2018. október 10., szerda

Mikrosütő javítás- erős túlzással :)

Mármint az a túlzás, hogy javítás, csak bizti meg izzó csere, de ha már itt vagy, nézd végig! 

Nos kérlek az úgy volt, hogy egyszer csak nem működött a mikró. Se világítás, se zúgás, se semmi.

Van ugye az a fajta hiba, aminek van előjele, például mikor megtörik egy elektromos gép kábele, de még működik. Ilyenkor általában odázni szokás a dolgot, mert ugye minek megjavítani azt, ami jó- persze, azért, mert ha nem javítod meg idejekorán, a hiba ( vagyis, hogy leáll a gép) a lehető legrosszabbkor fog előjönni, ezt borítékolhatom, mert tapasztaltam :)

Aztán van a gyakoribb, tegnap még jó volt típusú hiba. Ezt a legtöbb ember gyermeki rácsodálkozással szokta konstatálni, mivel :
- tegnap még használtam,
- a múltkor még működött
- eddig semmi baja nem volt, ...és hasonló blődségek.

Itt kérem most mindenkinek, akinek van értelme, elárulom: a hiba jelentkezni fog, és ezen nem kell meglepődni, természetes, és természetes volt már akkor is, amikor törődtek azzal, hogy tartós fogyasztási cikkeket gyártsanak, ma pedig egyenesen predesztinálható- sajnos.

Na de a lényeg, hogy most itt ez az alsókategóriás, szolid dizájnos, ugyanakkor remek ár-érték arányú és maximálisan használható mikrohullámú sütöde, ami tegnap még jó volt, és a múltkor még melegítettem vele mézet a baklavához :DBizony, Tescós :) Nem szégyen az! Komolyan, nálunk bevállt, látszik is rajta, hogy mennyit volt használva.  


Ide kérem fel van írva, hogy ne vegyük le ezt a fedelet. Hála a Napistennek, ezt nem is kell, mert ez a hátulja. Annyit elmondanék javítás előtt, hogy az elektromosságnak vannak veszélyei, és ránézésre a feszültségmentes és a feszültség alatt lévő alkatrészek egyformák, csak a fogásuk más. Javaslom tehát, hogy a készüléket áramtalanítsd, mielőtt megbontod a burkolatát!   


A burkolatot pedig az itt és a hátoldalon elhelyezett csavarok eltávolítása után lehet leemelni hátra felé és/vagy felfelé.


Őszntén meglepett a felmatricázott kapcsolási rajz. A régi elektroncsöves rádókban láttam ilyet utoljára, mindenesetre szimpatikus húzás a gyártó részéről, írtam is egy levelet nekik, amiben megköszöntem.
A rajzon megfigyelhető, hogy több biztosíték is található gépben. A biztosíték angolul  FUSE. (ökörség: lehet, hogy innen ered a fuser szavunk, valaki meglátta valahol, fuse error- biztosíték hiba- és majdnem megjegyezte...bocs)

 

Amiket én eddig láttam mikrókat, amiket láttam :D az mind hasonló felépítésű volt, legalábbis az elrendezés tekintetében.

 

Szóval biztosítékok: egy van a hálózati kábel környékén, ez egy átlagméretű üveg vagy kerámia bizti,

 

aztán van egy Thermal cutout nevezetű , ami hőkioldó, és bár tönkremehet, nem okoz 'se kép se hang' hibát - egyébként bizonyos hőfok elérésekor szétkapcsolja az áramkört, majd ha lehűlt, visszakapcsolja, ennyi a szerepe, őrző védő- ,


végül és utolsó sorban egy nagyfeszültségű, a rajzon SH- val jelölt biztosíték a nagyfesz trafó és a sztaniolpapír csomagolású pálca nélküli jégkrémre hajazó bivaly kondenzátor között - amivel egyébként vigyázz, ne nyalogasd, főleg a kontaktusainál, mert el tudja rontani a napodat...
Ott, a kondi mellett...

  

 ...benn a tokban.


A biztosítékok vizsgálata egyszerű, egy szakadásvizsgálóval, vagy multiméter szakadásvizsgálójával- csipogó-, eseleg ellenállásméréssel egyszerűen megállapítható kivett állapotban, hogy csipog- vezet, jó- vagy sem. Mégegyszer felhívom a figyelemdet az áramtalanításra, mielőtt szexelsz a géppel (b@szogatod).

Alapos vizsgálódás után kiderült, hogy most itt a nagyfeszültségű biztosíték a ludas. Ebben a gépben ez egy
5KV / 0,65A étékű nagyméretű üvegbiztosíték (talán mindegyikben ilyen van, de még nem láttam mindegyik mikrót). Ilyet lehet kapni, pár száz forint, plusz fél fizetés postaköltségre, és máris a tiéd.


Viszont ha esetleg nem tudnál várni egy hetet a postásra, akkor beletehetsz másmilyet is, saját felelősségre. Bevallom, hogy jópár év telt el a biztosítékcsere és a bejegyzés írása között, és azt is töredelmesen bevallom, hogy elfelejtettem kicserélni a biztosítékot a megfelelőre- mert ugye ki tart otthon ilyet, viszont a reggeli zabkását meg csak meg kell langyítani-, szóval anno beletettem egy 250V 2Amperes példányt. Abból indultam ki, hogy jó lesz, és jelentem tisztelettel, éveken át jó is volt, és most, égő pofával mondom 2018- ban, hogy még mindig ez van benne. EZT VISZONT NEM TANÁCSOLOM, NEM JAVASLOM ÉS ELLENZEM, szóval csak saját felelősségre tegyél nem megfelelő értékű biztit bele, és ne hivatkozz rám, ha leég a hajad! 

Szabály szerint tilos a biztosítékokat buherálni, talpalni, más értékűre cserélni, mert akkor nem tudják ellátni a védelmi szerepüket, ezt jegyezd meg.


Ha szerencséd van, és nálad is csak egy biztosíték okozta a galibát, akkor a javítás ennyiben ki is merül. ha más gondod van, abban nem feltétlenül tudok segíteni, és nem is minden esetben van realitása a javításnak- pl magnetron halála...illetve nem minden javítás/hibakeresés való laikusoknak. Ha kérdésed van, persze bátran tedd fel- ha nem válaszolok itt, keress mailen!

Égőcsere
Ott, ahova mutatok, lakik az égő. Ez egy praktikus kiegészítő, mert vizuális élményt nyújt- látod, hogy puffad a popcornos zacskó, amiáltal teljesebb a szórakozás. Nélkülözhető lenne, csak mikor már évekig használtad, és megszoktad, hogy van, akkor már szükséges :)


Amint látható, 240V 20 Watt. A foglalatot két kihajthaó lemezfül tartja a helyén.
Ilyen E14- es izzó volt benne, 


És ezt a pici ledes fényforrást rakom a helyére, egyszerűen, mert ilyenem van itthon. Majd veszek egy másik pici izzót tartalékba, met már ledesem sincs itthon ekkorában :D


A fénykép nem adja vissza a fényét, de jól világít. Kész, lehet összerakni és csokit olvasztani! 

A mikrohullámok ételre gyakorolt hatásairól nem kívánok értekezni, akit érdekel, az úgyis utánanézett már vagy utána fog nézni, akit nem, azt meg minek riogassam- nem vagyok én dohánycsomagolás :)


Ja még valami fontos: Van egy 230Voltos ventilátor a gépben. Na, ettől zúg, mikor beindítod :)

Szevasz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése