2018. október 28., vasárnap

Égésbiztosító ellenőrzés hirtelen felindulásból

Felebaráti szeretetből létrejött, alkalom szülte bejegyzés- pont, mint a vérbaj...


Kezdeném azzal, hogy én ellene vagyok az értelmetlen fejlesztésnek. Nemrég megújult a Gmail, és bátran mondhatom, hogy rosszabb, mint valaha- legalábbis nekem. Ezzel szemben viszont, a nyüveteg Blogger 'alkalmazás' még mindig nem jutott el odáig, hogy képet lehessen csatolni hozzászóláshoz, pedig ennek volna értelme- már persze, ha valaki ilyen rétgérdeklődésre számot tartó, nem eléggé ismert, segítő szándékú 'blogot' csinál, mint én, nem pedig arról ír, hogy nő a seggén a szőr...

Épp most történt, hogy - persze mikor ezt olvasod, akkor már a távoli múltról beszélek :)-  kérdés merült fel egy pb gázos nfrasugárzóval kapcsolatban. Élve a gyanúval, az égésbiztosító hibájára gondoltam, ugyanis a készülék bekapcsol, majd 30-40 mp után kattanással leáll. A kattanást az égésbiztosító mágnesszelep része- más néven thermo-, vagy termomágnes okozza, mikor kikapcsol.

Az égésbiztosító két része


Mi, mint emberiség, helyesebben az emberiség - mert én nem- szeretünk túlbonyolítani mindent. Így aztán a thermoelektromos égésbiztosító is két részből áll: Egyrészt a szonda, amit termoelemként vagy hőelemként ismerhetsz , 

 amint a képen látod, van egy hoszabb, csúcsos része- ez megy a tűzhöz, és melegszik- valamint egy rövidebb, gombócos vége csavarral- ez megy a gázcsaphoz, illetve a lentebb látható thermomágneshez. A két vég között vörösréz cső található, ami érzéssel hajlítható, de óvatosan kell vele bánni.


Ez pedig a termomágnes, ehhez kapcsolódik közvetlenül a thermoelem, mégpedig a menetes részéhez. Megjegyzem, más csatlakozás is létezik, nem csak csavarkötésű.

A gyakorlatban ez így áll össze:


 Az egység működésére a következő definíció alapján lehet következtetni:

Termoelemnek nevezzük azt a két különböző vezető (pl. fém) anyag kapcsolatával keletkező eszközt, amelynél a két kivezetés kontakt-potenciál különbségét a hőmérséklet változása idézi elő.

Szeretem a fizikusokat, de jobb volna, ha olyan definíciókat alkotnának, amiket fel is tud fogni az átlag honpolgár agya.... 


A lényeg, hogy a termooelem elejétől a végéig két különböző fémből áll, melyek a szonda végén össze vannak kötve, a menetes végén meg nincsenek- egszerűen magyarázva. Mikor a szondát melegítjük, a másik végén lévő két fém között feszültség 'keletkezik', ami a termomágnest működteti, ami pedig kinyitja a szelepet a gázcsapban. Magyarán, ha meleget érez a szonda- ég a tűz, fűt a betét- akkor áramlik a gáz az égőhöz. Ha kialszik az égő- például kifut a leves és eloltja a tüzet, vagy elhasználja a helyiség oxigénjét a Siesta- akkor kihűl a szonda, és a termomágnes zárja a szelepet. Így véd téged, illetve a az életed. A képen megfigyelhető, hogy begyújtáskor, mikor benyomjuk a gombot a készüléken, mi magunk nyitjuk ki a szelepet, és míg felmelegszik a szondánk, addig nyomva is kell tartani.


Amikor az egység valamelyik része megmihálylik, legegyszerűbb cserélni, amennyiben cserélhető. Termoelem és termomágnes is kapható, de hogy melyik a rossz, illetve, hogy az égésbiztosító- e a hibaforrás annak eldöntéséhez kívánok most kis segítséget nyújtani, bár kicsit csalok...


Termoelem vizsgálata



Nos, ehhez kell a kétséges működésű termoelem, egy öngyújtó és egy multiméter krokodilcsipeszes mérővezetékkel, vagy két segítő kéz- lehetőleg olyan, mint a majomé, akinek a többi ujjával szembefordítható hüvelykujja van- szóval az asztalos komád nem biztos, hogy jó lesz XD. 


