2016. május 23., hétfő

Ha nem indul a kisgép

Üdv az elvetemült egybegyűlteknek!

Nagy vonalakban összeszedtem pár hibát, amikkel már találkoztam négyütemű kertigép motoroknál. Ez itt inkább felsorolás és kicsi ötletadás, mint javítási segédlet, de talán segítségetekre lesz!
Szívesen veszem a kijavítást, ha tévedtem volna, illetve még jobb lenne, ha hozzászólásban írnátok hibákat, hibajelenségeket, és azok megoldásait, hogy okulhassak, okulhassunk belőlük!


Négyütemű kertigép motorok hibái

*** 
Mielőtt bármilyen hibát keresel, nézd meg az üzemanyagtartály kupakját!
Mindegyiken van valahol egy luk, ami néha el szokott tömődni, amiáltal a tartályban vákum keletkezik, 
így nem jut üzemanyag a porlasztóba! 
***

Árulkodó gyújtógyertya

A gyertyát mindig érdemes ellenőrizni. Kinézete utalhat a hibára! 



A jó gyertya egy jól működő gépben jól néz ki, ezt szerintem bárki felismeri. Semmi komoly lerakódás vagy drasztikus elszíneződés nincs rajta. 

A kormos gyertya túl dús keverékre utal vagy kezdődő gyűrűkopásra (pláne, ha már füstölő kipufogóval társul. ) 

Az olajos lerakódás a gyűrűk kopását vagy a szelepek elégtelen zárását jelzi. 

A fehér lerakódás általában a túlmelegedéstől alakul ki.

 

A hibákok : 


Nem indul

1. Nincs/ hibás gyújtás
Kivesszük a gyertyát, a pipát ráhúzzuk, a 'szikrázós' részét hozzányomjuk a motorblokkhoz és párat húzunk az indítókötélen. Ha van szikra, a gyújtás jó, ha nem, ellenőrizni kell! (Gyújtásbeállítást leírtam a Nyár, fűnyírás, Briggs bejegyzésben, ez a legtöbb motornál alkalmazható, bevált módszer.) A hiba a leállító rendszernél is lehet, ennek vezetékelését is ellenőrizzük!
Ha van szikra a motoron kívül, még nem biztos, hogy belül is lesz, a kompresszió miatt. Érdemes megkísérelni az indítást új gyertyával. Opcionálisan ellenőrizendő a gyertyahézag!

2. Nincs levegő
Az égéstérben levegő és üzemanyag keveréke ég el, tehát feltétel, hogy legyen tiszta, átjárható a légszűrő. Nem induló motornál mindig nézzük meg, mennyire koszos a légszűrő. Amennyiben szivacs és koszos, mossuk ki benzinben vagy mosószeres vízben, szárítsuk meg, majd olajozzuk- pár csepp motorolajjal összenyomkodjuk- és tegyünk próbát. Papírszűrőt meg lehet próbálni kiporszívózni, bár inkább cserés, hacsak nem mosható darab.

3. Nincs üzemanyag
4-5 rántás után nem induló gépnél ha kitekerjük a gyújtógyertyát, annak nedvesnek, benzinesnek kell lennie. Ha ez nincs így, azt jelenti, hogy nem jut el a nafta az égéstérbe. Ellenőrizzük, van- e üzemanyag a tartályban, az üzemanyagcső átjárható- e, valamint takarítsuk ki a karburátort. Többnyire a karburátornál szokott eltömődni valamelyik kis likluk, de ha nem úszós, hanem membrános a porlasztó, akkor megnyúló, elszakadt, esetleg letapadt membrán is okozhat ilyen hibát. Vagy a kupak, amit fent kiemelten leírtam :)

4. Döglött üzemanyag
A jelenleg benzinnek nevezett anyag szavatossága 3-4 hónap körül van. Próbáljuk meg a gépet friss benzinnel indítani!

+ Indítási kísérlet: Spricceljünk benzint a az égéstérbe vagy motorindítót a légszűrőhöz , és úgy próbáljuk meg :) 

Indul, de lefullad

1. Levegő vagy üzemanyag hiány, takarítsuk, ellenőrizzük a légszűrőt és az üzemanyag rendszert!
2. Nem megfelelő hőértékű, rossz hézagú, koszos, esetleg döglődő gyertya- ellnőrizzük, cseréljük!
3. Megnyúlt regulátorrugó, ellenőrizzük, cseréljük!

Nem reagál gázadásra

1. Részleges dugulás a porlasztóban, koszos légszűrő

2. A gázszbályzó bowdenje kiszőrösödött és akad vagy elkoszolódott a bowdenház, esetleg a szabályzó mechanizmus koszos, deformálódott és akad. Takarítani, ellenőrizni, bowdent és házát olajozni, szükség esetén cserélni!

Nincs benne erő, terhelésre gyengül

1. Nem megfelelő üzemanyag- levegő arány, kompresszió probléma az égéstérben (pl kopott dugattyúgyűrűk miatt), rosszul beállított és/vagy elmozdult regulátor(kar), rosszul beállított porlasztó, akadó tűszelep/ úszó.

2. Túl nagy a gyom a gépnek :)

Dadog, brekeg, akadozik a motor

1. Légszűrő, üzemanyagrendszer probléma, takarítani kell!

2. Regulátor probléma:  Ellenőrizzük a rugókat, nincsenek- e megynyúlva vagy elszakadva, ellenőrizzük a rugók csatlakozási pontjait, nincs e deformálódás a karon, lemezen.

Hullámzik a fordulat- pörög lassul- (angolul surging vagy hunting)

1. Karburátor probléma, nem kap elég üzemanyagot. részleges dugulás okozza, alapos tisztítás kell.

2. Regulátor elállítódás vagy helytelen beállítás- túl nagy a holtjáték alaphelyzetben a gépben lévő regulátorkerék és a kívül lévő kar tengelye között.

Melegen leáll, nem indítható vagy dadogósan járó motor

1. Rossz hőértékű vagy döglődő gyertya- cseréljük.

2. Döglődő gyújtótrafó- cserés sajnos...

3. Gyűrűk vagy szelepek gondja, macerás kideríteni.
 

Kéken/ fehéren füstöl a kipufogó

Olaj jut az égéstérbe, és el is ég a genyó :). Ennek oka a dugattyúgyűrűk kopása, ezeket cserélni kell!
Másik potenciális ok: A gépet előre vagy oldalra, a kipufogó irányába döntötték, emiatt olaj folyt a kipufogóhoz. Ez pár perc- max negyed óra alatt 'kiég' , és a füstölés abbamarad.

Kopogás a motorból üzem közben

1. Kevés olaj! Töltsük fel a gépet friss olajjal a gépkönyv alapján.

2. Túl magas fordulatszám, be kell állítani. A regulátorkaron többnyire van egy függőleges sor luk, általában egyikbe egy rugó van akasztva. Minél lejjebbi lyukba akasztjuk a rugót, annál alacsonyabb lesz a fordulat.

3.Hajtókar (csapágy) problémája, a dugattyúnál cserélni kell a csapágyat.

4. Kopott dugattyúgyűrűk, cserélni kell a gyűrűket.

Olajfolyás

1. Fentről lefelé: A lendkerék alatti főtengely szimering elment vadászni. Cserélni kell. Másik lehetőség: A lendkerék alatt elhelyezett szuszogószelep hibája, takarítani, cserélni kell+ olajszintet ellenőrizni.

2. Alulról a földre: Az alsó főtengely szimering elöregedett, cserélmi kell, vagy ha alul van az olajleeresztő nyílás, akkor nem húztuk meg eléggé a csavart, vagy tönkrement, vagy rossz az alátét (ha van).

3. Oldalt, a regulátorkarnál folyik- túltöltött olaj vagy túl magas fordulat, vagy tönkrement/ eltömődött a szuszogó, vagy tönkrement a tömítőgyűrű a regulátorkar tengelyénél. Olajszintet ellenőrizni, nem sok- e a motorolaj!

4. Oldalt, a szuszogószelepnél folyik az olaj- tönkrement a szelep, vagy túl sok az olaj, vagy túl magas a fordulatszám.

Berántáskor visszarúg (támadó kisgép)

Gyújtás időzítési hiba: nem megfelelő időpontban van a szikra. A hiba oka 90% ban, hogy a lendkerék elmozdult a tengelyen. Ennek oka, hogy a lendkerék ékje eldeformálódott vagy elnyíródott, ami pl akkor történik, ha a fűnyíróval követ vagy fatörzset próbálunk nyírni, vagy építési törmeléket rotálunk. Az ék cseréjével a hiba elmúlik.

Fűnyírás után szárad a fű 

1. Rosszkor vágtad: Sem reggel, sem délben nem ajánlatos gyakni a gyomot, mert a nyírás megterheli a növényeket, a nap meg kiégeti. A fűnyírás alkalmas ideje nyáron, melegben este 5- 6 óra, borús időben viszont bármikor lehet :) Azért koraeste, mert a következő hajnalon a pára, ami lecsapódik, az jó a gaznak és a fűnek.

2. A fűnyírókésed életlen, tépi és nem nyíja a füvet, ami megterheli a növényt. Élezni kell a kést! Metódját megtalálod a blogban :) 

Remélem, ha volt hibád, rátaláltál, és a megoldást is meglelted. Az én blogomban aki segítséget kér, többnyire kap is :)


Bónusz: 

Hogyan tegyük tönkre négyütemű kerti kisgép motorunkat? 


Ha magadra ismersz, az szomorú, de a lehetőséged megvan a változtatásra!
 Ha NEM így csinálod, akkor kezet foghatunk :)

1. Ne járasd be! 
Vedd meg a fűnyírót, tölts bele olajat nyírj ész nélkül mint a vadállat és véletlenül se cseréld ki az olajat! Így garantáltan lerövidíted géped élettartamát!

2. Ne tölts bele olajat! 
A fenének kell motorolaj a gépbe, majd keni a por meg az izzadtság! A kapálógép amúgy is talajkenéses...Lecserélni is csak négy öt évente kell...!

3. Ne cserélj olajat! 
Macera az olajcsere, úgyis keveset megy a gép. Nem számít, hogy koszolódik meg öregszik az olaj, nem kell vele foglalkozni!

4. Tartsd koszos tartályban a benzint! 
Nyugodtan önts benzint a motorodba bármiből, lehet ez szörpös kanna, étolajos flakon, rozsdás edény, kit érdekel! Ez csak fűnyíró, le van sz@rva!

5. Nyugodtan használd egész nap a motort, megállás nélkül!
Ne izgasson, hogy ezek a motorkák szakaszos üzeműek, és 20-30-40 perc után majd annyit kell őket pihentetni, mint amennyit kínoztad. Kinek van erre ideje, mikor kezdődik a híradó! Legyünk túl a melón, más nem számít! Egyébként is jó a blokkon tojást sütni...

6. Rotálj sódert, nyírj facsmetét! 
Nem számít, mi jön az utadba, spártai harcosként menj át mindenen a géppel! Meglesz az eredménye, garantálom!

7. A tiszta légszűrő úri flanc! 
Az a jó, amikor látszik a gépen, hogy használják, ezért feltétlen soha de soha ne öntsd ki a beszáradt port és homokot a légszűrőből! Ez azért is jó, mert a porszemcsék csiszolják a pillangószelepet és a hengert, így könyebb lesz majd indítani a gépet :)

8. Ne takarítsd a géped! 
Még ilyen hülyeséget, hogy takarítani a fűnyírót, kapálógépet? Minek, úgyis koszos lesz újra, meg a kenőanyagok is csak a port fogják. Legyen vége a melónak, aztán utánad a vízözön!

9. Ne tartsd karban a géped! 
Ugyan minek költenél SAE30 olajra, ha maradt a kocsiéból kétszer két deci két külön fajtából? Ugyan miért érdekeljen, hogy úgy kattog, mint egy KGP? Ééés az meg pláne le van sajnálva, hogy a légszűrő letört, az üzemanyagcső szivárog, a kasztni átrohadt, vagy hogy szegény motor olajfoltot hagy a padozaton....

10. Iktasd ki a regulátort! 
Hadd húzzon az a gép, legyen benne erő! Kösd ki vagy  csavard el a regulátorkart, szedd le a rugókat! Te úgyis jobban be tudod állítani, mint ahogy a mérnökök megtervezték!

11. Soha ne cserélj gyertyát! 
Ezt magyarázni se kell. A gyertya nem fontos, nem is mozog. Olyan, mint egy csavar a motoron, minek buzerálni? 

+1 Ha mégis gyertyát cserélsz....
...azt feltétlen közvetlen munka után, meleg motorblokknál végezd! Így ugyanis komoly az esély rá, hogy a gyertyával együtt 'kihajtod a menetet' is a blokkból, és aztán majd bármit bele tudsz hajtani, vagy beleverheted a fa............

Ha ezeket mind betartod, nevem a garancia, hogy hamarosan boldog kertigép- roncs tulajdonos leszel. Akkor majd öklöd az égbe emelve rázod, szidalmazod a kormányt, az égieket, a zsidókat, mert ugye mindenki hibás, a kínaiak, a tesco, az MTD, meg Kupa Mihály, csak te, csak te nem....Te sosem vagy hibás...


FIGYELEM FIGYELEM !!

ATTENTION ATTENTION !!

Mivel a hozzászólások már kezdtek kezelhetetlenné válni ennél a bejegyzésnél- lévén ez blogfelüelet, nem fórum- nyitottam egy fórumot. Megkérek mindenkit akinek van lehetősége, menjen a ... fórumoldalra, és óhaját, kérdését ott adja elő! 


Vagy jobbra a kapcsolatfelvételnél, úgy is jó- de az 'privát', mailes :) 

Vagy ha mégis ide, akkor NE egy meglévő válaszra válaszolva írjon új kérdést, mert azt nem találom meg- a blogger felület küld ugyan értesítést mailben, de nekem itt meg kell keresnem a hozzászólást, hogy válaszolni tudjak rá... néha kicsit nehéz, na :)

Tehát itt: 

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9253527

SKmod fórumoldal

Arra figyeljetek, hogy a fórum nem küld értesítést a válaszról, szóval néha be kell oda lesni önállóan... ez nem nagyon jó, így ha valaki tud 'élhetőbb' fórumot vagy jobb ötlete van, 

kérem ne tartsa magában!  

Nagyon köszönöm, remélhetőleg ez így eredményesebb lesz! 

Ha meg nem, hát...majd eliminálom :D 


241 megjegyzés:

  1. Hello olyan problémám lenne hogy van egy tecumseh prisma 40 fűnyirom es nem lehet leallitani csak ugy hogy ha lehuzom a gyertya pipat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Vedd le a burkolatot és nézd végig a trafótól jövő -vékony- leállító drótot. Vagy lecsúszott a saruja vagy elnyíródott. Ha oké, nézd meg azt a lemezt, ahova kapcsolódik- a karbi fölött- , hogy nem -e ott tört le vagy hajlott el a leállító- ez egy kis rugós drótdarab, ami leállításkor letesteli a trafót.

      Törlés
  2. MTD 40 PO és hasonló társaiknál ha nincs gyújtás... Gyertya és gyújtótrafó csere után hosszasan elmélkedve fedezem fel, hogy a gyújtótrafónak valójában három kivezetése van. Egy a gyertyához, egy a tekercs kivezetésénél közvetlenül a vasmaghoz gyógyítva és egy, a lendkerék fékhez megy. Amikor a fék rázár a lendkerékre, akkor egy érintkező letesteli a gyújtótrafót, hogy a leállításra kényszerített motor, már ne kaphasson több szikrát. Igen ám, de amikor a fékbovden annyira meg van nyúlva, hogy behúzáskor a fékpofa még éppen csak elengedi a lendkereket, de az érintkezőt a testhez zárva hagyja... komplett gyújtást lehet cserélni trafóval, gyertyával, akkor sem lesz szikra.
    Ez a hiba egyébként volt annyira aljas, hogy hideg gép esetében még nem volt gond az indítással. Csak a harmadik, negyedik fűgyűjtő ürítés utáni beindításnál volt az, hogy bárhogyan rágattam a jószágot, nem volt hajlandó beindulni. Gondolom némi hőtágulás rájátszott a dologra. Érdekes viszont, hogy üzem közben nem volt probléma, tehát a gép nem állt meg magától, holott szerintem letestelt gyújtás esetén ez indokolt lenne. Ez a titok talán sosem derül ki, mindenesetre akinél hasonló tünetek mutatkoznak, ellenőrizze azt a kis érintkezőt ott a lendkerék fék alatt, mert lehet, hogy akkor is letestel mikor nem kéne.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Nagyon köszönöm a hozzászólást!

    VálaszTörlés
  4. Szia lenne egy olyan problemam hogy kormos a gyertya fustol nagyon nincs teljesitmeny az olajat nemreg csereltem le szinte alig mentem vele mar megint fekete es mintha egy kis benzin szagot ereznek benne egy HONDA GCV 135 4.5 rotacios kaparol lenne szo utanfutoval hasznalom fuvet kihordani ilyen aporsagokat .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Felteszem a légszűrőt ellenőrizted, és nincs tóltöltve olajjal, illetve nem volt megdöntve a gép. Érdemes megnézni ezt a videót a légszűrőről :
      https://www.youtube.com/watch?v=F-cu3gt44QU
      Ha nem légszűrő- sem egyebek-, akor szerintem sajnos a dugattyúgyűrűk kopása a felelős. A gyertya akormosságából feltételezhető, hogy már a szelepeknél is van lerakódva korom, ami nem megfelelő záródás okoz... Házilag is megoldható a gyűrűcsere, de eléggé szét kell szedni hozzá a gépet.

      Törlés
  5. Kedves Kovács Ádám Károly! Kedves hozzászólók!

