Korábban a legkisebb fokozaton órákig tudott fűteni. Mi lehet a hiba? Részleges dugulás lehet,az égésbiztosítóval mit lehet tenni ?
    Egy másik készülékkel az a bajom, hogy a kisebb égőrész a bemelegedés után is olyan kékesen ég nem pedig olyan vörös izzással, mint a másik kettőnél.
    Ez a jelnség röviddel a vásárlás és néhány használat után jelentkezett. Ez is porosodás következménye lehet?
    Válaszát előre is köszönve, kellemes ünnepeket kívánok.

    Szabó Z.

    VálaszTörlés
  8. Palack csere után csak az őrláng ég, nem indulbe a készülék. Eddig működött (török Siesta kb 3 éves).Elvileg mi lehet a gond ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      'Elvileg' eltömődött a fúvóka vagy elromlott a szelep.

      Törlés
  9. Siesta Fornello készülékemen a tekererheto kapcsolő totál eltörött. Hol tudok egy ilyen új kapcsolot venni? Vagy hogy tudok hozzá szerelőt kapni, aki ezt kitudja cserélni újra?
    Köszönöm szépe előre az információt?
    Üdvözlettel Édler Eszter.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter!
      Némi keresgélés után sajnos azt kell mondanom, hogy nem fog hozzá találni tekerőgombot. Szerelőt az interneten, lakóhelye alapján keressen- én hiába mondanék kalocsai szerelőt, ha kegyed mondjuk Nyíregyházán lakik...ugye érti?
      Viszont, mivel ez a blog SajátKezű javításokra buzdít, adnék tanácsot! :) Ez a tekerőkapcsoló valószínűleg másfajtával is helyettesíthető. Elivleg ha a készülék hátulja felől, alulról megnézi, látnia kéne a tengelyt, amire a gomb rögzítve van -Nem ismerem a konkrét készüléket. Elképzelhető, hogy csavar tartja a helyén, de valószívűbb, hogy egyszerűen rá van tolva a tengelyre (mint a gáztűzhelyek esetében). Ha le tudná venni- szerintem alulról felfelé le lehet tolni-, akkor az alapján könnyebben találna egy "bármihez való" tekerőt, amivel tudná használni a készüléket. A lényeg, hogy megfelelő legyen az a rész, ami a tengelyre megy.
      Ha megakad, keressen e-mailben, és segítek!
      Sok sikert!
      Kovács Ádám K.

      Törlés
  10. Üdvözlöm nekem az lenne a problémám hogy kíváncsiskodás közben (meg akartam nézni a belsejét) a sarkábol egy kb 2*2cm gyapotot vagy üvegszálat nem igazán tudom mi az sikeresesen ki szedtem és ott a sarokban felül ahonnan ki szedtem elég erősen gáz szag van használhatom így? Vagy tönkre tettem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Igen, tönkretette. Sajnálom.
      A katalitikus égéshez kell a gáz meg kell a katalizátor. A katalizátort mindenféle fémvegyületek- meg az isten tudja mik- alkotják, és ezek abban a 'paplanban' laknak, ami elszakadt. Namost ahol hiányzik a katalizátor, ott nem jön létre a katalitikus égés, hanem egyszerűen távozik a gáz- jobb esetben.
      Ha megvan a kiszakadt darab, azt meg lehetne próbálni mechanikusan rögzíteni valahogy- vastag fémróttal például-, de ez vagy sikerül, vagy nem...Ha sikerül, szerintem használható a készülék. Ha nem sikerül tartósan és megbízhatóan rögzíteni, akkor inkább könyvelje el az esetet tapasztalatnak, és felejtse el a készüléket!