 Én egy befogószerszámot használok a képeken. Ha van ilyened, az jó, ha nincs, nyiss gyémántbányát és ruházz be egyre! Szóval a termoelem menetes- gombócos végénél a multiméter egyik mérővezetékét a rézcsőhöz kapcsoljuk, 

 A másikat pedig a gobóchoz. Arra figyelj, hogy a gombóchoz kapcsolt rész ne érjem a rézhez, mert meghiusítja a mérést! 

 A multimétered állítsd 200 mV fokozatba!

 Majd egy öngyújtó lángjával kezdd el melegíteni a szondát. Ekkor (ha a méréssi összeállíás jó és a termoelem működőképes) elkezd emelkedni a feszültség, és ez a multiméteren látható. Most jön az amiben csalok: nem tudom, hogy pontosan mekkora feszültségnek kell megjelennie, illetve, hogy kölünböző termoelemek mennyire képesek. Azt tudom, hogy elvileg 20 mV az már elég kell, hogy legyen, illetve azt is tudom, hogy ha ezt nem éri el, vagy semennyit nem mérsz, akkor biztosan rossznak nyilvánítható a hőelem. (Azt meg adatlapról tudom, hogy a Fég C és SC típusjelű készülékeiben a termoelem feszültsége 30-35 mV)- szerintem ez már segítség, de legalábbis több információ, mint amivel eddig rendelkeztél. Persze lehetsz te okosabb és tapasztaltabb is, mint én, ebben az esetben elmehetsz a pi..., bocsánat, megkérlek, hogy hozzászólásoddal javíts engem ki, illetve gyarapítsd az itt lévő, közepesen hasznos információanyagot. Köszönöm!

Na, látod, hogy emelkedik a feszkó? :) Megmondtam, igaz. 

Ha  a termoelem jónak tűnik, lehetőséged lehet megvizsgálni a termomágnest is, amennyiben az kiszerelhető a gázcsapból. Ha kiszerelhető, akkor pl  hollandi tartja, és valahgy úgy fog kinézni, mint a fenti képen.
Ezt  megmutatni net tudom, mert nincs ilyenem itthon- pedig annyi mindenem van, hogy lekarmolnád magad, ha tudnád, például van ilyenem: 


Irigy vagy, mi ? XD

Szóval, ha kiszerelhető a termomágnes, akkor ezzel összekapcsolod a termoelemed, és azt melegítve megfigyeled, hogy működik-é az egység. Ne felejtsd el  először benyomni a szelep részt, miokr melegíted, mert behúzni nem, csak megtartani tudja a mágnes.

Ha valamelyik, vagy akár mindkettő gyanúsan viselkedik, cseréld ki őket, és összerakás után ellenőrizd a szivárgásmentességet- ha burzsuj vagy, akkor szivárgásjelző sprével, ha proli, akkor szappanos vízzel :D 


Remélem segítettem, hasznos munkát és jó melegedést kívánok!  

 

Bejegyzés a multiméter használatáról

 

Tartalomjegyzék

6 megjegyzés:

  1. örülök, hogy rátaláltam az oldaladra.amellett, hogy hasznos, szórakoztató is volt.Óriási fazon vagy, bírom az ilyen stílust.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haló!
      Nagyon remek, örülök, hogy tetszett, annak pláne, hogy hasznos volt!
      Ha gondolod, keress meg mailben, a 'titkos' 'vonzásos' téma nekem sem közömbös, a tapasztalatcsere hasznunkra válhat.

      Törlés
  2. Nagyon hasznos infók. Köszönöm !

    VálaszTörlés
  3. Mi van akkor, ha ég a régi termo elem, kicseréltem egy újra, de az is vörössen izzik? Az őrláng megfelelő magasságú.

    VálaszTörlés
  4. Nincsen semmi. Kibírja. Ha tudod állítani a thermoelemet, akkor kicsit távolítsd a lángtól, ha nem, akkor meg nyugodj bele. Nem fog elolvadni.

    VálaszTörlés