    Briggs Sprint 375 gazdája vagyok. Már húsz éves is elmúlt ez a kis gép, és mindig sikerült megjavítani, ha valami baja volt. Most éppen az a helyzet, hogy nem akar indulni és erőssen visszarántja az indítózsinórt, majd eltöri a kezemet! "Nagy az előgyújtás, mert a lendkerék ék elnyíródott. Ki kell cserélni és jó lesz." - mondták a szakértő ismerősök. Szétszedtem, és semmi baja az éknek! Mintha gyári új lenne! Különben az is , mert rajta van a B&S gyári logója. Ezek szerint valami más probléma miatt rúg vissza! Itt most meg is álltam a szereléssel! Annak az éknek rossznak kellett volna lennie, de nem az baja! Mi lehet, amitől akkora előgyújtás van, hogy majd eltöri a kezemet? Arra gondoltam, hogy a túl szegény keverék miatt csinálhatja ezt a visszarúgást. Volt már ilyesmi korábban is. Dugulás lehet a porlasztóban, vagy valami más lehet a gond? Ennek a megoldásához kérnék segítséget! Köszönettel: Laci

    VálaszTörlés
  6. Kedves Laci!
    Tény és való, hogy az ilyen esetek 99 százalékában a lendkerék ék a ludas, illetve a miatta elmozduló lendkerék. Nem feltétlenül kell egyébként elnyíródnia az éknek, elég egy kis elmozdulás, hogy gondot okozzon.
    Azt nem tudom, hogy volt-e valami előzménye a dolognak, illetve az sem teljesen világos, hogy az említett túl szegény keverék miatt ilyen hibád volt-e már. Én még olyat nem tapasztaltam, hogy karburátor probléma okozott volna visszarúgást négyütenű gépen. Konkrétan sajnos nem mondhatom, hogy ez vagy az okozza a gondot, sajnálom. Ami előfordulhat: 1. A briggseken előfordul golyós indító, ez képes alattomosan tönkre menni.
    2. Esetleges szelepkopás, a szelephézagokat meg lehetne lesni, hogy állnak...
    3. Ha valami oknál fogva kevés a tengelyre helyezett súly, az is képes ilyen hibát generálni némely motoron, például ha a fűnyírót kés nélkül indítod.
    4. Van amelyik motornál van indítás rásegítő, ami esetleg tönkre tud menni. Ez annyit tesz, hogy bizonyos fordulat alatt nem engedi teljesen záródni az egyik szelepet. Hogy a te motorod ilyen-e, azt esetleg kód alapján- vagy persze szétszedéssel- lehetne kideríteni.
    Szerintem ha bármi kis gyanú is felmerült az ékkel kapcsolatban, akkor mindenképp próbáld meg kicserélni elsőre. Aztán eseleg állítsd be a hézagot a briggses bejegyzésben bemutatott sörösdobozos módszerrel, utána meg lesd meg a szelephézagokat.
    Üdv!

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Köszönöm a választ és a tanácsokat!
    Előzmény csak annyi, hogy utoljára a faterom használta. Fűnyírás után még rotálni akart, de nem indult neki. (Ez egy KF-04 kapa, fűnyíró adapterrel.)
    Rángatta, rángatta, majd leugrott a behúzózsinór a tárcsáról és beszorult a fémház és a tárcsa közé. Ezt megjavítottam, majd próbáltam berántani. Nekem sem indult és állandóan visszarántotta a kezem.
    Régebben is szokott ilyet csinálni. Ilyenkor mindig csináltam egy kisszervizet, (üzemanyagrendszer tisztítás, gyertyacsere, légszűrő, stb) aztán egyszercsak jó lett, de soha nem jöttem rá, hogy konkrétan mitől. Az ék meghibásodásának lehetőségről évekig nem is tudtam, pedig ez afféle típussajátosság. Tavaly ellenőriztem először, meg most, de nem találtam rajta hibát. Ma mégis kicseréltem.
    Megjegyezném, hogy a kúpos nagykuplung a motor és az adapterek között valamelyest védi a motort a hirtelen behatásoktól. Talán ezért nincs annyi ékdeformálódás, tengelygörbülés ennél a megoldásnál.
    Gyújtótekercs távolságot is beállítottam, igaz nem sörösdobozzal, hanem összehajtott papírlappal. Youtube-on láttam. Olyan 0,2-0,3 mm körül van most hézagmérővel ellenőrizve. Indítóracsnit is lecseréltem újra (golyós). Indításpróba holnap, és a szokásos karbantartás lesz végrehajtva megint.
    Ez az indítás rásegítő érdekes, de nem tudom, hogy ezen van-e ilyen. Gyenge motor ez, nem hiszem, hogy tettek volna bele. Ennek még utána kell járnom! Látok benne hibalehetőséget!
    A tengelyre helyezett súlyról meg annyit, hogy ha a kapán van a motor, akkor semmilyen plusz súly nem segíti. Sőt! A kuplung még fékezheti is valamelyest, ha nem emel ki rendesen.
    Szelephézag ellenőrzéshez szét kellene szednem? SV vezérlés. Ezt hagyom a végére...
    Abban is látok valami lehetőséget, amit a tengelyen lévő súlyról írtál. Mindent megcsinálok a szelepek kivételével, majd felrakom a fűnyíró adapterre (persze a kés rajta lesz). Így könnyebben fog indulni, aztán lehet tesztelni üzem közben.

    Köszi még egyszer! Üdv!
    Laci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Azt eddig nem tudtam, hoy kapálógépről- illetve uplungos gépről- van szó. Ezeknél kicsi az esélye, hogy a lendkerék ékje tönkremenjen :/
      Keresgéltem de érdemi dolgot nem találtam a problémáról, pedig engem is furdal a kíváncsiság. Azt találtam érdekességként, hogy ha esetleg túl sok etanol van az üzemanyagban, az okozhat olyat, hogy eltolódik a gyújtás, mert az etanol végett máskor történik az égés. Érdekes dolog! Próbaképp vehetnél máshol benzint, hátha tényleg van benne valami...
      A szelephézagokat oldalt tudod ellenőrizni, a szuszogó fedelet levéve, itt egy lopott kép róla:
      https://www.outdoorking.com/forum/uploads/usergals/2014/02/full-6412-15402-img_0549.jpg
      Ez pedig az indítás rásegítő (kompresszióelengedő ? , nem tudom hogy mondják a magyar szervizesek) :
      https://www.youtube.com/watch?v=tceKAAViC1c

      Törlés
    2. Szia!

      Köszönöm a képet és a videót! Hasznos lesz...
      Sajnos tovább kell keresgélnem, mert még mindig nem indul és továbbra is erősen visszaránt. Gyertya benzines, szikra van. Indítóracsnit, lendkerék éket cseréltem. Levettem a tankot, szétszedtem a polasztót, kipucoltam mindkettőt. Porlasztónál membránt, tömítést cseréltem. Még szivatógumit kell cserélnem, mert már kezd öregedni. Korábban szívőcsövet is cseréltem, mivel volt rajta egy repedés. Ekkor vettem le a mágnest is, de úgy érzem, sikerült megfelelően visszaszerelni.

      A benzin.
      Shell kútról való 95-ös benzint használok. Ugyanazt, mint amit a Suzukimba is tankolok. Jónak kell lennie! Az autóm bírja!

      Jut is eszembe! Régebben is szokott hasonlóan makacskodni indításkor, ilyenkor a szokásos porlasztó-gyertya rendberakás után, még olajat is szoktam cserélni és utána mintha megtáltosodott volna. Akkor most is kap új olajat! (Bár édesapám még most is röhög ezen, hogy azt gondolom, ettől majd megjavul!)
      De emlékszem, olyan esetre is, hogy oldalra elbillentve indítottam és láss csodát, könnyebben indult, mint a vizszintes helyzetében. Ha valamilyen módon sikerült elindítani, akkor utána képes volt akár egy teljes idényt hiba nélkül teljesíteni. Furcsa.

      Most itt tartok! Még jelentkezem!

      Üdv:
      Laci

      Törlés
    3. Szia!
      Azért a Briggs motor komolyabb szerkezet a Suzukinál :) Oké, bocs, hülye vicc volt XD Az üzemanyag is csak egy "érdekes" lehetőség, ami képes lehet gondot okozni. Egyébként saját tapasztalat: Ősöreg Opel Vectra B tovább és jobban megy a Volán kutas benzinnel, mint a Shellessel. Pedig elvben ugyan az a benzin, de mégis más. Még szagra is amúgy.
      A szörnyű dolog ebben a hibában- leszámítva, hogy nem ismerem az okát- az, hogy nagyon összetett hibafeltárás szempontjából. Ahogy írtad is, csodás gyógyulások történtek szinte ok nélkül...
      Én csak a működésből tudok kiindulni: Normál esetben berántáskor olyan lendületet kell, hogy kapjon a gép ami legyőzi a kompressziót, és ezt ugye időzíteni is kell ráadásul. Ez azt is jelenti, hogy ha bármilyen okból nem megfelelő az indítás sebessége vagy az időzítés, akkor az üzemanyag elégése (vagy összenyomása) nem a gyárilag tervezett időpillanatban/ fogaskerék-dugattyú-szelep álláskor következik be. Ezért ránt vissza, ez biztos. A nagyon nehéz dolog az, hogy ezt hogyan lehet kideríteni. Érdekesség: A minap az egyik fűnyíróm kihúzta az indítót a kezemből, miokr indítani akartam. Hihetetlen, de a kése meglazult, ez okozta a problémát. Ez a pár tíz deka, ami hiányzott a tengelyről a lendülethez...Szóval szerintem nálad sem nagy a dolog, amivel baj van, csak sajnos alattomos.
      Epekedve várom a fejleményeket, remélem hamarosan ki fog derülni, hol is van a boszorkányság a gépben :)

      Törlés
    4. Szia!

      Ott a pont az előző hozzászólásodban! Az indítás sebessége, lendülete.
      Sikerült, elindul a gép! Végre!
      Még vettem hozzá egy új cuclit (szivató gumi bigyó). Beszereltem, megszivattam, aztán pöffent egyet, majd semmi...
      Nem adtam fel! Arra gondoltam, hogy most már minden jó, csak a megfelelő indítási lendület kell neki. Meghuzigáltam kis gázkarállással, semmi, majd rátoltam maxra és lendületesen megrángattam. Ez kellett neki! Elindult. Járattam egy kicsit, leállítottam, majd később újra megpróbáltam elindítani. Azóta többször sikerült újból elindítani. Érdekes, mert a fateromnak először nem sikerült. Olyan lányosan huzigálta, mert félt, hogy visszarántja a kezét. Én indítottam újfent, egy hirtelen, gyors rántással. Most már megy neki is.
      Úgy érzem, a behúzó részt is rendbe kéne raknom. Olyan lagymatag. Nincs elég rugóerő. Lassan húzza vissza... Biztos ez is számít a behúzásnál. Most már csak azt nem értem, hogy miért nem pöffent többször az indítási kísérleteknél? Adtam neki az anyagot rendesen.

      Köszönöm a segítséget! Minden jót kívánok!

      - Laci

      Törlés
    5. Szia!
      Remek, gratulálok! Ez is egy ilyen Deus ex machina jellegű gyógyulás, de a lényegen ez nem változtat. Felmerül a kérdés, hogy akkor esetleg nem is volt baja ? :D Minden esetre az, hogy rendberaktad, amit rendberaktál nyilván hozzásegített a sikerhez, és érdemes volt megtenni, illetve tanulságos is- nekem legalábbis mindenképp- hogy mennyire tévútra vihet, ha a félelem vezérel (félt Faterod a visszarántástól, de lehet, hogy benned is volt ilyesmi, akár nem tudatosan. Érdekesség: Ha az ember fél attól, hogy szereléskor megrázza az áram, akkor ösztönösen jobban izzad. Az izzadtság sós, aminek következtében a bőrünk jobban vezeti az áramot, vagyis ha megráz az áram, akkor "jobban" megráz, mintha nem félnénk töle. Emberek ezreit vezeti félre nap mint nap a 'jobb félni mint megijedni' elv. Amúgy bocs a kitérőért, de szeretek mellébeszélni :) )
      A berántó rugóján tudsz feszíteni, azt érmes lesz megtenned. Talán írtam a berántóró a Briggs es bejegyzésben, de ha nem világos, találsz videót róla, vagy megkérdezhetsz engem is :)
      Ha esetleg tényleg lassabban próbáltátok indítani, mint amit szeretne a motor, akkor elképzelhető, hogy nem volt elég kompresszió az égés kialakulásáoz, és ezért nem pöffent. De lehet, hogy egyszerűen hiányzott a gépnek a törődésed :) A lényeg, hogy most jó, őszintén örülök a sikerednek!
      Legjobbakat Neked is!

      Törlés
  8. Hello menet kozben le alitotam bvs 143 funyiromat oldalra dontottem es mar azota besem indul cikra sincs ha van is nem ahol kelene.. szerintetek mi lehet a baj ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Ha a kipufogó felőli oldalára döntötted, akkor olaj folyhatott a szelepekhez, és ez okozza az indítási problémát.
      Ha szikra nincs, akkor a gyertyakábelt és a leállító kábelt kell ellenőrizni, de ez a hiba vélhetőleg nem függ össze az oldalradöntéssel.

      Törlés
  9. Szia! Èl még a forum?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Szóval jár még erre valaki! :) Szuper! :)
      Nekem lenne egy olyan problémám hogy (hát ha tud valakit valami megoldást) : van nekem egy 26ccm 2 ütemű RC autóm. Olyan mintha a fukasza motorja kb. Egyik nap inditottam pöci röfi de! le os ált. Azóta nem tudom beindítani. Szikra van az üzem anyag 50es keverék friss benya a csövek nincsenek eldugulva megnéztem kipufogot takarítottam a karbit átfújtam fektisztitoval de semmi. Tettem a gyertya alá közvetlen benzint semmi. Fújtam bele hidegindítót semmi.
      Valaki hasonlóval találkozott? Vagy megoldást tud esetleg valaki?

      Köszönöm élőre is!

      Törlés
    2. Szevasz! Mivel a saját "blogom", illik erre járnom :)
      Na, én még nem láttam ilyen csodajárgányt, de valamit konyítok a motorkákhoz. Próbáld meg egy új/ másik gyertyával. Előfordul, mikor kezd tönkremenni a gyertya, hogy kívül van szikra, de behajtva, nyomás alatt már nincs.
      Ha nem oldja meg a gondod a gyertyacsere, akkor lehet vadászni különféle hibákra. Mivel kétütemű a gép, elképzelhető például a főtengely szimering hibája is. Nem tudom mennyire erős az istened, szét tudod/ akarod-e szedni a motort, ha "komolyabb" a baj...
      Mese a kétütemű motorról: Első ütemben szív és sűrít, második ütemben gyújt és kipufog. Felteszem tudtad, de a hibakeresés szempontjából jobb tisztázni :) Namost, ha benyomtál benzint és hidegindítót is, akkor az azt jelenti, hogy vagy a gyújtással vagy a kompresszióval lesz a gond. A gyújtás problémája lehet a gyertya, de akár a gyújtótekercs hézagja, vagy egyéb ok is. A kopmpresszió elmehet a kopott dugattyúgyűrűknél vagy a szimeringeknél is. Remélem nem keserítettelek el :)

      Törlés
  10. Szia!
    Nem keserítettel el! :)
    Egyenlőre bizakodom hogy csak a gyújtás bár próbáltam másik gyertyával de az sem hozta a várt eredményt. Szimering csere vagy esetleg dugattyú gyűrű cseréje nagyon macerás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Macerás mindkettő, eléggé szét kell hozzájuk szedni a gépet. Figyelj, vigyük át a beszélgetést a mailemre > modder151@gmail.com < és küldj pár képet, meg ha tudsz, akkor típust, érdekelne (mostmár :) )a motor. Megmondom őszintén, bár gyanús a kompresszió, én elsőre nem esnék neki az alkatrészek cserélgetésének. 'mezei' kétütemű motor be szokott indulni kopott gyűrűvel meg rojtos szimeringgel is, én mást gyanítok. Nem történt valami ezzel a géppel? Berántáskor nem érzel furcsaságot, mint például nagyon kicsi vagy esetleg nagyon nagy ellenállást? Ha kiveszed a gyertyát és úgy megrángatod, akkor nincs valami furcsa hang a hengerből? Esetleg nem tocsog benne az üzemanyag? El tudom például azt is képzelni, hogy elmozdult a lendkerék és elállítódott a gyújtás...

      Törlés
  11. Szia kérdésem lenne briggs Qantum 45 kertikapa indítás után 20-30 másodpercet működik utána várni kell hogy le hüljön és megint csak 20 másodpercet működik.Gyertya cserélve karburátor tisztítva és a hiba nem szünt meg, mi lehet a hiba oka?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Miből gondolod, hogy a 'lehűlésre' kell várni? :) Inkább örüljünk, hogy jön a tavasz XD
      Figyi, nem 100% de általában karbi gond szokta az ilyen jellegű hibát okozni. Valahol részleges dugulás van, ezért nem folyik elég gyorsan a benzin. Indításkor még van bőven, aztán elhasználja a gép, leáll, és amíg nem jut elég a karbiba, addig nem indul- legalábbis szerintem.
      Itt egy YT videó, ezt nézd meg, és takarítsd ki újra a karbit!
      https://www.youtube.com/watch?v=pFpXEAiq37Q
      Majd reflektáj, hogy lett-e eredmény!

      Törlés
  12. Szia és üdv mindenkinek!
    A problémám a következő vettem egy honda gcv 135 tipusú fűnyíró motrot használtan,karbi tisztítva, szelephézag rendben lendkerék ék a helyén szép tiszta mindene, van kompresszió üzemanyag el jut a gyertyáig de! nem indul:(kis üzemanyagot juttatok a hengerbe pöffen egyet visszaránt(támad) és a légszűrőnél távozik a füst:(
    Valami ötlet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos. Ez ugye elölszelepelt motor. Megbontottad elöl és megmérted/ ellenőrizted a hézagokat? Működőképesként vetted ezt a motort?

      Törlés
  13. Szia.