      Törlés
  11. Üdv uram! Nekem az lenne a gondom hogy begyújtom a készüléket bármilyen állásban van 10-20 másodperc után ugy mondanám hogy ilyen lángnyelveket enged fel magából felfelé nem csak izzik hanem lángol. Köszönöm előre is a választ . Üdv Ádám

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      azt jó lett volna tudni, hogy ez egy új hiba vagy sem...
      Több solog is okozhat ilyet:
      1. Kifogyóban van a palack, kicsi a nyomás. Ezt egyszerű kideríteni :)
      2. A fúvóka eltömődött- a bejegyzés közepén van egy kép a fóvókáról. Ott látszik a luk, amin keresztül levegőt szív. Ha ez a luk, vagy a fúvóka részben eltömődik, az is tud ilyet produkálni.
      3. Probléma a szeleppel- ez nem valószínű szerintem.
      4. T önkrement az égőfelület- hosszú használat után a vattás részből kiég a katalizátoranyag, és akkor már nem katalitikus égés (izzás) lesz, csak égés. Ha régi a készülék, vagy nagyon sokat futott, ez is lehetőség.
      Én a palackra vagy a fúvóka tömődésre fogadnék.
      Sok sikert a javításhoz, esetleg majd írja meg a tapasztaltakat!
      Legjobbakat!
      Kovács Ádám K.

      Törlés
  12. Tisztelt Ádám!
    Tegnap írtam egy kérdést ebben a témában, de nem találom. Abban kértem ötletet, hogy korábban jól működő Siesta (új palackkal sem) funkcionál most rendesen. A begyújtás után az őrláng és az első panel ég, de a gyújtógomb elengedése után minden elalszik. A múlt héten pár percig működött (mindhárom panel) majd elaludt. Azóta visszagyújtani sem lehet. A szellőzés hiánya sem okozhatja, mert nyitott ajtónál sem marad égve a láng. Ez a hőelem vagy a mágnes hibája lehet?
    Köszönöm: András

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt András!
      A kérdést a Macskás éjjelilámpa bejegyzéshez írta, oda válaszoltam :) Jó tudni, hogy nem megy értesítés a válaszról...
      Ezt írtam:
      Kedves András!
      Sanszos, hogy a hőelem vagy a mágnes a ludas, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen nem éri el a láng a termoelemet, és nem melegíti eléggé. Ez szétszedéskor fog kiderülni- vagyis mindenképp szét kell szedni a gépet.
      A termoelemről írtam már bejegyzést, ezt javaslom olvasásra, remélem segítség:
      https://skmod.blogspot.com/2018/10/egesbiztosito-ellenorzes-hirtelen.html

      Sok sikert!
      Kovács Ádám K.

      Törlés
  13. Tisztelt Ádám!

    Igen, én is úgy vélem, hogy valahogy másik topicra ment a tegnapi kérdésem. ... és valóban nem jött értesítés az Ön válaszáról.
    Köszönöm a válaszát, megnézem a linket. Ha meg tudom oldani az Ön iránymutatása alapján akkor örülni fogok és hálás leszek, ha nem megy a dolog akkor megnézetem egy szerelővel.
    Üdvözlettel: András

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt András!
      Nincs kétségem felőle, hogy meg tudja oldani. A linkelt bejegyzés arra lesz jó, hogy kiderítse melyik alkatrész a rossz: a termomágnes, vagy az érzékelő- termoelem. 90%, hogy vagy az egyik, vagy a másik lesz a ludas. Persze kedvétől függően azt is megteheti, hogy szétszedi, elviszi a mágnest és az érzékelőt egy szerelvényüzletbe, vételez belőlük újat és beszereli :)
      Legjobbakat, sok sikert!
      Ádám

      Törlés
  14. Tisztelt Ádám!
    Van egy 9 éves Fornello siestám, kb 1 hét alatt a szikráztató megadta magát.
    Kályhát közben Szétszedtem, kitakarítottam, majd kaptam egy infót hogy a szikráztató lehet helyettesíteni gázgyújtóval így jártam el, őrláng begyulladt, de a gomb elengedése után kialszik az őrláng, mit rontottam el?
    Válaszát előre is köszönöm
    Üdvözlettel:
    Gergő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Gergő!
      Szerintem az égésbiztosító érzékelője nincs a megfelelő helyen- elmozdult vagy leszerelte és nem pont a helyére került, nem ismerem a készülékét.
      elsőre próbálja meg közelíteni az őrlánghoz, és akkor szerintem rendben lesz a dolog. Majd írjon!
      Üdv!
      Ádám

      Törlés
  15. Tisztelt Ádám,

    Sikerült,
    Köszönettel:
    Gergő

    Boldog Új évet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Gergő!