    Van egy McCulloch MFT85 750CR rotációs kapám, amibe, szánom bánom de megpurcant a benzin. Szétszedtem a karbit, kimostam a tankot, vettem bele 100-as benyát, lévén ez nem legyen gyakori jelenség de nem lett az igazi. Beindul, jár, de nem egyenletesen. Felpörög aztán fuldoklásba kezd és így tovább. Szétszedtem még egyszer a karbit, újra tisztít, kompresszorral megfújkál, fecskendővel a kis furatokon benzint nyomattam neki és át is folyt szépen, szóval dugulás nincs. Van esetleg ötleted, hogy mit nézzek meg? A szomorú, hogy a hibajelenség egyáltalán nem változott. Legalább romlott volna a helyzet, akkor tudom, hogy jó helyen kotorászok de semmi. Már azon is gondolkodtam, hogy nem is a beposhadt benzin miatt van ez a hiba.
    Előre is köszönöm.
    Laci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Laci!
      Én pont ebben a "cipőben" járok mint te. Szétszedtem a karbit, kipucoltam, kapott friss mindent, gyertyával, pipával egyetemben. Be is indult 16 év állás után, ment is szépen, majd elkezdte amit tapasztaltál te is a sajátodon. Felpörög, aztán fuldoklik, aztán megint megy majd megint fullad.... a regulátorra gyanakodtam, azaz gyanakszom. Aztán be sem akart indulni, megint szédszettem a karbit, megpucoltam, ezután beindult tip-top.. de 5 perc után megint elkezdte a fuldoklást. Szóval inkább arra gondolok, hogy valami a karbiban még mindig van. Szédszedem megint, átfújok mindent. Ha rájövök akkor írok majd, hogy mi lehet a megoldás. Gondoltam még regulátor rugó cserére is. Érdekes, hogy ha el kezd fuldoklani és a szivatót ráhúzom akkor megoldódik a gond, de persze egy idő után túl dús lesz a keverék és az a baja. Üdv. Ati.

      Törlés
  14. Szia!
    Mivel nem 100-as benzin való bele, így első lépésként vegyél bele 95-t!
    Ezzel járasd egy kicsit, hátha alapon. Ha nem jön helyre, akkor írj és elgondolkodom a dolgon/ utánanézek a gépnek. Rendben?
    Egyébként létezik üzemanyag stabilizátor, amit beleöntesz a benyába és nem romlik olyan gyorsan.

    VálaszTörlés
  15. Üdv!
    Nos igen a motrot "kiskosárban" alkatrésznek vettem/a trafó kellett volna belőle de idő közben megoldódott/és összepakoltam(dugattyú főtengely egyben volt) át néztem mindent(szerintem mindent) de sérülést kopást nem látok rajta. Fűnyírón teljesített szolgálatot de a régi tulaj szerint ingadozott a teljesítménye és szerelésbe fogott:(majd idő hiányában inkabb vett egy másik fűgyepálót.Én is fűnyíróra szeretném a motrot:)

    VálaszTörlés
  16. A szelephézagot mértem(0,20 kipufogó-0,15szívó szelepnél)
    Sajnálnám darabokban hagyni.
    Üdv:Berber

    VálaszTörlés
  17. Bocs a fenti két bejegyzés még mindig a honda 135ös.
    Üdv:Berber

    VálaszTörlés
  18. Aha. Figyelj, van egy motorom, működik, szétszedem azután úgy hagyom... Szerinted ez így szent? XD
    Sosem fogom megérteni az ilyen eladókat/ embereket.
    Az lesz, hogy utánanézek, mert szerintem egyszerű dolog lesz a gond, karbi vagy regulátor. Te is nézelődj!
    https://www.manualslib.com/manual/1014763/Honda-Gcv135.html

    VálaszTörlés
  19. Tudm tudom "kiskosárba" motrot venni de egy (új) trafó áráért adta az egészet és mivel nem kellet a trafó így gondoltam majd én életet lehelek bele.
    Köszönöm nézelődök!
    Üdv Berber

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értem. Figyelj, úgy próbáltad az indítást, hogy nem a gyertyához nyomsz anyagot, hanem a légszűrőhöz? Tehát légszűrő le, bespriccelsz indítót vagy benzint. Úgy indul rendesen?

      Törlés
    2. Üdv sajnos csak a hétvégén tudok vele foglalkozni, légszűrőn keresztül még nem próbáltam de a következő lépés az lesz.

      Törlés
    3. Remélem úgy indul, mert akkor sejtem mi a gond :)

      Törlés
    4. Levettem a légszűrőt(előtte ellenőriztem az éket a gyújtás nincs elállítódva)benzin bespricceltem 3ik rántásra visszarántott aszthitten letépi a kezem:(. Még párszor megpróbáltam egyszer még visszarántott de inkább a karbinál pöffent el a benzin. Sajnos semmi hajlandóságot nem mutat az üzemelésre ez a visszarántás gyujtás problémát jelez de ha kiveszem a gyetyát szikra van(2 db gyertyával is próbálom) még nem adom fel.

      Törlés

    5. Igen, gyújtás- időzítés gond, ha a lendkerék retesz ép.
      Baromi bonyolult szerkezet ez, ahogy én látom. :)
      Ezt nézd meg, kifejezetten az ötös hozzászólást!
      https://www.lawnmowerforum.com/threads/honda-gcv160-mower-kickback-when-starting.39306/

      Törlés
    6. Ahogy én látom, ezen a részen lesz a hiba:
      https://www.cmsnl.com/honda-gcv135n7e114zm01e4_model23188/partslist/E-10.html#.XoC_YrlcPbQ
      Vagy a dekompresszor- az a rugószerű sz*r, vagy az időzítés, vagy a mittudomén :D
      Egyre biztosabb vagyok benne, hogy nem veszek Hondát XD Ki is megyek mindjárt a kertigép tárolóba, és megsimogatom a füstölős, leharcolt Tecuseh- ket XD

      Törlés
    7. "Kelj fel és járj";) bocsánat az fenhéjázós idézetért DE IGEN a dekompresszor teli találat a vezérlőtárcsán lévő "bütyök" nem ért hozza a szelep mozgató karhoz(bocsánat de hobbi szerelő vagyok a szak szavakat (még) nem vágom) a vezérlőtárcsa alá tettem 1mm hézagoló alátétet(lehet hogy eredetileg is kellet volna) ill.a "bütyköt" felszorítottam az önzáró alátéttel.Benya légszűrőn és 2ik rántásra ketyeget mit a Safhauzen. Itt kell védelmembe venni a Hondát a faternak ugyan ilyen van kapáló gépen 4-5hónap pihi után is 3-4rántásra indul nem is enged senkit az öreg a közelébe.

      Törlés
    8. Nos, akkor gratulálok a javításhoz, kedves Frankenstein doktor XD
      Elfogadom a "prókátorságod" , szerintem is jók a Hondák :)
      Magam is hobbi szerelő vagyok, csak roppant magabiztos :D

      Törlés
    9. Ajjjjj kicsit korán örültem(de a dekompresszor rossz volt) szóval felraktam a légszűrőházat beindul de nem pörög fel, matattam a karbi környékén és a regulátor nem működhetett rendesen de beindult és alapon ketyeget aztan hirtelen megjavult és gázadásra is reagált majd leált és most már csak bespricre indul el de le is áll mikor elfogy a bespriccelt anyag:(pénteken szétkapm a karbit.

      Törlés
  20. Szia Ádám.

    Töltöttem bele normál 95-ös benyát, plusz az alapjárat állító csavar alat is kitisztítottam azt a biszbaszt. Most alapjáraton és alacsony fordulaton jónak tűnik, kivéve ha használom/terhelem. Magas fordulaton ugyanúgy ingadozik a fordulat és durrog is. Két másik gyertyával próbálva, ugyanúgy viselkedik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Legalább van némi előrelépés :)
      Kitakarítottad a 100-as benzint a csere előtt? Ha nem, az is okozhatja a durrogást esetleg, szóval elsőre azt mondanám, még egy takarítás, ha nem volt...
      Négyüteműek ritkán durrognak. Ha a karbi tiszta, akkor vagy karbi- sok benzint kap-, vagy gyújtás -időzítés- gond lesz szerintem. Megmondom őszintén, nem ismerem a gépedet. Ha van állító csavar a karbin, én azt tekergetném először (apropó, légszűrő nélkül is ugyan olyan? ). Utána ránéznék a gyújtásra, nincs- e elállítódva. Ha nem jutsz előrébb, majd nézek valami "segédletet" , hogy lássam, mivel is állok szemben :D

      Törlés
  21. Ki lett takarítva, és járatva is a 100-as. Nem láttam állítási lehetőséget a karbin, a gyújtáshoz azért nem nyúltam még mert tudott hiba volt a benzin gond, és azóta csinálja a galibát. Most valamivel jobb, de használni nem lehet. A Regulátor rugónál is matattam kicsit de csak rosszabb lett mikor átraktam másik furatba a rugót. A tankban nincs szűrő elvileg, azt is megnéztem nehogy az szivasson. Most egy haveromnál van, Neki jobb felszereltségű a műhelye, és jobban is ért hozzá mint én. A jövő héten visszaviszem haza, ha időm engedi szenvedek vele, csinálok fotókat, kommentekkel. Talán újra végiggondolva az egészet jön valami ötlet. Ja és levegőszűrő (olajos tartály, felette szivacs) nélkül sem volt változás. A szívóoldali tömítést még valamikor a 4. szerviznél elszakítottam, azóta vágott van rajta (szépen kivágva a furatoknál is) már folyamatban van az új veszerzése. :)

    VálaszTörlés
  22. Majd írd meg, mi történt. Ha nincs előrelépés, akkor valamit kitalálunk!

    VálaszTörlés
  23. Kedves Ádám!

    A tanácsodat szeretném kérni 2 hibajelenség megoldásához. Egy Tecumseh Centura Lx 55 motorral szerelt kapálógépem van. Egyik esetben a gép hidegen indul, megfelelően jár, nem füstöl.
    Kb 10 percig jó erőben van, aztán hirtelen leesik a fordulat, elmegy az ereje, ha nem húzom be a kuplungot akkor le is áll. Behúzott kuplunggal, alapjáraton elketyeg, de nagyon vérszegény.
    Új gyergya, légszűrő és friss gyári olaj van benne. Kb 20 perc pihentetés után újra kezdődik a játék.
    Más esetben pedig sokszor dadog, erőtlen és rengeteget fogyaszt.
    Nem tudom van-e összefüggés a kettő között.
    Köszönöm, ha tudsz valami tippet adni megoldásra, javításra.

    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!
      Szerintem a két hibajelenség forrása azonos.
      Van pár dolog, amit meg lehetne nézni. Elsőre, hogy mennyire koszos a motor. A burkolat alatt össze tud gyűlni a mocsok, az meg elég jól megakadályozza a légáramlást, és izzadtan te sem szeretsz dolgozni, szóval én ezzel kezdeném.
      Másodjára megnézném leálláskor- tehát járatod, és mikor leáll- hogy van e rendesen szikra. Zsigerből gondolom kitekernéd a gyertyát, de én ezt meleg motornál nem javaslom. Helyette másik gyertyával és egy segítővel kéne megvizsgálni, mert a dadogást és melegen leállást okozhatja döglődő gyújtótrafó is.
      Harmadjára alapos karbi tisztítás kellene, az is simán okozhatja ezeket a tüneteket. Meg persze egyebek is, de ne fessünk a falra senkit!
      Negyediknek a szuszogó szelep takarítását említeném- ezt mondjuk csak biztos ami biztos alapon, mivel a hiba nem konstans-, nem tudom, hogy ezen a motoron oldalt vagy a lendkerék alatt van-e.
      Sok sikert! Ha van vagy nincs előrelépés, majd írd + ! :)

      Törlés
    2. Kedves Ádám!

      Még azelőtt, hogy írtam volna neked teljesen letisztítottam a gépet. Szeretem ha rendben van.:) A karbit, legalábbis a fúvóka nyílásait és a benzintartó alsó részt átnéztem, kitakarítottam. Egyelőre ott járok, hogy ma a téli leállást követően elsőre elindult. Sajnos azonban szörnyű 'csattogó, durrogó'hangja van. A fordulatot szépen tartja, de szerintem túl sok üzemanyagot kaphat. Korábban is észrevettem már, hogy 1 tank benzinnel nagyon hamar végzett. Így viszont nem volt szívem tovább kínozni. Van-e valamilyen mód a benzin levegő arány beállítására, vagy milyen más esetleges elállítódás, dugulás, stb okozhat még hasonló tüneket?
      Köszönöm: Attila

      Törlés
    3. Kedves Attila!
      Nem tudom, megoldható lenne -e valami hangfelvétel a gépzenéről. A durrogás "rendben" , de a csattogás az elég rossz jel az álmoskönyvek szerint...
      Sok üzemanyagot koszos légszűrőtől (ez nálad kilőve), vagy kopott üzemanyagszeleptől szoktak fogyasztani. Meg esetleg, ha túl magas a fordulat.
      Ez lenne a karbid, ha minden igaz:
      https://www.motoruf.com/n/partslists.html?id=539649&version=2
      Amint látod, cserélhető a tűszelep, és az ő fészke is, és mindkettő képes elhasználódni. Le kéne venni a karbiról az üzemanyagcsövet- ami a tartálytól jön- és rátolni egy hosszabb csövet, amibe bele tudsz fújni. A porlasztó csészéjét szintén leveszed- és akkor akár a tűszelepet is meglesheted, ha van kedved precízkedni fejjel lefelé :)-, fújod a csövet és feltolod az úszót. Azt figyeld meg, hogy rendesen, könnyen zár-e a feltolt úszó. (Azt gondolom tudod, hogy felfelé tolva az úszót zár, lefelé engedve pedig nyit a tűszelep) Abba gondolj bele, hogy ezt az úszót az üzemanyag/ folyadék/ mozgatja, tehát kicsi erő kell a záráshoz, hogy jó legyen a szerkezet.
      Szóval elsőre ezt javaslom, majd megírod a tapasztalatokat.

      Törlés
    4. Kedves Ádám!
      Bingó! Újból szétszedtem a karbit minden elérhető lyukat átmostam, kifújtam sűrített levegővel. Gyanús, hogy a úszó nem zárt le korábban rendesen, most igen. Az üzemanyagcső görbületében is sok lerakódás volt, azt is jól átmostam.A regulátor kar -pillangó szelep összeköttetést is alaposan átmozgattam, megfújtam WD40-el. Az alábbi dokumentumnak megfelelően ellenőriztem a működést. http://www.wfmfiles.com/download/Tecumseh_Carburetor_Repair_&_Governor_Adjustment_Guide.pdf. Vettem még 1 gyertyát, hogy ellenőrizhessem a szikraképzést meleg állapotban(mert korábban ilyenkor teljesen legyengült a motor). Sajnos az RJ17LM gyertya helyett csak RJ19LM-t kaptam, de utólag megnéztem, a gépkönyvben mind a kettő támogatott. Így most a nagyobb hőértékűvel próbáltam ki először. Elsőre indult, szépen egyenletesen jár, ahogy a nagykönyvben... 10 perc járatás után sem tapasztalható semmi gyengülés. :-) Véleményem szerint a gyengülés adódhatott abból is, hogy túl sok anyagot kapott, ami miatt túlmelegedett a motor. A magas hőmérséklet miatt lehet, hogy RJ17LM alacsonyabb hőértékű gyertya vagy a trafó nem tudott már olyan szikrateljesítményt leadni. Mindenesetre egyelőre minden szép és jó. Köszönöm a tippeket, nagyon hasznosak voltak! (Most törhetem a fejem, hogy mi mással ütöm agyon az időt a 'MARADJ OTTHON' projekt keretében. :-) ).
      Köszönöm, és minden jót!: Attila

      Törlés
    5. Kedves Attila!
      Gratulálok a sikeredhez, osztozom az örömödben!
      Köszönöm, hogy megosztottad a könyvet, és a tapasztalataidat, sokaknak hasznos lesz, én is tanultam belőle!
      Akkor most a #maradjotthon keretében használd a gépet, rotálj fel, amit tudsz és vesd be :) Hasznos lesz még az idei évben a saját termés!
      Minden jót!

      Törlés
  24. Tiszteletem. A Honda gcv 16o leállt és azóta nem indul már mindent elkövettünk vele. Mi lehet a hiba? A választ előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Én a Hondákhoz kevésbé értek, de azért ... Volt- e előzmény, mikor, hogyan állt le? Szikra van? Másik gyertyával próbálták? Indítási kísérletek után a gyertya nedves vagy száraz? Hidegindítót bespriccelve (légszűrőhöz) reagál valamit?

      Törlés
  25. Szia lenne egy problémám. Üres tankal elraktam a fűnyírómat most előszettem friss benzin új gyertya légszűrő tiszta karbi nincs eldugulva szikra van a gyertya benzines. Nem indul sehogy. Mi lehet a baj? Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Roppant érdekes helyzet. Elsőre azt mondanám, hogy fogalmam sincs. Ha tényleg tiszta a karbi és új a gyertya, és a legutóbbi leállításkor nem volt gondja, akkor ez kb lehetetlen.
      Próbáltad motorindítóval, a légszűrőhöz benyomva? Egyébként az indítgatásra reagál valamit? Azt írtad, hogy nedves a gyertya. Mennyire? Arra gondolok, hogy esetleg felakadt az úszó és nem zár a tűszelep, ezért talán túl sok benzint kap. Ezt is nézd meg még egyszer!

      Törlés
  26. Sziasztok! "Sprint-es" Laci vagyok. Egy korábbi hozzászólás gazdája.
    Hosszú ideig zárolt aggregátor motorokat kellett karbantartani/újra üzembe helyezni még anno a seregben. Némelyik gép évekig volt zárolásban, de ezeket is el kellett indítani. (hadrafoghatóság!) Következő metódus volt használatban: gyertya kiszed, fecskendőböl kis motorolaj bespriccel, megjárat párszor, ezután egy kis benzin befecskendez, gyertya visszaszerel, gép indítás. Esetek 99 %-ban működött. Persze üza. bele volt töltve, csapok nyitva, gyújtás rajta, meg ilyenek... A maradék 1%-nál már korábban is meglévő alkatrészhiba volt, vagy az üzemanyagrendszert kellett megtisztítani a kosztól, lerakódásoktól. Remélem használható bejegyzés volt, hosszú állás utáni motorindításhoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szevasz "Sprint-es" Laci! :)
      Nagyon köszönöm, ez hasznos lesz még sokaknak!

      Törlés
  27. Tisztelt Kovács Úr!
    A Honda GCV 160 karburátorból ömlik a benzin. Mi lehet a probléma?
    Előzmények: a motor nem indult, a karburátor szét szed-össze rak-motor beindít a levegő szűrő megtelt benzinnel, karburátor megint szét szed-benzincsőbe bele fúj-tűszelep vissza zár-össze rak-benzin megint folyik. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel S.Sándor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt S.Sándor!
      Én a Hondákhoz nemigen értek. Általában viszont a tűszelep zárása nem megfelelő, ha sok benzint kap a gép. Először ezt kéne megnézni.
      A csészét leveszi a porlasztóról, kinyitja az üzemanyagcsapot, és kézzel feltolja az úszót. Ebben az állapotban zárnia kell a tűszelepnek. A művelet során némi üzemanyag ki fog folyni a gépre és a talajra, erre készüljön fel.
      Ha a hiba azután jelentkezett, hogy szétszedte a karbit, akkor az is lehet, hogy esetleg valamit nem sikerült pontosan összerakni.
      Ha emiatt szedte szét, akkor esetleg elképzelhető, hogy az automata "szivató" adta meg magát. Ez:
      https://www.youtube.com/watch?v=oodVKUYGync
      Kerestem két videót a porlasztóról, ezek alapján esetleg újra meg lehet próbálni szétszedni és összerakni, remélem sikerül!
      https://www.youtube.com/watch?v=PNB-qjk1lZE
      https://www.youtube.com/watch?v=_cknDXc2b8Y

      Törlés
    2. Tisztelt Kovács Úr!
      Köszönöm a tanácsot. Nagy valószínűséggel lehetett valami kosz a tűszelep alatt, mert a csésze levétele és némi benzin kifolyatás, valamint az összerakást követően normálisan működött a gép.
      Köszönettel. S. Sándor

      Törlés
    3. Tisztelt S.Sándor!
      Nagyszerű! Gratulálok a javításhoz, ennél nagyobb baja sose legyen a gépével!
      Minden jót!

      Törlés
  28. Kedves Kovács úr!
    Az lenne a kérdésem hogy mi lehet a baja az Einhell Royal rotakapámnak ha a testvérem úgy hadználta hogy nem tett bele olajat ,egyszer megált és azóta nem lehet berántani mintha beált volna a motor .Érdemes-e szervízbe vinni ,megéri-e ,esetleg megtudom-e magam javítani ?( négyütemű)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Akela!
      Ne haragudjon, nem bírom megállni: Kipling, vagy az együttes után? :)
      Royal Einhell? Esetleg BMH 40?
      Nos, olaj nékül besül a dugattyú, esetleg még a hajtókart is el tudja törni a gép. Elviheti szervízbe, de nem lesz olcsó, ha egyáltalán vállalják, ráadásul ha nem 'megbízható' szervíz, akkor bármilyen belső hibát ráfoghatnak erre...és röpködnek majd a nullák :/
      Ha felkészült- már szerszámilag- és van bátorsága, szétszedheti, és talán meg is tudja csinálni. A javíthatóság attól függ, hogy pontosan mi történt a gép belsejében, de ezt csak bontva lehet kideríteni... Sajnos alkatrészt/ dokumentációt elég nehéz szerezni hozzá, arra készüljön.
      Érdeklődve várom, mit fog tenni :)

      Törlés
    2. Köszönöm válaszát ( amúgy együttes)

      Törlés
  29. Tisztelt Kovács úr!
    Fieldman FZR 4616-B fűnyíróm van, remek készülék, de ma sajnosn rámentem vele egy rejtett, korhadt (kivágott) tuskóra, leállt azonnal. Utána nem akar elindulni, néhány rántás után nagyot éleset durran, egyet (nem mondanám hogy "visszarúg", csak nagyot szól). Azt gondolom, amiket hibaként ír, hogy talán a gyújtásidőzítéssel van a baj, elmozdult a lendkerék ékje. Lehet ezt házilag javítani cserélni, vagy csak szervízben?
    Köszönöm a választ előre is, Korsós Zoltán

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán!
      Ilyenek ezek a korhadt tuskók...sajnos sok van belőlük...
      Valószínűleg- kb 95%- , hogy a lendkerék ékje deformálódott. Ezt a gépet nem ismerem, keresés alapján csak azt látom, hogy OHV motoros. Viszont általában az ék cseréjét el lehet végezni házilag. Felülről kell lebontani a burkolatot, majd a lendkereket leszedni, megvizsgálni az éket, és beslattyogni vele valamiféle gépalkatrész üzletbe, hogy pont ugyan olyat kapjon. Kb ennyi, persze az életben akadnak buktatók- vagy tuskók :) Ha nem ijed meg a kihívásoktól és van otthon pár szerszám, szerintem kezdje boncolni a kicsikét!

      Törlés
  30. Köszönöm a választ! Megpróbáltam eéjutni a lendkerékig és az ékig, de sajnos hidraulikus anyaoldóm nincsen, így azzal elakadtam... Holnap elviszem egy szervízbe a gépet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit!
      Nem ütvecsavarozóra, vagy légkulcsra gondolt inkább? Egyébként géptől függ, de általában valamilyen furmányos módon lehet rögzíteni a tengelyt/ lendkereket (például fadarabbal alul, a késnél), és akkor hagyományos eszközökkel is levehető az anya. Ez nem egy régi gép, nem lehet összerohadva.
      Természetesen egyszerűbb és biztosabb is szervízbe vinni, ha megoldható.

      Törlés
    2. De igen, bocs, arra. Én biológus vagyok, ezt a szakkifejezést nem ismertem :-) És igen, gondolom, meg tudtam volna oldani, ha nagyon akarom, de mivel még sose szedtem szét így a fűnyírót, azt hiszem, mégis jobb, ha elviszem egy szervízbe. Talán nem kerül olyan sokba ez a viszonylag egyszerű javítás.

      Törlés
    3. Én a bogarat meg a rovart nem tudom sose 'eldönteni' XD
      Szerintem két- három ezresből meg kéne úsznod. Esetleg majd írd meg, mennyibe került, kíváncsi vagyok rá!

      Törlés
    4. Pedig egyszerű: "Nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar!" :-) A bogarak (kemény fedelesszárnyúak) egy szűkebb csoportja az összes hatlábú rovarnak (lepkék, legyek, szúnyogok, darazsak, stb.) :-)

      Törlés
  31. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  32. Kedves Kovács úr! Sajnos a szervíz (Érdi kisgépcentrum) csak 2 hétre vállalja... Azalatt a nyakamra nő a fű. Megint próbálom kicsavarni, küldök egy képet e-mailen.

    VálaszTörlés
  33. Üdv. Kedves Mester úr! Sajnos nem kap áramot a FEViLl elektromos fűnyíróm,és semmire nem reagál.Hol keressem a bhibáját, vagy inkább cseréljem le? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  34. Üdv!

    Először a kapcsolónál, azután a burkolat alatt, a motor bekötésnél kéne ellenőrizni.
    Nem tudom, mennyire van otthon ebben a témában, de javaslom, hogy multiméterrel, szakadásvizsgálattal (csipogó) mérjen, minden esetben kihúzott villásdugóval. Elsőre tehát nézze meg a kábelt a kapcsoló és a villásdugó között, utána a kapcsolót, utána kábelt a kapcsoló és a motor között. Ha ezek mind jók, és a motor nem hibás- forog a tengely- akkor a kondenzátorral lesz a gond.
    Ha valami nem világos, keressen e-mailben, mert ott Ön is és én is tudunk képet küldeni, úgy meg könnyebb magyarázni!

    Sok sikert!

    VálaszTörlés
  35. T.Kovács úr!
    Egy MTD 42 -es fünyíróm van Thorx OHV 35 motorral.A problémám a következő:Tavalyi évben is már jelentkezetta hiba, hogy a motor menet közben le akart állni,de azért le tudtam vágni a füvet.Kb 2 órás munka.Télire leengedtem a benzint egy szervizes tanácsára.Idén az elsö indítás után nem produkálta a hibát kb10 nyírás után ismét előjött a hiba és most már nemcsak csuklik hanem le is állt a motor.Nagynehezen beindul,de egy -két perc után ujra leáll.Háromszor szétszedtem a karburátort de a hiba maradt.Az utolsó próbálkozás az volt,hogy az úszó kapcsolásán állítottam,hogy korábban nyisson,mert azt tapasztaltam hogy alaphelyzetben belefujva a benzin beömlő csőbe nem enged levegőt.Ezután összeraktam és megállás nélkül le tudtam nyírni a fele felületet.Másnap akartam folytatni,de újra leállt sokszor de végül is a végén csak sikerült levágni a füvet.Nem tudom mi lehet az oka.Hét éves a készülék .Tavaly tavasszal hasonló hibával vittem szakemberhez.Több heti várakozás után kaptam vissza állitólag karburátor tisztítás volt.Sok szöveg után hoztam el a gépet,de néhány hónap után ismét jelentkezett a hiba,igy húztam ki az elmult évet.Kérem ha tud valami tanácsot adni szivesen várom válaszát: tisztelettel O.Kálmán

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kálmán!

      Először is könyv, bár angol (a képek viszont internacionálisak :) :
      https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjagp7g8YHqAhVw-yoKHb7NDZMQFjAAegQIBBAB&url=http%3A%2F%2Fwww.mymowerparts.com%2Fpdf%2FWhite-Outdoor-Miscellaneous-Manuals-and-Bulletins%2F037054.PDF&usg=AOvVaw2ZESqxW5_CKmSG7kNYQICL

      (Kimásolja, beilleszti, lementi)

      Érdemes megtekinteni, különösen a karburátoros résznél a képeket. Szerintem (még) nem szedte szét teljesen :) De nem is biztos, hogy itt a hiba.

      Egyébként az érdekelne, hogyan állított az "úszó kapcsolásán". Ha jól sejtem, ez RuiXing karburátor, műanyag úszóval, és a tűszelepet egy rugó tartja a helyén. Ez elvben nem állítható, esetleg bátor kísérletezők ki szokták cserélni a rugót- erősebb- több benzin, gyengébb- kevesebb...
      Azt árulja el, hogy kapásból indítás után már fuldoklik a gép, vagy csak később, ha már ment pár percet. Ha rögtön, akkor szerintem kicsit után kell állítani a szabályzáson/ regulátoron (a fenti könyvben a 4. oldalon az 5.7- ese ábra).
      Várom a választ, vagy az eredményt!
      Tisztelettel:
      Kovács Ádám K.

      Törlés
  36. T.Kovács úr!
    A megadott könyv http címét nem tudtam elindítani.Kijelöltem,kimásoltam a world-be lementettem de nem tudtam sehogy a google keresőbe konvertálni.Kézzel bepötyögtem és azt írta ki hogy érvénytelen a cím.
    Az úszó állítását úgy végeztem el, hogy a kis fülön ami a rugó és a zárókúp közé csatlakozik állítottam hajlítással.Nagyon keveset óvatosan de így alap helyzetben kinyitott.Indítás után szépen megy a gép, majd néhány méter megtétele után elkezd köhögni,durrog is néha és az utóbbi időben leáll.De ha nem áll le akkor tovább megy majd egy váratlan pillanatban kezdi élőről.Köszönöm az eddigi segítségét,tisztelettel O.Kálmán

    VálaszTörlés
  37. Kedves Kálmán!
    Próbálja ezt a linket:

    https://bit.ly/2YFxdoG

    Kijelöli, másolja, a böngésző címsorába beilleszti és megnyitja. Előjön egy letöltési ablak, a könyvet letölti. PDF formátumú, a Word nem kell hozzá.. Ha nem sikerül, írjon egy mail címet, átküldöm.
    Érdekes hiba. Elképzelhető, hogy a karburátor a hibás, de ennyiből még nem biztos. Nézze meg, hogy a gyertya milyen állapotú (ha van mód rá, érdemes lenne másik gyertyával is megpróbálkozni, mert haldokló gyertya is produkálhat ilyet sajnos). Ha kormos, akkor az dugattyúgyűrű kopásra utal, mint ahogy a terhelésre fuldoklás is. Ebben az esetben drótkefézze meg és próbája használni. Ha így jó, akkor a hiba pár alkalom után jelentkezni fog ismét, és nem fogja megúszni a gyűrűcserét- ez egy ilyen korú gépnél egyébként elfogadható.

    Várom a tapasztaltakat!
    Tisztelettel:
    Kovács Ádám K.

    VálaszTörlés
  38. Tisztelt Kovács úr!

    Egy MTD Thorx OHV35 fűnyíróm van. A hibajelenség az , hogy túl magas fordulatszámon pörög és gyakorlatilag "kérmet" csinál a fűből. Egyéb hibajelenség nincs. Hidegen/melegen indul, nem dadog. A segítségét szeretném kérni, mi lehet a probléma?
    Tisztelettel : Kövér József

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Kövér úr!

      A folyamatosan magas fordulat a regulátor problémájára utal.

      Ezt a linket másolja ki, illessze a címsorba, és le tud tölteni egy MTD szervízkönyvet

      https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi0vs2GwaTrAhUEuIsKHf_-AtMQFjACegQIChAB&url=http%3A%2F%2Fwww.mymowerparts.com%2Fpdf%2FWhite-Outdoor-Miscellaneous-Manuals-and-Bulletins%2F037054.PDF&usg=AOvVaw2ZESqxW5_CKmSG7kNYQICL

      A negyedik oldalon látható a sebesség állítása: a regulátorrugó feszítését mérsékelve csökken a fordulatszám.
      Remélem ez megoldja a problémát!
      Sok sikert!

      Üdvözlettel:
      Kovács Ádám Károly

      Törlés
  39. Tisztelt Kovács úr!

    Briggs motoros fűnyíróm betegeskedik.
    (A pontos típust honnan lehet leolvasni?)
    Egyre nehezebb, rapszódikusabb az indítás.
    A legutolsó leállítás után meg se nyekken.
    Gyanús, hogy a karburátorban, és az azon lévő légszűrőn olaj van (vagyis olajos benzin)....
    Köszi előre is a segítséget!

    Üdv:
    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!

      A pontos típus néha csak ezoterikus szeánsz által határozható meg :) De általában talál a burkolat elején vagy oldalán beütött számokat és betűket (modell, típus meg kód), és ezek alapján beazonosítható a gép egyszerű halandóknak is.
      Azt értem, hogy nehéz az indítás, nade mikor még ment- beindult- a gép, akkor mit produkált? Füstölt? A gyertya kormos/ olajos esetleg?
      A karburátorba olaj csak akkor kerülhet, ha meg volt döntve a karburátor irányába a gép- például takarításkor vagy késlevételkor- vagy a szelepek nem jól zárnak, vagy a szelepvezetők/ szárak kopottak vagy a dugattyúgyűrűk elkoptak. Mindegyiknek van jele üzem közben- például a füstölés, a döcögés, a puffogás és a kormos/ olajos gyertya, ezért kérdeztem, hogy muzsikált, mikor még ment.

      Üdv:
      Ádám

      Törlés
    2. Köszi!
      A tünetek változatosak:
      1, 5.-6. alkalomra nagy nehezen elkapta, de dadogott a motor majd leállt egy pár mp múlva.
      2, 1.-2. alkalomra elindult rendes fordulaton, majd leállt.
      3, 5.-6. berántásra elindult, majd üzemelt folyamatosan míg a gyüjtő meg nem telt.
      Akkor leállítva.
      Közben mintha nem egyforma lett volna a fordulat, legalábbis a fülem szerint.
      A párom vágott vele, szerinte nagyon pörgött elötte a motor.
      Megdöntve volt a gép, a karburátort szedtem szét.
      A gyertya nedves, és drótkefével megpucoltam.
      Abszolüt nem értek a dologhoz,ha nem írtam precízen ez ennek köszönhető, bocsi.
      Egy gyertyacsere-karburátorgenerál első lépésnek?

      Üdv:
      Attila

      Törlés
    3. Szívesen :)

      Két kérdésre felelj:
      Mielőtt megdöntötted a gépet, már volt gondja, vagy csak utána kezdett el renitenskedni?
      Ránézésre olyan a motor, mint amit a Briggs-es bejegyzésben mutattam? (Oldalt vagy a tartalomjegyzékben megtalálod, Nyár, fűnyírás, Briggs címen)
      Szerintem a gyertyacsere ráér, itt nem ott a gond.
      Ezt a linket másold a címsorba, és nézd meg a képet!

      https://wemoto.files.wordpress.com/2012/08/ngk-state.jpg

      Melyikhez hasonlít a gyertyád kinézete?

      Törlés
    4. Volt már vele gond.
      Lehet, hogy csak igényli a simogatást, de tavasz óta - a téli pihenőt követően - nehezen indult.
      Karburátor szétszedés-pucolás, és tetemes mennyiségű, és cirkalmasságú káromkodás eddig segített.
      Felsősor, harmadik kép a leghasonlatosabb.

      Üdv:
      Attila

      Törlés
    5. Hát, a gyertya alapján ide már nem elég a simogatás. Ajándék is kell neki, valószínűleg dugattyúgyűrű.
      Ha kiveszed a gyertyát, teljesen tisztára takarítod, párszor meghúzod az indítókötelet, visszateszed a gyertyát és beindítod, valószínűleg be fog indulni. De nem lesz tartós, mert az olaj, ami az égéstérbe jut megint le fog rakódni a gyertyára.
      Ezt sajnos csak szétszedéssel tudod javítani.