      Nagyon remek, gratulálok!
      Köszönöm, hogy visszaírt!

      Boldog életet és fényes jövőt!

      Törlés
  16. Szép napot!
    Termomax 4.2 pb 01 kályha égésérzékelőt hol lehetne venni mert nem érzékeli a lángot ezért nem tudom begyújtani.
    Köszönettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Nem tudom. Azt javaslom, hogy szerelje ki, vigye el egy alkatrészüzletbe és kérjen egy ugyan olyat- víz/gáz fűtés/ szerelvény, a nagyobb városokban van ilyen bolt. Én is így szoktam tenni.
      Szép napot!

      Törlés
  17. Üdv! A gondom az,hogy begyújtás után mindjárt elalszik. Talán a dugulás lehet?

    VálaszTörlés
  18. Üdv!
    Ha jól értem, be lehet gyújtani, ergo eljut a gáz az égőfejig. Szerintem inkább az égésbiztosító lehet a ludas. Így is-úgy is meg kell bontani, akkor majd kiderül :)
    Sok sikert!

    VálaszTörlés
  19. Üdv
    Nekem az lenne a problémám,hogy a gomb egyáltalán nem akad meg. Ha nyomva tartom és szikraztatok begyullad az örlàng de elengedve vissza jön.eddig megakadt még akkor is amikor nem használtam.

    VálaszTörlés
  20. A két gomb ment volna tönkre?
    Előre is köszönöm válaszát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Érdekes a neve...
      Elvben úgy működik a gomb, hogy benyomjuk, és nem marad úgy, ha nem ég az őrláng- szóval az érdekes, ha eddig úgy maradt. Javaslom olvasásra az égésbiztosítóról szóló bejegyzést, mert szerintem azzal lesz a gond!
      https://skmod.blogspot.com/2018/10/egesbiztosito-ellenorzes-hirtelen.html
      Jelesül, a mágnes nem tartja meg a gombot, így nem marad nyitva a gázszelep. Vagy a mágnes ment tökre, vagy a 'szonda' az őrlángnál. Legalábbis nekem úgy tűnik.
      Sok sikert!

      Törlés
    2. Köszönöm szépen utánna járok.
      Üdvözlöm!

      Törlés
  21. Szép napot,Royal török sziesztám van új,be indítás után mind a három panel szépen izzik de egy két perc elteltével be turbózik és fúj visszaég,le zárás után megint szépen ég de két három perc múlva megint vissza ég füstöl,mi lehet az oka?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlet!
      Két lehetőséget tudok elképzelni: 1. Kezd tönkremenni a kerámiás égő, 2. Túl sok gázt kap.
      Az utóbbira gyanakodnék, főleg, ha az őrláng is hosszúnak tűnik. Első körben a reduktort lenne érdemes lecserélni, mert az tud ilyet okozni.
      Örülnék, ha megírná történt-e változás!
      Legjobbakat!

      Törlés
  22. Szép napot,az egész új,és a reduktor is,lehet hogy újonnan hibás a reduktor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlet!
      Elnézést, elkerülte a figyelmem, hogy új a készülék. Elvben lehet gyári hibás újonnan is a reduktor, ám ebben a helyzetben én nem kísérleteznék, hanem kicseréltetném a készüléket, ha megoldható. Ha nem, akkor először viszont a kötéseket ellenőrizném szivárgásjelzővel vagy szappanos vízzel- a palacktól a szelepen át egészen az égőig. Ha mind jó, akkor reduktorcsere, és ha nem oldódik meg a probléma, akkor sajnos jobb ötletem nincs :(