      Üdv: Ádám

      Törlés
    6. Köszi a törődést Uram!
      Gondolom ennek nulla hozzáértéssel nem érdemes nekilátni...
      Van esetleg valami vizuális segítség ehhez, vagy vigyem el egy szerelőhöz jó pénzért?

      Törlés
    7. Nincs mit :)
      Valamikor mindenki nulla hozzáértéssel kezdte, szóval egyszer el kell kezdeni, HA valamit meg akarsz tanulni. Persze nem árt azért megnézni pár youtube videót, vagy átlapozni néhány szervízkönyvet. Én nem ismerlek, így bíztatni nem akarlak, magadnak kell eldönteni, merre tovább :)
      Gyűrűcserét még nem mutattam a blogban, és a következő egy hónapban igen kicsi az esélye, hogy írok ilyen bejegyzést- de persze bármi lehet :)
      Az biztos, hogy nálam serényebbek már levideóztak ilyet, szóval: youtube, azután keresés :briggs piston ring replace vagy change vagy repair vagy valami hasonló...
      A művelet alapjában véve nem bonyolult, de roppant macera és persze vannak buktatói :)
      Vizuális típus vagy? Akkor képzeld el:
      A fűnyíróból kiereszted az olajat, leengeded a benzint. hátradöntöd, leveszed a kést, lehajtod a motorblokkot rögzítő csavarokat. Utána leakasztod a bowdent, leveszed a kasztniról a motort. Lekapod a burkolatot. Leveszed a hengerfejet. Leveszed a deknit (olajteknőt, motor alját). Leveszed a főtengelyről a hajtókart, előrefelé kitolod a dugattyút, leveszed a három régi gyűrűt, felteszed három újat, visszatolod a hengerbe a dugót, rögzíted a hajtókart a főtengelyhez, pozícuionálod a fogaskerekeket, visszateszed a motor alját, visszateszed a hengerfejet tömítéssel, visszateszed a burkolatot és a bowdent. Felrakod a motort és rögzíted a kasztnin, ráteszed a tengelyre a kést, feltöltöd a motort olajjal és benzinnel, és imádkozol az isteneidhez, hogy ne legyen a szelepeknél gond, mert azokat nem nézted meg. Imádkozol azért is, hogy ne legyen halálra kopva a henger, mert akkor hiába vacakoltál két napig. Érted? Nem bonyolult, de sok a buktalehetőség, főleg elsőre. Meg másodikra, és harmadikra. Negyedjére már menni fog, mint a maszturbálás, de hát ugye az sem ment elsőre anno...
      Most vagy segítettem, vagy nem, döntsd el :)

      Törlés
    8. Ez most nagy fejtörést okoz....
      SOHA nem csináltam semmiféle robbanómotoros projectet, nem is értek hozzá.
      Így viszont a szerelő is azt mond, amit akar.
      Ergo simán lehúzhat.
      Ráadásként én Bpesten, a beteg vidéken.
      Nagy dilemma, de ez már legyen az én gondom.
      Egyetlen vigasz a sztoriban Te vagy.
      Korrekt, gyors, kielégítő válasz, egy kis humorral vegyítve.
      Már megérte itt lenni :-)

      Üdv:
      Attila

      Törlés
    9. Ja, nem olyan rossz hely ez a bolygó...de azért otthon jobb ;-)
      A szerelő mindig azt mond és annyit kér, amit és amennyit akar. Minden szentnek maga felé hajlik a keze :) Na, nem akarom őket bántani...biztos van jó és olcsó...valahol, egy messzi messzi galaxisban.
      Azt nem árultad el, hogy olyasmi-é a géped, mint amit a Briggs- es bejegyzésben mutattam, vagy sem. Csak azért érdekes, mert ha öreg a masina, akkor kopottabb a henger- főleg ha nem 'bélelt'(van amelyiknek a blhengere egy luk a blokkban, és van, amelyiknek van egy plusz 'acélcső' betéve, ez a bélelt, ez a tartós és javításra érdemesebb). Azon nem feltétlenül segít már a gyűrűzés. Viszont, ha megnövekedett olajfogysztást nem tapasztaltál, akkor a henger még jó lehet, és akkor érdemes gyűrűzni. Abból tudnál kiindulni, ha magad csinálod, hogy mi az ami kell- már alkatrész. Kell ugye egy garnitúra gyűrű- 2v3 ezres- kell hengerfej tömítés- 1v2 ezres- kell olajteknő tömítés- 0,5v1,5 ezres- és szerintem érdemes kicserélni az alsó szimerniget- 1v2 ezres- és kell olaj, ami szintén egy ezres kb. Ha futár hozza, az még egy v két ezres. Ennyit mindenképp rá kell költened. Már eleve az, hogy kikeresed a típus alapján az alkatrészeket egy webáruházban, vagy elmész egy boltba megvenni ezeket több órádba fog telni, és még be sem koszoltad a kezed. Az időt is mérlegelni kell, hacsak nem úri passzióból vagy tanulásképp állsz neki a feladatnak. A passziózás és a tanulás megéri az időt :)
      Ja, és előfordulnak nem metrikus fejű csavarok a gépeknél, de ezt előre látod :D
      Esetleg ez segít dönteni:
      https://skmod.blogspot.com/2017/10/hogyan-javitsunk-megvalamit.html

      Törlés
    10. Szia!
      Erről a masináról lenne szó?
      https://mega.nz/file/rIliSILQ#I3OE024aHg33nWHFe4ePAPSx0tkqqprvzG-ZCtUkuD0
      Lövésem sincs, a LE számról, a pontos típusról.
      A motor borítás alatt találok valami infót?

      Törlés
    11. Itt keress számokat:

      https://www.briggsandstratton.com/eu/en_gb/support/faqs/browse/engine-codes-model-numbers.html

      Ha megvan, nézd meg ezt:

      https://www.briggsandstratton.com/eu/en_gb/support/faqs/browse/engine-codes-model-numbers.html

      Törlés
    12. Szia!
      Ha minden igaz ez a Briggs model: 10T802-0165-B1
      Ehhez milyen gyűrűkészlet - tőmítés kell?

      Törlés
    13. Haló!
      Ezeket biztos, hogy nekem kell megkeresni? :D

      Hengerfej tömítés: 698717

      http://webbizi.hu/Briggs-Stratton-hengerfej-tomites-698717-Classic?utm_source=olcsobbat&utm_medium=shopping&utm_campaign=olcsobbat_shopping_webbizi_webaruhaz


      Olajteknő tömítés: 270896 vagy 270895 vagy 692218 (vagy ha 7 darab csavar tartja össze, akkor 799587)

      https://www.agrooroszi.hu/termek/briggs-olajtekn%C5%91-t%C3%B6m%C3%ADt%C3%A9s--3-3-5-3-75-4-le-003-109/40

      Gyűrűk : 795690

      http://webbizi.hu/Briggs-Stratton-gyurugarnitura-795690-6508-117-117?utm_source=olcsobbat&utm_medium=shopping&utm_campaign=olcsobbat_shopping_webbizi_webaruhaz


      A két linkeke csak mutatóba raktam ide.

      Itt van alkatrészkatalógus- angol, de ábrás:

      https://www.ronayers.com/oemparts/l/brg/5bd9fa0487a86611903d7353/10t802-0165-b1-parts

      Ebből ki tudod lesni a gyári számokat, és az alapján lehet keresgélni alkatrészeket.

      Törlés
    14. Ezer bocs!
      Mondom, hogy teljesen hülye vagyok hozzá.....
      Akkor gyári szám alapján rendelhetem.
      Köszi ezerszer Uram!

      Törlés
    15. Oké, semmi gond :)
      A gyári számok arra jók, hogy egyértelműen be tudd azonosítani az alkatrészeket, így nem
      lesz kisebb a tömítés például . Remélhetőleg :)
      Ezt a 'teljesen hülye vagyok' hozzáállást hagyd el, ha komolyan meg akarod csinálni a gépet. Egy hülye nem tudja megcsinálni, és ez tény. Egy tanulatlan vagy képzetlen tud információt és gyakorlatot szerezni, de a hülye az hülye marad, ettől hülye :)

      Törlés
  40. Üdvözletem !

    Egy kis segítségre lenne szükségem, ha megoldható, előre is köszönöm.
    Adott egy Huqvarna Lc 153 fűnyíró, ami a mai nap folyamán nem tökéletesen működött. Tegnapi nap is használtam, semmi probléma nem volt vele. A mai nap folyamán mikor egy másik helyet vágtam volna vele egyszerűen elkezdett ingadozni a fordulat, mintha nem kapna elegendő üzemanyagot, pedig mindig teli tankkal vágok neki. Mi a javaslat, mit tegyek vele ? Az idén lett elővéve a gép, az olaj 2x lett lecserélve, üzemanyag heti frisseségel van véve. Kisebb nagyobb területeket vágok vele, de nagy magasságú fűbe nem engedem bele. Előre is köszönöm a segítséget ! kellemes napot kívánok ! Üdvözlettel Tom ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv Tom!
      Nem ismerem a gépet, így csak általánosságban tudok írni. Annyi még érdekelne, hogy a hiba alapjáraton hideg motornál, vagy munka közben meleg motornál jelentkezett, és ha az utóbbi, akkor lehűlés után is fenn ált- e.
      Általában, ha úgy tűnik, hogy nem kap elég üzemanyagot a gép, akkor vagy a légszűrő koszos, vagy a karburátor- eltekintek az olyan triviális hibáktól, mint az eltömődött tanksapka.
      Biztos ami biztos alapon, elsőre vedd ki a gyertyát és lesd meg. Ha jónak tűnik- nem kormos pl- akkor légszűrő takarítás és próba. Ha nincs változás, akkor karbi takarítás és próba. Ha ez sem hoz gyógyulást, akkor a motor alapján kell tovább keresgélni, hátha valami spéci dolog van a hiba mögött - pl 'egyedi' hidegindítás megoldás a motorban, ami nem kapcsol ki.
      Sok sikert, és ha van eredmény, jelezd!
      Ádám

      Törlés
  41. Üdv Ádám !
    Köszönöm válaszodat a Hétfői nap folyamán ellenőrzöm amiket írtál, köszönöm. Majd küldök egy videót a jelenlegi működéséről az e-mail-címedre, ha nem terhellek vele.
    3 telket vágtam vele aznap, egy hetes fű volt rajta, tehát nem nagy, fűgyűjtővel. A 3. telek messzebb volt de nem hinném hogy annyira kihűlt volna a motor, így ki merem jelenteni, hogy meleg motornál jelentkezett a probléma. A Légszűrőt minden munka után ellenőrzöm, s nem volt piszkos és levegőszűrő nélkül is fennáll a probléma. A Gyertyát kivettem, s jónak ítéltem. Köszönöm szépen az eddigi segítségedet is, kellemes hétvégét kívánok ! Üdv Tom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv Tom!
      Persze, nyugodtan küldd a videót, és értekezhetünk is mailen :) Esetleg majd próbáld meg kiókumlálni, hogy miféle motor van a gépen!
      Jó hétvégét neked is :)

      Törlés
  42. Tisztelt Kovács Ádám Károly!

    Nekem egy olyan kérésem lenne hogy a briggs 375ös rotakapám tavasszal még szépen első második berántásra indult, most pedig nem lehet berántani, a berántó kötelet alig illetve szakaszosan lehet kihúzni, ha a gyertyát kiszedem mindne gond nélkül működik a berantó szerkezet, de amint visszateszem a gyertyát megint akadozik és nem lehet berántani.
    Valaszát elöre is köszönöm

    Krisztián

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Krisztián!
      A gépben még a tavasszal betöltött üzemanyag van? Ha igen, akkor csere frissre, és szellőztesse ki a hengert, majd próbálja újra- mint tudjuk, a benzin összetételét megváltoztatták/nem előnyére/ amiáltal a szavatossága csökkent.
      Ha nem az üzemanyag a ludas, akkor kérdésem, hogy volt- e előzmény...
      Ezt a jelenséget a következők szokták okozni:
      Eldeformálódott lendkerék ék (kapálógépnél nem jellemző); helytelen gyújtásbeállítás (nem megfelelő hézag a gyújtótrafó és a lendkerék között), laza vagy hiányzó fűnyírókés vagy kuplung (a kés / kuplung súlya bele van kalkulálva az indításkori lendületbe) ; nem megfelelő szelephézag (kopott szelepek és/vagy szelepülések) ; valamint az indításrásegítő hibája("dekompresszor", ami ezeknél többnyire egy darab lemez valamelyik fogaskeréken a gép belsejében, ami bizonyos fordulatszám alatt megadakályozza mkindkét szelep egyidejű záródását). Lehet válogatni, ha neki akar esni a szétszedésnek és valami nem világos, kérdezzen bátran!
      Sok sikert!
      Kovács Ádám K.

      Törlés
    2. Benzin nem volt benne télen, viszont olyan benzin lett most beletöltve ami egész télen egy benzines kannában állt.
      Előzménye nem volt a dolognak tavasszal még prímán indult, most ősszel ez lett volna az első indítása.
      Létezik hogy a benzin miatt szorul ennyire hogy alig, szakaszosan lehet kihúzni a berántó zsinort?

      Törlés
    3. Elvben létezik, gyakorlatban nem tudom, mert mióta variáltak a benzinnel, mindig annyit veszek, ami elfogy 1-2 hónap alatt.
      A teória az, hogy a jelenlegi E10 üzemanyag az állás során szétválik összetevőire. Egyik összetevője a víz, ami se nem ég el, sem nem összenyomható. A gondolatmenetet tovább folytatva, ha víz kerül a hengerbe, az ott is marad- és minden rántással egyre több lesz.
      Azért írtam, hogy elsőre az üzemanyagcserét kéne kipróbálni, mert ezt a hibát a legegyszerűbb kizárni.

      Törlés
    4. Szép napot!

      Na sikerült életre kelteni a gépet, viszont nagyon durván füstöl, égeti az olajat, kékes füst ömlik ki a kipufogon.
      Tudna ebben segíteni hogy mi okozhatja ezt ?

      Törlés
    5. Üdv!
      Ezt az okozza, hogy égeti az olajat, pont ahogy írta :)
      Nade a viccet félretéve, nem döntötte esetleg a szepek felé meg a gépet? A durva füstöt az szokta okozni, hogy bejut az égéstérbe az olaj. Ha ez a gép megdöntése miatt alakult ki, akkor az pár perc alatt el is fog múlni. Szép nagy füstfelhő lesz, míg ki nem ég az olaj, utána rendben lesz. Ha nem ettől van, akkor túltöltötte olajjal- jobbik eset-, vagy elkoptak a gyűrűk- rosszabbik eset.
      Elárulja, hogy oldotta meg a korábbi gondot? Furdal a kíváncsiság!

      Törlés
    6. Valószínűleg kicsit túl lett töltve az olaj, pár perc használat után szerencsére megszűnt a füst.
      Hát hogy őszinte legyek, nem tudom pontosan mi okozta a dolgot, szinte teljesen darabokra szedtem a motort, kicsit megtakarítgattam mindent amit lehetett, beállítottam a gyújtást és beindult.

      Törlés
    7. Üdv!
      Értem. Reménykedtem, hogy kiderül az igazság a benzinről :)
      Akárhogyis, gratulálok a javításhoz, sok örömet a gépben!

      Törlés
  43. Üdv.
    Van egy mtd 395spo thorx35 ös motorral. Az gondom, hogy beindul a gép,de durrog, es lángot lő a kipufogón keresztül.
    Segitséget előre is köszönöm.
    Tisztelettel;Péter.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv Péter!
      Először is, ez a gép gondja, másodszor pedig: érdemes lenne mutogatni :) Ha lenne honvédségünk, lehet, hogy érdekelné őket :D Elnézést :)
      Szóval, valami okból túl sok üzemanyagot kap a gép, vagy nem záródik rendesen a kipufogószelep. Elsőre én a karburátort venném szemügyre, nincs- e fennakadás (mármint az úszó mozog- e rendesen, és zár- e a tűszelep). Ha ez rendben és a hiba még fennáll, akkor a szelepek záródását/szelephézagokat/ kéne megvizsgálni.
      Sok sikert!
      Tisztelettel :
      Ádám

      Törlés
    2. Köszönöm a segítséget :)

      Törlés
  44. Kedves Kovács Ádám Károly! Kedves hozzászólók!

    Rég jártam erre! (Tavaly.) Boldog új évet mindenkinek!
    Mizújság errefelé?
    Idén még nem volt hozzászólás!
    Vettem egy új Briggs motort a régi ezeréves kapára.
    Gondoltam, majd egyedül (SK) átrakom.
    Azt hittem simábban megy...
    de megoldottam. Írjak róla?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Laci!

      Fényes jövőt!
      Nemigen vannak itt visszatérő látogatók.. :(
      Ha van kedved és időd, én személy szerint szívesen veszem, ha írsz!
      K Á K

      Törlés
    2. Sorry! Kedvem még lett volna írni, de időm...
      "Száguldás az élet - szólt a csiga, és bedőlt a kanyarban."

      Törlés
  45. Üdvözlöm!

    Egy kis problémánk akadt a fűnyírónkkal. Eddig indult, de utána azonnal fulladt is. Most már nem indul. Karburátor lett cserélve, ugyanis orrán-száján folyt az olaj, tehát az elvileg jó. A gyertya is jó. A kérdésem az lenne, hogy akkor vajon mi okozhatja a problémát? Nagyon sokadik berántásra se reagál.

    Előre is nagyon köszönöm a válaszát, és hogy időt szán rám! :)

    VálaszTörlés
  46. Üdv!
    Ha nem titok, milyen motorról van szó? :) És azt lehet- e tudni, hogy hogyan került olaj a karburátorba? Esetleg oldalra lett döntve a motor?
    Várom az infókat, aztán majd kitalálunk valamit!
    Kovács Ádám K.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm!

      Hecht a fűnyíró, gondolom a motor is Hecht gyártmány. Tudtommal egyszer fordult elő, hogy oldalra lett fordítva. Időközben elindult nagynehezen, bár elég dadogósan, ingadozik. Mindenesetre elég érdekesen viselkedik :D

      Törlés
    2. Üdv!
      Hát... nem könnyíti meg a helyzetem :) Kb mintha egy kertésztől tanácsot kérne, hogy miért szárad egy növény levele... :) (fű/ fa/ virág
      / esetleg áfonya lúgos földben, vagy csak ősz van ? XD )
      A motor elején (orránál) van egy nagy négyzetes fém sapka, igaz?
      Azt írta, hogy a karbi azért lett cserélve, mert olaj folyt belőle. először ezt kéne rendbe tenni. Ha nem a motor megdöntése miatt került oda olaj, akkor vagy túl lett töltve a gép motorolajjal- ezt könnyen ellenőrizhető a betöltőnél- vagy a szelepek/ dugattyúgyűrűk problémája miatt került oda. Ez lehet gyűrűkopás, szelepkopás, elállítódott szelepek végett...
      Amikor elindul és működik, akkor nem füstöl esetleg? Amikor elindul és jár, a fordulat 'szabályosan' hullámzik? Szóval felpörög- lassul- felpörög- lassul, vagy esetleg össze- vissza jár? Valamilyen fémes hang, kopogás/ csörgés/ csilingelés nem hallható járás közben?
      A karburátor cseréjekor minden a jó helyre és jó állásba került? A tömítések nem szakadtak el pl?
      Itt egy kép:
      http://fileposta.hu/richlet/fd?id=8477D33b7fEfC610C3B50d9b48D605422d77655cA174AdA2
      Megjelöltem pirossal rajta a regulátorkart. Ezt meg kéne keresni. Ez szabályozza a gép fordulatát. A kihívás a következő: Működés közben ezt kézzel meg kéne tartani- illetve óvatosan mozgatni-, és figyelni a fordulatot. Jó esetben lesz egy olyan állása a karnak, amikor stabilizálódik a fordulat- ami majd azt jelenti, hogy a karon kell csak állítani. Ha ez nem jön össze- az a rossz eset-, akkor majd gondolkodunk tovább :)

      Törlés
  47. Üdvözlöm!

    Van egy Briggs motoros kerti kapám, az alábbi karburátorral: https://webbizi.hu/Briggs-Stratton-790978-karburator-carburetor. Az idén már egyszer szántás után fel rotáltam vele a kertet, rendesen működött. Ma ismét át szerettem volna futni vetés előtt, viszont rövid ideig működött, majd leállt. Első nekifutásra lecseréltem benne a benzint frissre, de semmi javulás. A gyertya nem kormos, nem olajos, szerintem azzal nincs gond. Gyakorlatilag indítás után megy kb. egy percet és leáll. Gondoltam üzemanyag probléma. Karburátort leszereltem (nem láttam benne koszt), karburátor tisztító sprével befújtam, kompresszorral kifújattam, összeraktam és semmi javulás. Azzal is kísérleteztem, hogy a tanksapkát meglazítottam, de az sem oldotta meg a problémát. A regulátor dolgozik, csak hiába nyitja a fojtószelepet, már nem tud felpörögni a motor, leáll.Szívesen fogadnék minden ötletet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Indítsa be és hagyja, hogy menjen amíg megy. Utána szívjon el egy cigit- ha nem dohányzik akkor igyon egy kávét vagy játsszon öt percet a kutyájával :) - és próbálja indítani. Ha nem indul be, írjon és gondolkodunk tovább! Ha beindul, és megint megy egy rövid ideig, akkor az azt jelenti, hogy az üzemanyag utánpótlás nem elégséges. A hiba vagy a benzincsőnél vagy a tűszelepnél keresendő, tehát attól a ponttól, ahol a benzin kijut az üzemanyagtartályból addig a pontig, ahol a tűszelep átengedi kell megvizslatni a műszert. Majd írja meg a tapasztalatokat!
      Sok sikert!

      Törlés
  48. Szia!
    MTD 40PO benzinmotoos fűnyíróm van.
    nem indult, megnéztem a gyertya olajsaras volt feketén. letisztítottuk utána pöccre indult!:)
    ez a sár mitől lehet?

    Továbbá légszűrőt,gyertyát,olajat milyen gyakarn kell benne cserélni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Amúgy elolvastad a bejegyzést? :)
      "Az olajos lerakódás a gyűrűk kopását vagy a szelepek elégtelen zárását jelzi."
      Vagy esetleg előre/ oldalra megdöntötted a motort, de azt észrevetted volna.
      Használd, és figyeld meg mennyi idő alatt lesz újra taknyos a gyertya. Ha egy két üzemóra vagy kevesebb, akkor javítás lesz kilátásban...

      A gyertyák több évig elfutnak, ha nincs gond, akkor ne foglalkozz a cserével- de legyen tartalék otthon. Az olajat 25-30 üzemóránként kellene cserélni normál körülmények között. A légszűrőt nem tudom, de ajánlatos havonta ellenőrizni és takarítani (poros körülmények között gyakrabban), ha meg már nem lehet takarítani, akkor csere.

      Szép napot!
      Kovács Ádám K.

      Törlés
  49. Kedves Ádám!

    Nagyon jó bloggod van.
    Régi 4LE Briggs kapálógépen szeretném a karburátort kipucolni, de a benzintankról sehogysem jön le a karburátor. Mind a 6db csavart kicsavartam + egyet ami a karburátorban volt, de meg sem mozdul. Van valami ötleted?

    Köszönöm,
    András

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves András!
      Felteszem olyan motorról van szó, mint amit a Briggs-es bejegyzésben mutattam. Ha nem akar szétjönni, és amúgy nincs gondja, akkor inkább hagyd egyben. Gyanítom, hogy összenőtt a membrán a tömítés a karbi és a tank, szóval szépen ez nem fog lejönni.

      Megpróbálhatod, hogy körben oldalról vékony pengével- pl sniccer- meglazítod az alkatrészeket. Ez feltétlenül óvatosan és körkörösen csináld. Az sem lenne nagy baj, ha közben spriccelgetnéd valami keőanyaggal- akár csavarlazító, wd 40.

      Arra figyelj, hogy ne told be túl mélyen a pengét! Vannak a karbiból kiálló, a tankba benyúló alkatrészek. Nézd meg itt:
      https://skmod.blogspot.com/2014/07/nyar-funyiras-briggs.html

      Az biztos, hogy a membrán és a tömítés cserés lesz!

      Sok sikert!
      Ádám

      Törlés
    2. Köszönöm a tanácsod, sajnos szét kell szednem, mert arra tippelek, hogy koszos.
      (Ha belespriccelek egy kis benzint és berántom akkor elindul és jár, de úgy tűnik nem kap üzemanyagot normál körülmények között)

      Törlés
  50. Szia. Van egy Robix56 kapálógépem, B&S 375 Sprint motorral. Igazából nem motor baj van (bár az is lehet)... Új kuplungot kapott és azóta harmat gyenge. Ha beleengedem a földbe van amikor megállnak a kapák, a motor az megy. Ha kiemelem akkor felpörög és megy egy darabig, majd megint elakad. Mielőtt kuplungozva lett, (merthogy nem is volt már kuplung, olyan egyből szaladós kapa volt...😅) sokkal erősebb volt a földben. Elásta magát védőlemezig, de a kapák forogtak, most meg megállnak. Csúszhat a kuplung?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Ha én azt tudnám :)
      Ez röpsúlyos vagy 'tányéros leengedős' kuplunggal van-é szerelve?
      Teória: Ha röpsúlyos, engedni kell a rugókon, mert túl feszesek, és nem nyitnak ki eléggé a pofák, vagyis csúsznak.
      Ha leengedős, esetleg meg kéne próbálni állítani a bowdenen, mert talán nem engedi eléggé le a tányért a kar.
      Szerintem jól gondolod, csúszik a kuplung.

      Törlés
  51. Helló!
    Engem az érdekelne hogy a Briggs motor tengelyéről azt a kúpos alumínium késtartót(amire felül a kés a két kis pöcökkel)azt hogysn tudom levenni a tengelyről?
    Üdv Peti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Először is vedd ki a gyertyát. Utána takarítsd meg drótkefével a tengelyt és a késtartót. Oda, ahol a tengely és a tartó találkozik, tegyél rozsdaoldót/ csavarlazítót/ gázolajat vagy fékfolyadékot. Várj pár percet, utána ismételd.
      Ezek után óvatosan kocogatsd körbe kalapáccsal a késtartót, mejd próbáld lefelé is megütni párszor. Ne nagy erővel kalapácsolj! Ha van megfelelő méretű csapágylehúzód, azzal érdemes próbálkozni, de ha nincs, jó a kalapács is.
      Ha nem akar megindulni, akkor ismételd a procedúrát. Ettől le fog jönni, csak kitartóan kell csinálni :) Ha meguntad, akkor megpróbálkozhatsz a késtartó melegítésével, az is segíthet.
      Mindegyik késtartó lejön- előbb vagy utóbb :)
      Sok sikert!
      Ádám

      Törlés
    2. Vagyis azt mondod hogy ez Morse kúpos?

      Törlés
    3. Sziasztok!
      Most már engem is érdekel a beszélgetés hogy akkor mégis mi tartja fent?:)

      Törlés
    4. Szia!
      Mi tartja fent, mi tartja fent... Ami az országot össze: a kontaktkorrózió :)
      Van ugye a tengely, ami vas. Ebben van egy menet a késtartó csavarnak, és általában van még rajta horony vagy nút, vagy valamilyen bemélyedés a retesznek/ éknek, ami azért kell, hogy a késtartó ne tudjon forogni a tengelyen.
      Utána ott van a késtartó, ami főleg aluból van. Két különböző fém "találkozásánál" nedvesség hatására kontaktkorrózió alakul ki. Egyrészt emiatt nehéz levenni a tengelyről a késtartót. Másrészt ezek össze is szorulnak: Rászorítjuk a csavarral a kést a tengelyre, közöttük meg senyved a késtartó, plusz ott a 3000 körüli fordulat, ami az ékre és ékpályára hat.
      Az lenne jó, ha összerakáskor használnánk rézpasztát vagy legalább zsírt, mert akkor szét lehetne őket választani- mint a Vörös tengert :)
      Így világos, vagy írjak róla bejegyzést képekkel ? XD

      Törlés
    5. Helló!
      Igazad volt,kocogtatás és a melegítés meghozta az eredményét!Köszi!
      Most az érdekelne még hogy a főtengely másik végéről hogyan jön le a berántó rész golyósfészke(szerintem sejted mire gondolok,röpsúlyos rész) és a lamellált hűtőborda?Arra is van tipped?
      Üdv Peti

      Törlés
    6. Tippem még a lottóhoz is van... Te inkább arra vagy kíváncsi, amit tapasztaltam.
      A berátnórész menetes ezeken, vízpumpafogóval át tudod fogni az aljánál és le tudod hajtani- már ha tudod rögzíteni a lendkereket :) De gondolom, hogy nem tudod, mert levetted alulról a kést, aminél fogva ki tudnád támasztani...
      Nade semmi gond! Megoldjuk vidékiesen! A gyertyát korábban kivetted, ahogy javasoltam. Alsó holtpontra állítsd a dugattyút, tömj a hengerbe madzagot/ berántókötelet, hosszú cipőfűzőt, és állítsd felső holtpontra a dugót. A madzag azért kell, mert ezzel rögzítjük a tengelyt. A dugattyú odanyomja a hengerfejhez, és nem tud körbeforogni a tengely, stimt? Most akkor a vízpumpafogóval az aljánál!!! megfogva le tudod tekerni a 'berántót'.
      A lendkerék kúpos rögzítésű és ékje is van:) De kiütőlap az nincs rajta :D
      Ha levetted a berántót, azt írd meg, hogy van- e a tengelyen végig menet, vagy a végén egy kb 3 centis rész menet nélküli- ahogy nekem rémlik.
      Amúgy mi a baja a gépnek, hogy szét akarod szedni? Felteszem nem spitfighter modellt csinálsz lendkerékből meg fűnyírókésből :)

      Törlés
    7. Hát én már a hajtókart is lecsavaroztam a főtengelyről.....szóval most ott tartok hogy a dugattyút meg a hajtókart hátrafele kiakarom húzni a hengerből,előre nem megy tovább mert válla van a hengernek!Előre is ki lehet ütni a dugót,váll miatt nem mertem!Hogyan tovább?Fejembe vettem hogy meggyűrüzöm újra,mert zabálta az olajat és kéken füstölt plusz elment a hengerfejben a menet,de nem gondoltam hogy ez ilyen nagy meló lesz!

      Törlés
    8. Hát, izé...Szívem szerint azt mondanám, hogy sz**rban vagy ba***meg, de én ilyet nem mondok ugye. Akárhogyis, a tapasztalás az élet egyetlen értelme, mindjárt az örömök után :)
      A peremesre kopott henger már a Krúdy-féle álmoskönyv szerint sem jelent jót. Na, nem akarom elvenni a kedved, mostmár csináld végig, mert tanulsz belőle!
      Ha sikerül levenni a lendkereket, akkor ki tudod venni a főtengelyt, és hátrafelé kijön a dugó. Vagy, vagy, óvatosan megpróbálhatod lesmirglizni a peremet és kijön előre is, de szerintem kocogtatással még így is ki tudnád tolni, csak jól olajozd be a hengert. Érzed, ha indul, ha meg nem, akkor nem erőltetni, hanem más irányból csinálni. Mint a szex: hátulról kezdeni, aztán ha elb**od, kezdheted előről- de én ilyet sem mondok, különben nem szavaztok majd rám a következő választáskor...
      A berántórész sincs még lenn akkor, igaz? Mid van? Satu, nagy csapágylehúzó, mindent lebíró akarat? Csak, hogy tudjam, mit érdemes javasolni...

      Törlés
    9. Na, az már jó! Tedd vissza a tengely végére a késtartót, hajtsd be a csavarját, a késtartónál fogva fogd be a cuccot a satuba és szedd le a berántórészt vízpumpafogóval- az aljánál fogva.
      Aztán nézz az órádra és menj lefeküdni!
      Ja, azt még írd majd meg, hogy a berántórész alatt a tengely végig menetes-e vagy sem!

      Törlés
    10. Ha lejön a berantó rész akkor a lendkereket hogyan tudom leszedni a tengelyről?

      Törlés
    11. Miért, lejött? Ne kapkodj!
      Nekem úgy rémlik, hogy ezeknél nincs végig menet a tengelyen. Ha ez így van- ami ugye csak akkor derül majd ki, ha leszedted azt a nyüves berántót- akkor lehet a tengelyt ütni. Ebben az esetben rozsdaoldó/ csavarlazító/ gázolaj vagy fékfolyadék a tengely és a lendkerék közé, majd kesztyűs kézzel megfogod a lendkereket a sezlony felett- hogy ha szétjön, puhára essen a gép többi része- és elkezded kalapáccsal kocogtatni a tengely végét. Egyszer csak a kezedben marad a lendkerék, a többi lepottyan, mint férges Húsvéti rozmaring alma a fáról.
      Ha így nem sikerül, akkor barkácsolni kell lehúzót, meg menetet fúrni a két lukba, ami a lendkeréken nyilakkal van jelölve. Megnyugodtál?

      Törlés
  52. Helló!
    Berantórész lejött könnyen de lendkerék nem enged!Végig menetes amúgy és van benne ék!úgy próbáltam megindítani hogy fogom a lendkereket a levegőben és a tengely van kocogtatva!Itt is a kontakt korrózió tartja össze?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, itt kúpos a tengely, azért szorul össze. Ide nem jut annyi nedvesség, hogy kialakulhasson kontaktkorrózió.
      Mivel végig menetes a tengely, nem praktikus ütögetni, mert deformálódhat a menet. Ilyenkor valami puhább anyagot kell a tengelyre tenni- keményfát, danamitot, alutömböt pl- ha ütni akarod.
      De inkább barkácsolni kéne lehúzót, ha nincs ilyen nagy csapágylehúzód.
      Menetfúród van?

      Törlés
    2. Rosszul mondtam....a lendkerék felett van még vagy 3cm menet ahogy te is mondtad utána meg összeszűkül egy köszörült csap végbe és én azt kocogtattam de ezt is egy darab fával!

      Törlés
    3. Aha. Na, akkor spriccelj a lendkerékhez valamit, aztán fogd meg erősen, és vágj rá párat a tengely NEM MENETES végére egy 300 grammos kalapáccsal. Nem kell alá fa.

      Törlés
    4. Megadta magát!!!:)
      Olyan kérdésem lenne hogy a dugó(dugattyú) hajtókar felöli része szélesebb,vagyis akkor a gyűrűnek attól nagyobb átmérőjűnek kell lennie hogy az végezze a feladatát!A gyűrűt ahhoz képest mérten válasszam meg?

      Törlés
    5. Húha...Csak, hogy tisztázzuk: a dugó elején- ami a gyertya felé van- mért átmérő kisebb, mint a hajtókar felőli részén? Jól értem?

      Törlés
    6. Akkor azt tartsd szem előtt, hogy nagy valószínűséggel nem fog megszűnni sem az olajfogyasztás, sem a füstölés, hiába gyűrűzöd a gépet.
      Az eredeti gyűrűk vastagsága (esetleg a dugó hornyainak szélessége) és a henger átmérője alapján tudsz új gyűrűt szerezni.
      Példa:

      https://www.agrooroszi.hu/termek/briggs-gy%C5%B1r%C5%B1garnit%C3%BAra--65-08-1-17-1-17-1-92-mm--3-5-4-5-le-7-795690/22

      65,08 a hengerátmérő, a gyűrűk vastagsága meg a többi szám. Az olajlehúzó a legvastagabb.
      2-3000 Ft ért már kapsz gyűrűt, azt elég ebbe a gépbe megvenni.
      Motorszámok Briggsnél többnyire a burkolat elejébe vannak belecsapva- a gyertya feletti rész, ha szemből nézed.