      Törlés
  23. Szép napot!
    Begyujtás után nekem csak az első és a harmadik panel ég. Ilyenkor mi lehet a hiba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Elsőre nem tudom :) Másodikra visszakérdeznék: Milyen készülék?
      Ha jól sejtem, ennek úgy kéne működnie, hogy begyújtáskor(egyes fokozatban) csak a második- középső- panel fűtene, és utána ahogy tekered tovább kettesre, két panel, hármasra, három panel kéne, hogy fűtsön. Mivel nálad pont az a panel nem működik, amivel be kéne indulnia a készüléknek, így már azt sem értem, hogy indul be...Vagy ez nem úgy van kitalálva, mint ahogy írtam.
      De, hogy valami értelmeset is mondjak: külön csöveken megy a gáz a panelekhez, szóval ha csak az egyik nem működik, akkor én ott vizsgálódnék először.
      Sok sikert! Szép napot!

      Törlés
    2. Bocsi, Siesta. Először a középső panel kapcsol be, ami az egyes fokozat. Utána kettesre tekerem és nem gyújt be a baj szélső. Majd hármasra tekerem és begyújt a jobb oldali is, de a bal oldali továbbra sem.

      Törlés
    3. Szia!
      Oké, hogy siesta :) Gondolom Fornello. Nos, kifejezetten nem ismerem. Mivel a háromból két panel működik, így dugulásra gyanakodnék. Nem találok segítséget a neten, így marad a bontás: a nem működő panelhoz kéne hozzáférni, onnan a gázcsövet levenni, és azt ellenőrizni első körben. Ha küldesz esetleg képet mailre, akkor az alapján tudok segíteni, látatlanban- mivel ahogy mondtam, nem ismerem a gépet- nem.
      Sok sikert!

      Törlés
  24. Jó napot! Van különbség 2 gázpalack között?Nekem fűtésre kell! Állítólag különböző van fűtésre és pörzsölésre!Hogy látszik a különbség a palackon? sulysapihaz@gmail.com

    VálaszTörlés
  25. Tisztelt Ádám !
    Szüleimtől örököltem egy matuzsálem / kb. 45 éves / FÉG siestát.
    Csodák csodájára működik. Begyújtáskor ugyan kicsit küszködik, aztán egy nagyobb kékes lobbanással begyullad és teszi a dolgát. A készülék korára való tekintettel félek, hogy a fűtőelemnek az órái megvannak számlálva. Ha bekövetkezik a fűtőelem halála, akkor a szeretett készülék megérett a kidobásra, vagy esetleg lehet valamilyen fűtőelemmel pótolni a régit ?
    Köszönöm válaszát ; Tanka Dezső

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dezső!

      Egyáltalán nem biztos, hogy az órái meg vannak számlálva, ezeket- a régi rendszerben készült ma már régi- gépeket még az örökkévalóságnak gyártották, amint látja is :)
      Tudtommal sajnos nincs mód az égő javítására vagy cseréjére, mivel pótalkatrész nincs- se paplan, se cseredarab.
      Ha netán egyszer tönkremegy, akkor vagy újrahasznosítja a kasztnit, mondjuk kisszekrénynek polcokat betéve, vagy esetleg meg lehet kísérelni belebarkácsolni egy mostani kerámiás égőt (az kicsi, kell hozzá valami felfogatást kitalálni, de érdekes projekt lehet,igazi barkács megoldás, ám csak akkor lenne értelme, ha nem csak a forma, de az eredeti funkció is fontos).
      De- szerintem- egyelőre nem érdemes ezen gondolkodni, a gép működik, szóval hagyja a holnap gondajit a holnapra, és örüljön a mának úgy, ahogy van :)

      Törlés
    2. Kedves Ádám !
      Pár napig elkapott a gépszíj, ezért csak most tudom megköszönni az értékes válaszát.
      Esetleg a készülék 45 éves korára való tekintettel, még egy mondatnyi kérdésem lenne : A paplant, ami még működik, hogyan lehet portalanítani ?
      Előre is köszönöm, mások nevében is köszönjük áldozatos munkáját !!!
      Üdvözlettel ; Tanka Dezső

      Törlés
    3. Kedves Dezső!
      Nincs mit köszönni, szívesen segítek amiben tudok, bár ennél a gépnél sajnos sokkal előrébb nincs a válaszaimmal...
      Takarítás. Nos, ahogy írtam a blogban, a paplan macerálását én nem javaslom. Érzékeny és sérülékeny. Ha mindenáron szeretné portalanítani, akkor szétszedés nélkül, a rácson keresztüli porszívózás lehet alternatíva, vagy szétszedve egy elektrosztatikus porseprű (a szivárványszínű csoda) lehet hasznos. Javaslom egyébként a kérdés felvetését más hozzáértőnek tűnő emberekhez, mert én sem tudok mindent- egyelőre :)
      De mondok még valamit : ha por kerül a felületre, az leég, mivel a paplan izzik- nem pont a paplan, hanem a fémvegyületek, de ez most mindegy. Por csak kívülről kerülhet a felületre- belülről nem, a gázrészen van szűrő, düzni, ott inkább eldugul a rendszer, de nem engedi át a port. ÉS, por csak akkor kerülhet oda, mikor nem üzemel a gép, lévén üzem közben a légáramlat eltolja a port ;-)
      Ebből az következik, hogy arra kell figyelni, hogy ne poros környezetben tárolja, használat előtt a kasztnit portalanítsa, és használaton kívül- legalább tavasztól őszig- takarja le a gépet. Én bevallom őszintén, az enyémhez varrtam egy tokot, szezonon kívül azt ráhúzom és tél elején tisztán veszem elő. A gép formája nem egzotikus, könnyen készíthető tok, csak némi szövet kell hozzá, nameg nem árt egy varrógép. De igazándiból ha egy takaróponyvával vagy leharcolt lepedővel takarja le és két gumipókkal rögzíti, az is bőven jó.
      Minden jót, még legalább ugyanennyi üzemidőt a gépnek!

      Törlés
    4. Kedves Ádám !
      Mindent köszönök, Ön egy remek EMBER !!!
      Remélem nem leszek túl gyakran a terhére, addig is kívánok jó egészséget
      és boldog életet / mert az nehéz, DE SZÉP ! /
      Tanka Dezső

      Törlés
  26. Kedves Dezső!
    Szívesen máskor is, és köszönöm a méltatást!
    Bátran keressen akár mailben is, ha egyéb, blogban nem taglalt kérdése adódik.
    Nekem 'csak' az van a 'terhemre' , aki nem akar fejlődni!
    Fényes jövőt!
    Kovács Ádám K.

    VálaszTörlés
  27. Ma én is úgy jártam, hogy egy eladásra kínált siestát vissza kellett hoznom takarítás után. Be volt szorulva eleve a gáz szabályzó tekerője. Se lenyomni, se elfordítani nem lehetett. Egy alapos WD40-ezés hamar beindította.
    Ezután jött az, hogy csak öngyújtóval sikerült a gyújtólángot égésre bírni (pedig a szikrát adta). Persze, mert a fúvóka el volt dugulva, csak alul a levegőztető luknál durrant be , ami ugye nem jó.
    Na szétkaptam, kompresszorral jól átfújattam minden átjárót.
    Összeraktam, és hurrá, azonnal minden működött ahogy kell.
    Délután viszem az ismimhez ( még szerencse hogy régi jóbarát vette meg, és 3 utcányira laknak). Nagy arccal kötöm rá a palackjukra (súly alapján legalább félig volt). Gyújtóláng begyújt, és ...... semmi ! Egyik panel se volt hajlandó elkapni a gyújtást. Anyázás, palackrázás, fejtörés.... Gyorsan haza ugrottam egy másik nyomáscsökkentőért, hátha... Lecseréltem, ugyanaz :( Csak a gyújtóláng ég, ha a 2. fokozat felé tovább nyitom, az őrláng is kialszik. Anyád! Sűrű elnézések közt égő pofával haza vittem gyorsan. Azonnal a saját palackomra kötöttem - és... Minden megint tökéletesen működit !!!
    Ez délután volt, mikor a nap az udvaron melegítette a palackot. Most este mikor már kihűlt, megont beizzítottam, nálam most is tökéletesen fűt mind a 3 panel.
    Mentem guglizni, hát a gykorikérdések pont hu-n jön szembe egy dettó azonos probléma. Megoldással.
    Ott kiderült, hogy nem gáz volt a palackban, hanem szinte csak levegő - ingyen ki is cserélték neki, mert szagtalan gáz jött a palackból.
    Szóval valószínű a barátom is gy ilyen kamugázos palackba futott bele, ami miatt mos jól megszívtam én is :)
    Remélem tanulságos volt a sztori, figyeljetek oda!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Köszönöm, hogy megosztottad a történeted! Egyszerre hasznos, érdekes, elszomorító :/