      Törlés
    7. Igen,most mértem a henger átmérőt(65,08) Viszont itt nekem 3 gyűrű hely van a dugón!Vagyis a többi hova megy?

      Törlés
    8. Megkérdezhetem, mivel foglalkozol a dolgos hétköznapokon? Csak statisztika miatt, nem muszáj válaszolni :)
      Egyébként ilyenkor bánom igazán, hogy még nem készült bejegyzés a gyűrűzésről.
      Figyelj: Három helyed van a dugón, abból kettő egyforma, egy meg nagyobb. Három szám van a linknél, abból kettő egyforma, egy meg nagyobb.
      Láttam már olyan olajlehúzó (igazából ezeknél nem olajlehúzó van, de ennek mondjuk) gyűrűt- ez a vastagabb- ami egyben van, egy darab, de legtöbbször három részből áll: két nagyon vékony gyűrű és közte a rugós hajtogatott bigyó.
      Szóval a két egyforma gyűrű kerül majd előre, a gyertya felé, a három részes meg hátra, egybe. Oké?

      Törlés
    9. Tanulok még!
      Szóval amikor szétszedtem az enyémben ez a hullámos gyűrű nem is volt benne.Erről ennyit!

      Törlés
    10. Értem. Gondolom valami vasas szakmát tanulsz.
      Akkor a tiedben ilyenek voltak a gyűrűk:

      https://kertmotor.hu/product/briggs-3-5-5le-dugattyu-gyuru-1-es-tulmeret/01-000001-0689

      A vastag helyett lenne a háromrészes, de az is lehet, hogy egy vastagot kapsz megint. Attól függ, hol veszed- vagy mit küldenek. Nincs különösebb jelentősége.

      Törlés
    11. Most már a három részes lesz,szépen ülnek a dugón de kib...ott nehéz vissza tenni a hengerbe!

      Törlés
    12. Figyi! Ha még nem csináltál ilyet:
      1. Figyelj arra, hogy merre teszed a dugót és a hajtókart, van "alja meg teteje".
      2. A gyűrűk hézagait ne egy vonalba állítsd!
      3. Olajozd be a hengert és a dugót, mielőtt összeraknád!
      + esetleg mielőtt az egész gépet összeteszed, nézd meg legalább a kipufogószelepet, mert szerintem kokszos lehet.

      Létezik gyűrűösszenyomó szerszám, azzal könnyebb. Ha nincs- és egy gépért venni nem is érdemes- akkor:
      a motort állítsd a hátuljára, hogy a henger felfelé nézzen. Olajozd meg, ahogy írtam. Told be helyes pozícióba a dugót, míg el nem éri a legalsó- többrészes- gyűrűt. Keress egy keményfa vagy egyéb kemény anyagdarabot- lehetőleg ne vas legyen, de alu, vagy réz, vagy bakelit az jó.
      Egyik kezeddel nyomd lefele- befele- a dugót érzéssel, a másik kezedben az anyaggal nyomkodd be körkörösen a gyűrűt a dugó hornyába. Így, gyűrűnként, gond nélkül be lehet tenni.

      Törlés
    13. Vagyis hengerfej oldalról tegyem a helyére a dugót?Arra gondolsz?
      Ott nem lesz nehezebb dolgom mivel ott van válla a hengernek vagyis ott még szűkebb!

      Törlés
    14. Igen, hengerfej felől tedd be. Egyébként is ez a szokás, méghozzá azért, mert így jobban hozzáférsz. Másfelől meg az a perem a normál átmérője a hengerednek, eredetileg abba illik a dugó a gyűrűkkel.

      Törlés
    15. Helló!
      A dugó a helyére került,könnyebben ment mint gondoltam!Szerintem segíteni fog a gyűrűzés mert szorosabban mozog mint szétszedésnél,bizakodom!Két kérdésem lenne...Fogaskereket a helyükre téve van az az olajfelhordó kerék,az látszólag könnyen forog a helyén,azt mi vezeti meg hogy ne forogjon el,nem látok hornyot amibe beleül?Másik kérdésem hogy a tömítés készletben(látszólag) 4 egyforma olajteknő tömítés van,miért?Egy kell csak bele?!

      Törlés
    16. Helló!
      A dugó kis erőfeszítéssel a helyére került!Két kérdésem van!Fogaskerekeket is a helyükre téve van az az olajfelhordó kerék.Azt mi vezeti meg az elfordulástól,mert nincs semmi horony amibe bele ülne!Másik....tömítéskészletben miért van 4 db látszólag egyforma olajteknő tömítés amikor csak egy kell a két dekni közé?

      Törlés
    17. Üdv!
      A hajlított fém tartója tartja a kereket a helyén- van rajta egy luk, az a motor felső részéhez illeszkedik, eddig gondolom oké. Az olajteknő kiképzése pedig nem engedi, hogy alul elmozduljon. Ezért lóg túl a tartó a fogaskeréken.
      A tömítésekről nem tudok nyilatkozni. Én is vettem már ilyen készletet, abban 2 papír és 2 "hőálló" szerű volt, mind egy méret. Nincs elképzelésem, miért tesznek bele ennyit. Ha valaki tudja, írja meg! :)
      De mindegy is, tegyél bele egyet, a többit meg rakd el tartalékba :)

      Törlés
    18. Egy nagyon fontos kérdés fogalmazódott meg bennem az dekni összerakása előtt!Az mindegy hogyan áll a dugattyú és hogy az a tengely ami a szelepeket is mozgatja tejlesen mindegy hogy hogyan teszem a helyére?Mármint hogy melyik szelepet emeli meg először?

      Törlés
    19. Természetesen nem mindegy. Semmi sem mindegy.
      A dugattyú helyzetét a főtengely állása határozza meg, ez nem rajtad múlik. Viszont, a főtengely és a vezérműtengely- ami a szelepemelőlön keresztül a szelepeket mozgatja- állása az rajtad múlik. Mind a főtengely, mind pedig a vezérműtengely fogaskereke meg van jelölve, ezekre a jelölésekre kell odafigyelni összerakáskor.

      Törlés
    20. Sejtettem,na de pontosan milyen jelölést kell keresni és ezeknek szembe kell nézniük egymással!Akkor most ettől pontosabb meghatározást nem tudsz mondani te sem?

      Törlés
    21. Az a buzogányos istenit, hát hány darab NEM ÖSSZETÉVESZTHETŐ jelölést látsz azokon a telelökött fogaskerekeken? A fémen beütött pontot, négyzetet keress, a műanyagon meg Briggsnél egy U vagy V alakú mélyedés szokott lenni két fog között. Ha nem látod, küldj róluk képet, bekarikázom neked :)

      Törlés
    22. Nem tudok képet betenni!

      Törlés
    23. Mit tudsz? :) Esetleg lentebb tekerni? Vagy kicsit odafigyelni?

      Törlés
    24. Küldtem,majd nézz rá légyszíves!

      Törlés
  53. Üdvözlöm!
    Van egy OHV motoros aggregátorom, nem mai gyerek, de nem sokat volt használva, lehet ez is a gond! Hidegen , szívatóval beindul, ugy Kb. 5-6 rántásra. Utána ha félig visszatolom a szívatót akkor szépen jár. De ha teljesen visszatolom (már sztem melegen) akkor leáll. Lehet, hogy nem alaposan lett kitakarítva a karbi? Vagy más a probléma?
    Köszönettel: Tamás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlet!
      Nos, mivel takarítva lett a karbi, így én ott kezdeném. Még egyszer takarítás, utána próba. Nem látom a gépet, nem hallom a motort, így nem egyszerű....
      Ami valószínű: Félig zárt szivató mellett mivel megy a gép, ilyenkor megfelelő a benzin-levegő arány. Amikor ki van kapcsolva a szívató, sok a levegő, ezért áll le. Namost ez alapján nem elég a benzin, ergo üzemanyagrendszer probléma. DE ez csak egy gondolatmenet.
      Sok sikert, ha nem lesz jó, gondolkodunk tovább :)
      Szép napokat!
      Ádám

      Törlés
  54. Űdv segítségét kérem.van 1 fieldmann fzr 40005bh fűnyíróm aminél a berántó azt csinálja hogy nem jönnnek ki a berántókörmök. tehát nem tudom  indítani,a madzagot viszacsévéli.vettem már újat is azzal  se  működik.

    VálaszTörlés
  55. Kedves Ádám! Segítségedet szeretném kérni. Van egy Szentkirályi KF-QUANTUM 60 Briggs & Stratton 675 6Le rotakapám. A gép 10 éves és keveset volt eddig használva. Azt tapasztaltam, hogy rotálás közben kezd egy kicsit gyengülni, veszíteni az erejéből. Kapálás közben, terhelésre nem viszi úgy a földet mint eddig és ezért teljesen maximumra toltam a gázkart, hogy jobban pörögjön a motor. Így egy kicsit jobb lett, rotált egy rövid ideig. Emlékeim szerint, mind ez a hiba jelenség talán fél óra alatt zajlott le. Aztán azt tapasztaltam, hogy hirtelen leállt a gép. Olyan jelenséget tapasztaltam nála, mint amikor járó motornál hirtelen lehúzza valaki a gyertyapipát. Váratlanul, hirtelen leállt a gép és azóta sem tudom elindítani. Mint laikus első körben kérdezni szeretnélek, hogy szerinted, hol keressem a hibát, hol induljak el. Nagyon bízom benne, hogy nincs nagy baja. Kattogást nem hallottam a motor felől. Megdöntve nem volt a motor, úgy emlékszem, hogy olaj folyt volna a kipufogóhoz. Nem füstölt sem kéken, sem fehéren. Bár nem kizárt, hogy talán egy kicsit megdőlt a gép, mert enyhén oldallós területet is rotálok vele. Mindig cserélve van a motorolaj a gépben amikor kell, az olajszint is rendben van. Minden indulás előtt ellenőrzöm az olajat. Gyertyát kivettem, nem volt olajos, megtisztítottam, vissza tettem, de nem indult. Új gyertyát tettem bele, de azzal sem indult. A szikrát ellenőriztem, van szikra. Bár olvastam, hogy ha van is szikra, az nem jelenti azt, hogy a motortéren belül is van szikra. Dugulás lehetséges a karburátorban, vagy a csőben? A motor nem szorult meg, mert szépen tudom húzni a berántóval, ahogy eddig is. Igen, mindent elolvastam elejétől a végéig, amit írtál hiba lehetőségeket és a kérdéseket, válaszokat is.

    Nincs benne erő, terhelésre gyengül

    1. Nem megfelelő üzemanyag- levegő arány, kompresszió probléma az égéstérben (pl kopott dugattyúgyűrűk miatt), rosszul beállított és/vagy elmozdult regulátor(kar), rosszul beállított porlasztó, akadó tűszelep/ úszó.
    Várom segítségedet, ötletedet. Köszönöm. János

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves János!
      Szóval szereted a regényeket :)

      Nem vagyok perfekt ezeket a motorokat illetően, de igyekszem :) Ha jól tudom, 675- ösből van oldalt és elöl szelepelt is, neked melyik jutott?
      Én a következőt javaslom elsőre- ha nem tetted: vagy a légszűrőhöz vagy a gyertyához spriccelj be benzint vagy motorindítót és úgy indítsd. Ad- e bármi életjelet?
      Várom a választ!
      Szép napot!
      Ádám

      Törlés
  56. Kedves Ádám! Megtettem amit javasoltál. Kivettem a gyertyát és spricceltem bele benzint. Többször is próbáltam indítani, de csak 4-5 durrogást hallottam a kipufogó és légszűrő oldalán kijönni. Másodszor is spricceltem bele, de semmi változás. Akkor már csak 2-3 durrogást hallottam. Kérdezed, hogy oldalt vagy elöl szelepelt a motor. Honnan tudom azt, hogy oldalt vagy elöl szelepelt a motor? Mit kell megnéznem? Várom további javaslatodat mit tegyek. Köszönöm János

    VálaszTörlés
  57. Még annyit tennék hozzá, hogy a benne lévő régi benzinből tudtam csak kivenni és azzal próbáltam indítani sikertelenül. Lehet az is hiba, hogy régi a benzin, ahogy olvastam. Veszek bele új friss benzint és úgy is próbálom indítani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Ha 1-2 hónapnál nem régebbi a nebzin, akkor az nem lehet gond- hacsak nem vizezték túl a kúton >D
      Az elölszelepelt (OHV motornál) elöl van egy többnyire szögletes fém dobozka felcsavarozva, általában rá is van írva OHV, és e mellett valamelyik oldalon eldugva van a gyertya betéve. Az oldaltszelepelt (LH) motoroknál előröl nézve szinte középen van a gyújtógyertya, és körben vannak csavarok, amik a hengerfejet tartják. De ha nézelődsz a blogban, mind a Tecumseh, mind a Briggs, amikről írtam oldaltszelepeltek, régebbi típusok.
      Ha OHV a tiéd, márpedig szerintem az, akkor én a szelepeknél keresgélnék majd először. Mivel benzin bespricc-re nem adott életjelet, így nem azzal lesz a gond, hogy nincs anyag az üzemhez, hanem azzal, hogy nem tud égetni a motor, mert valószínűleg nincs kompresszió- szikrát ellenőrizetd, két gyertyával kísérleteztél, nem a gyújtás a ludas.
      De azért kíséreld meg a benzint, mert igenis vannak csodák!

      Törlés
  58. Ádám, köszönöm a válaszod. A motor már tavaly óta áll, és így a benzin is nagyon régi benne. Így talán van remény, hogy egy friss benzinnel elindul. Az én motorom akkor LH vagyis oldalt szelepelt lehet, mert a gyertya elöl van középen, ahogy írtad is. Így van változás az elképzelésedben, hogy mi lehet a baj, hol folytassam? Az OHV új típusnál a szelepeket írtad hiba lehetőségként. Az LH oldalt szelepelt motornál más lehet a hiba forrása, nem a szelepek? Köszönöm. János

    VálaszTörlés
  59. Gyertyát ellenőriztem igen és több rántásra sem lett benzines a gyertya, ha egyáltalán jól néztem meg. Szerintem nem kap üzemanyagot, de bespriccelve sem indult, ahogy írtam. Megnézem másik új gyertyával is, hátha a gyertya akadozik, ahogy írtad is, ha kint van szikra, a motortérben nem biztos, hogy van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit, János. Egyelőre szó szerint nincs mit köszönni :)
      Saját tapasztalat alapján az oldaltszelepelt motoroknál nem jellemző a szelepek 'hirtelen' gondja- persze nem kizárható. Amire én konkrétan gondoltam, hogy esetleg elállítódott a szelephézag , de akkor ezt a gondolatot egyelőre jegeljük. (Részletekbe most felesleges belemenni, de ha meglesz a baj forrása és érdekelnek a szelepek, elmagyarázom szívesen. Addig nem, mert csak összezavarna.)
      A gyertya, amikor elöregszik- elkezd tönkremenni-, akkor előfordul, hogy normál légköri nyomáson ad szikrát, viszont a motorba betéve, magasabb nyomáson nem. Magam sem hinném el, de tapasztaltam ilyet.
      Majd meditálok rajta, hogyan tovább. Először is legyen meg az a friss benzin teszt. Ha az ererdmény netán nem gyümölcsöző, akkor előrébb vagyunk annyival, hogy nem az üzemanyagrendszer és nem a gyertya a ludas. Érzésem szerint majd ránézünk a kuplungra is hátha alapon, aztán meg kérni fogok egy képet a motorról a mailemre... de talán nem is lesz rá szükség ;-)

      Törlés
  60. Ádám, írod, hogy ránézünk a kuplungra is. Azt elmondhatom, hogy amikor levettem a motort a kapákról, eléggé kopott a kúpos házon a ferodol. Szerintem nem úgy fog, ahogy kellene. De mit befolyásol a kuplung, hogy hirtelen leállt a motor és nem indul el azóta sem? Azt írtam elsőre is észrevételként, mielőtt leállt a motor, hogy kezd gyengülni és teljesen rátoltam a gázt és így talán egy kicsit jobb lett, de fél órán belül megadta magát, hirtelen leállt a motor. A kuplungnak is köze lehet abban, hogy hirtelen leáll a motor? Erre nem gondoltam egyáltalán. Vagy másra gondolsz a kuplungnál, nem a ferodol csúszására, mert kopott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, azt nem tudtam, hogy le van (volt) véve a motor. Arra gondoltam, hogy nem csak a motor lehet hibás. Teoretikusan akár megszorulhat a hajtómű, összeragadhat a kuplung a tányérral és induláskor nem tud felpörögni a motor. Lehetőség.
      Mindenre kell gondolni :)
      Per pillanat még nem tudom, mi a hiba, de azt tudom, hogy meglesz!
      Jó éjszakát mára!

      Törlés
  61. Szép napot Ádám! Kicseréltem új gyertyára és tettem bele új benzint a gépbe. Többszöri próbálkozás után sem indult be a gép. Oldalt többször durrogott indítás közben, de csak ennyi volt. Másodjára is spricceltem bele a gyertya helyére benzint, de csak pár durrogás és semmi más. Vagy 20x próbáltam berántani, de sajnos semmi eredmény. Egyelőre ennyi. Várom további javaslatodat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia János!
      Sajnálom, hogy nem megy, de legalább haladunk. Következőleg én levenném a burkolatot, ellenőrizném a gyújtótekercset- rendesen a helyén van-e. Ez valószínűleg rendben lesz. Utána levenném a hengerfejet, hogy lássam, rendben működnek-e a szelepek.
      Javaslom vigyük át a beszélgetést e-mailre, mert ott lehet képet, dokumentumot küldeni, itt viszont nem. És ha már úgyis írsz, küldj egy képet a motor oldaláról, arról a részről, ahol a karbi meg a regulátor van!
      Szép napot!