      Törlés
  28. Jó estét! A hétvégén vásároltunk egy siesta gázkályhát. Össze raktuk és elindítottuk. Körülbelül 2 órát ment, utána leállt. Volt, hogy ment 10 percet leállt, ment fél órát és ismét leállt. Mi lehet a gondja? Mennyire költséges a javítása? Előre is köszönöm válaszát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlet!
      Nem írta, hogy új vagy használt készülékről van szó. Amennyiben új, én a cserét javaslom, ám gondolom nem az, mivel javíttatni szeretné. Amennyiben újabb a készülék, abban már lehet oxigénőr, ami a levegő oxigéntartalmát figyeli, és lekapcsolja a készüléket, ha túl sok a szénmonoxid. Ha esetleg kis helyiségben használták, ez is lehet "hibaforrás".
      Pont az előző hozzászólásban írta egy kedves olvasó, hogy levegővel töltött palckkal találkozott, és ez állítólag nem is egyedi eset, ezért javaslom, hogy másik palackkal is próbálják ki a gépet, mert ilyen is előfordul.
      Ami még előfordulhat, hogy nem megfelelő az őrláng, vagy rossz helyen van az égésbiztosító. Működés közben kellene megfigyelni, hogy az őrláng egyenletes-e és eléri-e az égésbiztosító érzékelőjét. Egyébként ha kattan, mikor a készülék magától leáll, akkor szinte biztos, hogy ezen a részen lesz a gond, mert a kattanás a termoelem 'kapcsolásának' jele.
      A leírtak alapján szerintem csak takarításra vagy beállításra van szükség maximum, alkatrészre nincs. Hogy ezt egy aktív gázszerelő mennyiért csinálja a jelenlegi bonyolult politikai helyzetben, arról nincs fogalmam, mert én nem működöm aktívan gázszerelőként.
      Sok sikert, bízom benne, hogy könnyen és egyszerűen megoldódik a probléma!
      Legjobbakat!
      Kovács Ádám K.

      Törlés
  29. Igen elfelejtettem ezt leírni, ez egy régebbi kályha. Tehát akkor elég sok dolog van ami befolyásolja ezt. Nagyon szépen köszönöm válaszát! További szép estét!

    VálaszTörlés
  30. Üdv. Van 3 fokozatú sziesztám.4 éve vettem.
    Első fokozatban a középső izzik közvetlen alatta van az őrláng. Olyan problémám van, hogy az őrláng picit nagyobb lett és a középső panel nem izzik fel csak kékesre
    Nem úgy mint a másik kettő azok szépen fel izzanak sárgára. Mi lehet a probléma?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Szerintem elkoszolódott. Gondolom kerámiás a fűtőbetét- nem paplanos, mint amit a bejegyzésben mutattam- így első körben azt javaslom, hogy essen neki porszívóval a középső résznek (a paplanos nem szereti a porszívót, a kerámiás viszont igen). Utána próba. Ha nem oldódott meg a probléma, akkor sajnos szétszedés és belső takarítás kell, és szerintem jó lesz újra. Ha megakad vagy nem világos valami, írjon bátran, akár mailt (oda tud képet is küldeni) akár a fórumra (oda is lehet képet).
      Sok sikert!

      Törlés
  31. Kedves Ádám!
    Nekem is van egy kb. 4 éves 3 fokozatú Fornello Fiesta sziesztám, mely igazából 1 szezont volt használva, kölcsönben. Amikor visszakerült hozzám csak a középső fűtőbetét működött. Arra gyanítottam, hogy a 3 állású gázszeleppel lehet gond és ezért megpróbáltam ezt a szelepet kiszerelni, hogy megtisztíthassam. Sajnos amikor a 6 mm-es alumínium gázvezetékeket próbáltam leszerelni a gázszelepről, először azt vettem észre, hogy a gázvezetékek deformálódnak. Feltételeztem, hogy a roppantógyűrűk teljesen rászorultak az alumínium csövekre. Mivel van nekem otthon kb. 5 m-nyi 6 mm-es réz cső elfekvőben, úgy döntöttem, hogy levágom a sérült alumínium csöveket és kicserélem mindet rézcsőre.
    Vásároltam is 6 mm-es réz roppantógyűrűket, de az összeszerelés megkezdésekor sajnos azzal szembesültem, hogy a réz roppantógyűrűk nem megfelelően illeszkednek bele a gázszelep fogadórészébe (A gázszelephez tartozó anyát szinte alig lehet rákapatni a gázszelep menetére. Olyan mintha a roppantógyűrű kúpos része túl meredek és túl rövid lenne, annak ellenére, hogy a rézcső megfelelően illeszkedik a gázszelep fogadórészébe illetve a roppantógyűrű megfelelően illeszkedik a rézcsőre).
    A kérdésem az volna, hogy érdemes-e ezzel így tovább bajlódni? Esetleg inkább beszerezni 6 mm-es alumínium csövet a hozzávaló alumínium roppantógyűrűvel és azt beszerelni?
    Szükség esetén tudnék küldeni néhány képet a gázszelepről, illetve el tudom küldeni a réz roppantógyűrűk beszerzési forrását.
    (Egyébként a gázszelep kiszerelését követően nem találtam jelentős szennyeződést a gázszelep járataiban!)
    Várom a szíves választ.
    Üdvözlettel,
    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!
      Igazándiból nem tudok mit mondani erre. Ha keresett- és talált- az eredetivel megegyező profilú alu roppantógyűrűt, akkor nem érdemes a rézzel bajlódni. Viszont felteszem nem talált...
      Namost, a gázszelep (gondolom) réz. Ehhez eredetileg akkor alu cső+ gyűrű csatlakozott, vagyis a gyártó szerint nem okoz gondot a különböző anyagok találkozása.
      Ebből az jön, hogy akár réz csővel és alu gyűrűvel is összeteheti a szerkezetet. A kihívás az, hogy megfelelő profilú roppantógyűrűt találjon...
      Gondolom interneten vásárolt. A webáruházaknál megesik, hogy nem a termékről készült kép van fenn- vagy nem látszik rendesen-, szóval ilyen speciális esetben ezt érdemes vásárlás előtt tisztázni. Ha módja van rá, én azt javasolnám, hogy személyesen üzletben, az eredeti csővel s gyűrűvel az egyik kezében, pénzzel a másikban próbálkozzon.
      Gyors keresés alapján én nem találtam a neten Fornello infrasugárzó alkatrészt, szóval valószínű, hogy marad a 'barkácsolás', mármint a saját cső gyártása.
      (ezt csak halkan, sub rosa mondom: el tudom képzelni azt a kellemtlen helyzetet, hogy nálunk nem lehet kapni megfelelő profilú roppantógyűrűt. Ez esetben vagy a gyűrűn, vagy a gázszelep fogadórészén kell egy kicsit alakítani. Nyilván inkább a gyűrűn. Ez 'csak' egy tömítés.)
      Na! Próbáljon keresgélni! Ha nincs siker, akkor küldjön képet az eredeti gyűrűről / gyűrűs részről, a szelepről, és az új gyűrűről, és valahogy megoldjuk!
      Üdvözlettel,
      Ádám