      Törlés
  62. Szia!
    MTD 40P0 fűnyíróm van. az a gondom hogy ha egész sok is van a tankban(70-80%-ig tele) akkor is miután befejeztem a fűnyírást és betolom a garázsba, 1-2 hét múlva már nincs benne semmi benzin. Az hogy létezik hogy ennyi idő alatt elpárolog az összes? Érezni is a benzinszagot mindig a garázsban. Ez nem egyszeri eset , mostanában többször tapasztaltam.. (100-ast szoktam bele tankolni nem tudom ez valamit jelent -e ezzel kapcsolatban) régebben nem volt vele ilyen gond
    természetesen nem folyik sehol...illetve nem látok a betonon benzinnyomot

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Meleg van a garázsodban? :) Mert ha igen, még ha le is cseppen üzemanyag, az gyorsan elillan ám, és csak a szaga marad, amit meg érzel...
      A probléma lehet:
      - Üzemanyag tartály kupakjában a tömítés elöregedett,
      - Üzemanyag cső elöregedett, elrepedt,
      - Úszóház tömítés elöregedett vagy
      - Az úszóház rögzítése nem megfelelő (nem tömít a tömítés)
      - Úszó nem zár rendesen

      Ezeket kellene ellenőrizni. Az biztos, hogy valahol szökik a nafta. A kérdés csak az, hogy hol. Nem bonyolult végignézni a rendszert, csak macerás. Szerintem takarítsd meg a gépet- ha esetleg nem tiszta- és este tölts bele üzemanyagot. Reggel fogdosd végig az alkatrészeket, szerintem így kiderül. Ha nem, akkor kapd ki a gyertyát és ránts párat a berántón, közben figyeld, hogy spriccel- e ki benzint a gyertya lukán, vagy hallassz-e szürcsögést esetleg. Ha valamelyik igen, akkor a motorba kerül a benzin, tehát az úszóval / tűszeleppel van gond.

      Annyit még megjegyzek, hogy még sosem próbáltam ki, hogy nyáridőben mennyi idő alatt párolog el a benzin. Nem gondolom, hogy normális, ha egy háromnegyedig lévő tankból eltűnik két hét alatt, de ebben a bonyolult politikai helyzetben lévő országban annyi minden megesik manapság...

      Törlés
  63. Szép napot Ádám!

    Ismét jelentkezem a Briggs KF-04 Quantum rotakapa ügyben.
    Köszönöm az eddigi segítségedet, de úgy látom meghaladta a képességeimet
    a rotakapa szerelése. Nem tudtam sehogyan sem elindítani azóta sem.
    Tudom, kérted, hogy emailben küldjek képet a gépről.
    Eléggé elkeseredtem és elvittem szerelőhöz.
    Miután ő is próbálkozott az indításával és nem indult, kompressziót mért.
    Az egyik ok meg is lett. Szinte nulla kompressziója volt.
    Teljes szétszedés következett.
    A gyűrűk teljesen elkopva a henger fala kissé ovális volt.
    Szelepek teljesen beégve. Kuplung felső csapágy teljesen beállva.
    Fogaskoszorú szétmenve.
    Ez már meghaladta volna a képességeimet, hogy szétszedjem és megcsináljam.
    Tegnap hoztam el tőle, szépen indul megy.
    Viszont egy más jellegű kéréssel fordulok feléd.
    Már egy jó ideje észre vettem, hogy csúszik a kuplung.
    A ferodolt megmértem rajta, közel 3 mm. Ha jól láttam akkor az
    új kuplungon olyan 4-5 mm a ferodol vastagsága.
    Tehát a vastagsága megfelelő, ettől nem csúszhat.
    Teljesen kihajtottam a kuplung bowdent, hogy az alsó és a felső
    kuplung jól egymásra feszüljön.
    Semmi eredmény, ugyan úgy csúszik, mikor beleengedem a földbe.
    Amikor elindítom és ráengedem üresben, akkor szépen
    forog, viszi a kuplung a kapatagokat, de amikor beleengedem a földbe,
    akkor a kapatagok megállnak és csak a motor pörög tovább.
    Így dolgozni nem lehet vele.
    Arra gondoltam, hogy talán az alsó kuplung nagyon fényesre, simára kopott
    és ezért csúszik, vagyis nem fog a kuplungom.
    Vagy mégis kevés az a közel 3 mm vastag ferodol?
    Arra gondoltam Ádám, hogy külön lehet venni hozzá ferodolt,
    amit rálehet ragasztani hőálló pillanatragasztóval.
    Legalább is így hallottam.
    Szerinted járható út lenne, ha vennék hozzá ferodlot és
    azt ragasztanám bele?
    Az 4-5 mm lenne és talán az vinné.
    De szeretném a Te véleményedet is kérni ez ügyben, hogy mit javasolsz.
    Válaszodat köszönöm.
    János

    VálaszTörlés
  64. Még annyit tennék hozzá, hogy megérzésre leemeltem a motort a
    kapatagokról, és az alsó kuplungra tettem egy darab vékony 10x10 cm
    ing darabot, ami átfogta teljesen az alsó kuplungot és így tettem vissza
    a motort. Elindítottam, kapatagok felemelt állapotban, ráengedtem a kuplungot,
    kapák forogtak és úgy engedtem bele a földbe. Képzeld egy darabig
    szépen vitte a földet, forgott a földben a kapa. Amikor megállítottam és újra próbáltam a kapákat, akkor elcsúszhatott a rongy darab az alsó kuplungról és nem hatotta a kapákat.
    Szétszedtem és látom, hogy valóban a rongydarab lecsúszott a kuplung alsó részéről.
    Így tettem egy próbát és működött. Nem csúszott a vékony rongytól a kuplung.
    Tudom ez nem járható út, de egy próbát megért, mert meggyőződtem, hogy a kuplung talán jó, csak elcsúszik egymáson az alsó és a felső kuplung.
    Ebben kérném a segítséged Ádám, hogy szerintem mit kellene tenni, hogy
    jól működjön?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözöllek újra! :)
      Hihetetlen, hogy egy tíz éves motor kevés használat mellett így tönkre tudott menni. Nekem van rendszerváltás előtti Robim, meg 90-es évekbeli Tecumseh-m, és működnek vidáman. Megjegyzem magamnak, hogy tartózkodjak a Briggs-től...

      De ironikusan azt kell mondjam, hogy van nekem is egy Briggs/classic/ motoros Szentkirályi szörnyem. Tényleg szörnyű a Robi rekord után, de legalább könnyű lehet vele szaladgálni a sorok között :)
      Naszóval, a ferodol ragasztást én sosem próbáltam és nem ismerek olyat, aki látott már ilyet, így arról nem tudok igazat nyilatkozni, sajnálom.
      Amit tudok, azt viszont megosztom szívesen: Csináltam ilyen helyzetben olyat, hogy beraktam egy alátétet a motor tengelye és a kuplung felső közé. Itt ugye milliméterekről van szó, nem gyengít semmit a hézag, plusz a kuplungbowdennél be tudod állítani precízen, hogy mennyire fogjon. Én elsőre ezt javasolnám, mert működik, egyszerű, gyors, és én mondtam. A másik, amit javaslok, hogy keress valami hozzáértőt mondjuk fórumon- vagy olyat, aki annak tartja magát XD- és kérdezd a ferodolról. De csak olyanra hallgass, aki már csinált ilyet, mert ugye elképzelése meg véleménye annak van, akinek nincs tudása, de ezt a legtöbben el sajnos nem ismerik...Persze, én is úgy gondolok magamra, mint aki egy tízes villáskulccsal meg tudja javítani az űrsiklót, de más a nagyképűség meg más az, hogy tanácsot adok.
      Amúgy utánanéztél ,hogy mennyivel olcsóbb a házi ferodolozás, mint az új kuplung? Lehet, hogy csak kicsi a különbség.

      Törlés
  65. Ádám, köszönöm szépen a válaszodat.
    Jó ötletnek tartom az alátétet a kuplung felső részére a tengely alá.
    Annyit kérnék még segítségül, hogyan tudom leszedni, megindítani
    a csavart középen a felső kuplungnál?
    A szerelőt kérdeztem, és azt mondta, hogy légkulccsal szedi le.
    Na igen így könnyű, de nekem nincsen légkulcsom.
    Feszíteni nem szabad, mert az alumínium eltörik.
    Vagy ez így már 2 emberes?
    Az egyik fogja erősen, a másik meg próbálja kulccsal megindítani?
    Milyen javaslatod van a csavar leszedésére?
    Szerelőt kérdeztem a ferodoloztatással kapcsolatban, de még
    nem csinált senkinek sem ilyent.
    Ő nem javasolná, mert szerinte nem tartana sokáig.
    Tehát nem biztos, hogy járható út lenne, ha veszek ferodolt és én ragasztanám bele.
    A ferodol vastagságánál pedig azt mondta, hogy 2.1 mm a határ, aminél már cserélni kell
    mert csúszni fog a kuplung.
    Mondtam neki, hogy nálam ez közel 3 mm és mégis csúszik.
    Erre azt mondta, hogy cserélni kell a felső kuplungot, más nem lesz.
    Én azért az alátétes megoldást jónak tartom.
    Köszönöm válaszod.
    János

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv János!
      Hát, mivel ezt a kuplugot a szerelő tette fel, gyanítom hogy az ütvecsavarozót használta. Így nem annyira egyszerű a dolgod. Nincs az ismerőseid között valaki, akinek van ütvecsavarozója? Ez ma már nem olyan egzotikus szerszám, 10-20 ezres között van akkusban is- hozzáteszem nekem sincs :) de nem is vagyok 'szerelő'.
      Ha nem megoldható, akkor kísérletezni kell. Két embernek egyszerűbb nyilván, de egyedül is menni fog szerintem. Én két lehetőséget látok: 1. A kuplungot megfogod nadrágszíjjal. Igen, erős bőr nadrágszíjjal. Nem a legeszerűbb művelet, de szokott működni. Ha elég erővel rá tudsz fogni a nagrágszíjra, akkor meg lehet indítani a csavart.
      2. Próbáld meg a lendkerék felől megtartani a tengelyt. Elvileg ha a lendkereket rögzítő csavart megfogod, az elég, mert ha alul a kulplungrögzítőt kifelé hajtod, akkor a felsőt meg befelé. Próbálkozz :)
      Ja, és arra figyelj, hogy a motort merre döntögeted (inhkább csak a hátára, hátrafelé) próbálkozás közben, vagy esetleg engedd le az olajat ;-)

      Törlés
  66. Kérdeznélek még a rotakapákkal kapcsolatban. Írod, hogy a Briggs nem egy
    jó márka, van annál jobb is.
    Nekem ezt javasolták 10 éve, hogy ezt vegyem meg, mert nagyon jók.
    Látom mennyire. Lehet, hogy kifogtam a rossz konstrukciót, vagy csak én voltam
    a hozzá nem értő eddig. Most már mindegy, megtörtént a baj a géppel.
    Ha esetleg idővel arra a sorsra jutnék, hogy lesz egy másik, mit javasolsz mit vegyek?
    Mind megbízhatóság és fenntarthatóság, alkatrész szempontjából mit javasolsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézd az igazság az, hogy én nem vagyok ebben túlzottan benne, ha végigböngészed a blogot, látod, hogy mindennel is foglalkozom- és egy csomó minden meg nem is kerül bele a blogba, a spiri résznek meg indítottam újat, szóval nem biztos, hogy én vagyok, akitől érdemben tanácsot kaphatsz. A helyzet az, hogy nekem sosem volt szívem csücske a Briggs. Volt és van régebbi/ régi Classic-om, de annak ellenére, hogy az még egy elég strapabíró darab, az is egy vacak az én szememben az egykorú Tecumseh khez képest. Ámde a piacon nem csak ezek vannak, már van Honda, meg Zhongseng meg ki tudja mi. Én nem követem a fejlődést, mert úgy látom, hogy nincs. Például pont Briggsék előjöttek egy oljacsere nélküli kontrukcióval, ami egyszerű parasztvakítás. A lényege, hogy folyamatosan ellenőrizni kell az olajszintet és utántölteni, és így nem kell kompletten cserélni. Marhaság, de ez az én nézőpontom.
      Sajnos ahogy én látom, mindegy mit veszel újonnan, tönkre fog menni, mert arra tervezték, hogy X üzemóra, vagy kb öt év után legyen olyan gondja, amit már nem érdemes javítattni.
      A Te gépedre visszatérve: Nem tudom, hogy kezelted, de azt írtad, hogy keveset ment. Namost ez ugye relatív. Amit én tudok és tapasztaltam, hogy a gyűrűk nem egy nap alatt kopnak el és koptatják el a hengert. Ha csak a motort nézem, azt mondanám, hogy nem tartottad karban rendesen, kevés vagy nem megfelelő olajjal használtad vagy nem járattad be, nem takarítottad a légszűrőt, és nem tűnt fel a gyengülés vagy a füstölés a kipufogógból. Viszont ha elolvasom amit írtál, nekem az jön le, hogy ettől precízebb vagy, csak esetleg nem tudtad mit kéne csinálni, és vagy nem kértél tanácsot, vagy nem a megfelelő személyre hallgattál. Vagy van még egy lehetőség, de arról nem óhajtok beszélni, mert az már csak feltevés.
      Ez most elvben egy felújított motor. Merem feltételezni, hogy a szaki rendbe tette a hengert és túlméretes dugót és gyűrűket rakott be, amiért kb annyit fizettél, mint egy új motor harmada vagy fele. Ha így igaz, akkor az első öt üzemórában ne nagyon kínozd a gépet és utána cserélj olajat. Aztán lehet hajtani. Használattól függően jövőre vagy utána le kell cserélned a kuplugot- vagy ferodolozni, majd meggondolod. Ezt nem lehet elkerülni, mert kopó alkatrész, viszont a jó ebben az, hogy tervezhető. Ha van zsé, akkor ne variálj, vegyél alkatrészt, mert elfér a polcon. Ha nincs, akkor egy két hónap alatt összeszeded, és az aljas keresztény ünnep környékén megleped majd vele magad- hogy valami öröm is legyen a télben:) Tudod felkészülni csak a probléma előtt lehet, ám ez korántsem azt jelenti, hogy várjuk a gondot, pusztán egy bölcs előrelátás, ugyanis minden, ami működik, egyszer majd megáll. És ha nem nálad áll meg, akkor majd a fiadnál vagy az unokádnál. Nem tudom, érted-e a gondolatmenetet.
      Szívesen mondanám, hogy ezt vagy azt a motort/ gépet vedd meg, de újonnan már nem létezik tartós gép. Sajnos itt tartunk, illetve tart az ember. Vagy legalábbis ez a status quo.

      Törlés
  67. Sziasztok van egy kohlermotoros fünyirom 20-LE az egyes hengerek nem megy szikra van lehetséges hibákat vagy megoldásokat meghallgatom.

    VálaszTörlés
  68. Szia!

    1. Megtisztelő a királyi többes, de ez még mindig nem fórum- nem véletlenül.
    2. Próbáld meg érthetően megfogalmazni a mondandód. ,,az egyes hengerek nem megy szikra van lehetséges". Én szeretem a rejtvényeket, de ennek megfejtéséhez több élet is kevés volna. Az írásjelek nem úri flancok.

    Nem kifejezetten vagyok otthon a fűnyíró traktorok területén- erről árulkodik a KISgép cím-, de ha sikerül elmagyaráznod a tapasztalt jelenséget megpróbálok segíteni.

    Legjobbakat!
    Kovács Ádám Károly

    VálaszTörlés
  69. Kedves Ádám!
    Van egy négyütemű 2600W-os Hecht gyártmányú áramfejlesztőm . Eddig összesen kb. 1 órát használtam. Utolsó beindításnál egyszer csak kezdett rángatózni és leállt. Azóta nem tudom beindítani. Gyertyát néztem, benzines. Ha próbálom berántani néha nagyot durran a kipufogó. Friss benzin van benne. Szerinted mi lehet a probléma ? Mivel próbálkozzak? Üdvözlettel: Csaba

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csaba!
      Sajnos több dolgok is lehetnek, főleg, ha onnan nézem, hogy ez nem csak egy motor, mint pl a fűnyíró.
      A gép még új? Mert akkor inkább vissza vele a boltba, mint szétszedni- szerintem.
      Írtad, hogy a gyertya benzines. Na és szikra az van rendesen? ellenőrizd, ha eddig nem tetted, és ha nem az igazi, esetleg másik gyertyával is, de kétlem, hogy egy óra alatt tönkrement volna a gyertya. Egyébként mennyire benzines? Nagyon? Ha nagyon, akkor arra gyanakodnék, hogy sok üzemanyagot kap, ez esetben a karburátor felé kéne haladni, hátha felakadt az úszó vagy a tűszelep- feltételezem, hogy úszós, nem membrános a karbi. Azt esetleg próbáld ki, hogy kivett gyertyával indítgatod a motort. Ha sok anyagot kap, akkor pár rántás után spriccelni fog (kb mint a pumpálós ablaktisztító) kifelé a benzin a lukon.
      Ha foglalkozni akarsz vele, akkor írj válaszokat. Így látatlanban azt mondom, ha a gyújtás jó (van rendes szikra) , akkor a karbit kellene meglesni, ha a hiba marad, akkor a regulátort, ha nincs változás, akkor a szelepeket.
      Sok sikert!
      Ádám

      Törlés
  70. Sajnos a garija lejárt. Alkalmanként többször rövid ideig használtam, így jön ki összességében kb. 1 óra. Nem túl benzines a gyertya és mivel durrog úgy gondoltam kap szikrát csak rosszkor, de most majd megnézem közelebbről. Remélem nem a szelepekkel lesz a baj ennyi használat után.
    Köszönöm a gyors visszajelzést!
    Csaba

    VálaszTörlés