      Törlés
    2. Kedves Ádám!
      Köszönöm a szíves válaszát. Elkezdtem keresgélni újra roppantógyűrűt, de sajnos nem sok sikerrel. Még a lángőr szaküzlettel is felvettem a kapcsolatot, ahol a mostani roppantógyűrűket vásároltam. De ők 6 mm-es méretben csak az általam vásárolt roppantógyűrűt forgalmazzák. Referenciaképpen küldöm a linket a roppantógyűrűről: https://langor.hu/konvektor-alkatresz/lampart/roppantogyuru-6-mm-rez
      Mivel a beszerzési próbálkozás ismét zátonyra futott úgy döntöttem, hogy próba kép módosítóm a roppantógyűrűt. A roppantógyűrű mindkét oldalon kúpos, a külső kúpos részt levágtam ezáltal rövidebb lett a roppantógyűrű és jól illeszkedett szórítóanyába, illetve a szórítóanyát megfelelően rá tudtam csavarni a gázszelep menetes részére. Úgy tűnik, hogy ezáltal megoldódott ez a probléma. Ha lesz időm a héten lehajlítóm az új 6 mm-es gázvezetékeket a képlékeny rézvezetékből és összeszerelem a sziesztát. Mégegyszer köszönöm a szíves visszajelzést és az inspirációt.
      Üdvözlettel,
      Attila

      Törlés
    3. Kedves Attila!
      Nagyon remek, örülök a sikerének, és persze gratulálok a hozzáállásához! Összerakás előtt a kerámiákat porszívózza ki, és szerintem rendben is lesz a masina. És gondolom felesleges mondanom, hogy végső összerakás előtt egy kis szappanos/ mosogatószeres vízzel ellenőrizze a csatlakozásokat- bár biztos vagyok benne, hogy mind rendben lesz.
      Minden jót!
      Ádám

      Törlés
  32. Kedves Ádám!
    A hétvégén sikerült az összerakás. Kiporszívóztam a kerámiákat és a szivárgás ellenőrzéseket is elvégeztem. Elsőre minden rendben elindult, mind a három fokozatban. De később azt vettem észre, hogy a harmadik fokozatban a láng felmászik a kerámia alsó részéről felfelé! Ezt minek tudható be illetve miként szüntethető meg?
    A választ előre is köszönöm illetve köszönöm az eddigi szíves segítségét.
    Üdvözlettel,
    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!
      Gratula az eddigiekhez!
      A leírt jelenséggel kapcsolatban először egy kérdés: ennél a készüléknél a harmadik fokozat azt jelenti, hogy minden kerámiégő működik- vagyis legnagyobb fogyasztás?
      Elsőre arra gondolok, hogy nem jut elég gáz az égőhöz. Megint kérdezek: meddig van a palack? Mert, mikor erősen fogyóban a gáz, ez akár normális jelenség is lehet... Én mindenképp azzal kezdenék, hogy másik (lehetőleg teli) palackkal is kipróbálnám. Ha ez megoldható, kérem tegye meg, és reflektáljon!
      Szép napot!

      Törlés
  33. Kedves Ádám!
    Először is elnézést a késői válaszért.
    Igen ennél a készüléknél a harmadik fokozat azt jelenti, hogy mindhárom kerámiaégő egyszerre működik és a fogyasztás maximum van.
    A biztonság kedvéért vásároltam egy teli palackot. Továbbá kitisztítottam a fúvókákat és még egyszer kiporszívóztam. Most már megfelelően működik a készülék mindhárom fokozatban.
    Annyit azért megjegyeznék, hogy volt vele munka bőven, de én is örülök, hogy most már teljes mértékben üzemképes.
    Mégy egyszer köszönöm a kedves segítségét.
    Üdvözlettel,
    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!
      Köszönöm a visszajelzést, és természetesen gratulálok a sikerhez. Munka sajnos mindennel van, amit magának csinál az ember, de ha van siker, az szerintem kárpótol :)
      Ha elfogad egy javaslatot, szezonon kívül takarja le a gépet, mert a por kívülről (is) bejut az égőbe.
      Minden jót!
      Ádám

      Törlés