2018. október 23., kedd

Készítsünk Ouija táblát !

(: HALLOWEEN KÜLÖNKIADÁS :)

Függetlenül attól, hogy valaki hogyan viszonyul az élethez és a halálhoz, az elmúlás nem kifejezetten sorolható a pozitív élettapasztalatok közé- főleg ugye azoknak, akik elvesztenek valamit vagy valakit. Viszont mivel én szeretek az élet naposabb oldalával foglalkozni, mindig is igen szimpatikusnak tartottam a Halloween- t, ezért most kicsit promótálom :)

Sokan nem szeretik különféle okokból, mondják, hogy nem magyar ünnep- ami egyszerűen blődség- vagy, hogy nem keresztény, ami meg egyszerűen kit érdekel. Akárki mondhat bármit, de attól, hogy nálunk a keresztények vannak többségben, a magyar nép eredetileg nem keresztény, csak sajnos nem alakult szerencsésen a történelmünk...

Ha többet akarnál tudni a Halloweenről- már azon kívül, hogy Október 31- én, illetve ennek éjszakáján tartják-, akkor olvass utána a Wikin!

A továbbiakban a OUIJA (ejtsd: vidzsa vagy vija) tábláról lesz szó, mert ugye, ez szerepel a címben, ezért jöttél. Ha nem ezért jöttél, nézz körül a tartalomjegyzékben, biztos találsz valamit, ami érdekel, de ha mégsem, küldj egy mailt, hogy mi érdekel, mert engem érdekel, és lehet, hogy írok róla :)

Szóval, OUIJA.


Nagy levegő, mert mélyre megyünk. Ez egy olyan eszköz, amivel szellemekkel lehet beszéni. Most kb az olvasók fele hülyének néz, de ez cseppet sem hat meg. Attól függetlenül, hogy miben hiszel, léteznek szellemek, illetve olyan entitások, akiket mi tudatlanságunkban szellemeknek nevezünk. Azért merem ezt teljes bizonyossággal kijelenteni, mert én személy szerint végeztem aktív szellemgyógyászat tanfolyamot, aminek a II. fokozatánál az ember beavatás során "kap" egy szellemi segítőt a gyógyításhoz, magyarul tapasztaltam. (Ha valaki zsigerből elutasítja az "alternatív" gyógyítást, az a saját döntése, mindenesetre kívánom mindenkinek azt a szabadságot, hogy meg tudja magát vagy bárkit gyógyítani orvosok nélkül. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kellenek orvosok, vagy gyógyszerek. Az orvos életet tud menteni, a gyógyszer pedig megkönnyíti a betegség átvészelését, csak mi mindig mindent túlzásba viszünk...)
Mivel az ember azt látja amit hisz, így ha te nem szeretnéd elfogadni a szellemvilág létezését, akkor a tábla működését nyugodtan tudd be ideomotoros tevékenységnek, a lényegen nem változtat.

Amennyiben egyik megközelítés sem kedvedrevaló, ez a bejegyzés nem neked szól, sajnálom.

A szellemvilágot én valahogy úgy képzelem- persze nem olyan, csak egy hasonlat- mint a miénket azzal az érdekességgel, hogy elválaszt minket egy detektívüveg. Ez az a fajta üveg, ami az egyik oldalról tükörnek látszik, a másik oldalról nézve viszont átlátszó- láthatsz ilyeneket bűnügyi filmekben, kihallgatáskor. Namost feltevésem szerint mi vagyunk a tükör oldalon- ahonnan nem lehet átlátni- a 'szellemek' meg a másikon. Elég logikusnak tűnik, hogy ha mi nem megyünk oda a tükörhöz, ők sem jönnek oda, így nem lesz kommunikáció. Viszont, ha mi odamegyünk, és meghívunk valakit beszélgetni, akkor van esély rá- persze nem biztos-, hogy lesz kommunikáció. Ahhoz természetesen, hogy beszélgethessünk, kell valami eszköz- mellékesen megjegyzem, hogy Edison is dolgozott olyan szerkezeten, ami ezt a célt szolgálta. Mielőtt megkérdeznéd, minek az eszköz, válaszolok rá.
Ez két külön tér, attól, hogy nem látjuk a szellemeket, sőt  gyakorta többnek, okosabbnak gondoljuk, még nem mindenhatóak. Kb úgy képzeld ezt el, mintha te lenn lennél a földszinten, én pedig felmennék a huszadik emeletre. Sokkal messzebb látok, de nem látok mindent... Mindkét világnak megvannak a saját törvényei, amik alapján működnek. Gondolj csak bele, ha beszélgetni akarsz valakivel Haitin, egyrészt beszélned kell a nyelvét, másrészt meg kell minimum egy telefon- már, ha nem mész el személyesen hozzá XD

Az eszköz, mit itt most mutatok egy Ouija tábla. Ezt nevezik beszélő táblának, szellemtáblának, de a boszorkánytábla is használatos kifejezés. Amerikában nagy hagyománya van, régen játékként is árulták:

 ééés természetesen szabadalmaztatva is van :)
 


Amint ezekből kitűnhet, nem veszik- vették- túl komolyan a dolgot. Ez egyfelől jó, másfelől meg nem annyira. 
Ha rákeresel a táblára, találsz pár nem túl pozitív véleményt is róla, például, hogy ezt vagy azt "tette", meg ilyenek. Amint azt már írtam, az ember azt látja- tapasztalja- amit hisz. Épp ezért a bejegyzés végén található használati utasítást javaslom tartsd be, és nem lesz gondod a táblával. Igazság szerint nem gondolom, hogy bármi félnivalója lenne bárkinek a szellemviágtól, aki tiszta és jó szándékkal akar kapcsolatot létesíteni, és egyébként is baromság olyasmitől félni, amit nem is ismerünk. Persze, le lehet játszani az élet nevű játékot a jobb félni mint megijedni elv alapján is, csak ebben az esetben értelmet nyer a kérdés: 
Van-e élet a halál előtt?


 A tábla, illetve eszköz két részből áll a használóin kívül: 

Egyrészt egy tábla, praktikusan fa, sőt koporsófa :D
Másrészt egy 'mutató' , amit Planchette (ejtsd: Plansett vagy Plansé)- nek nevezünk. 
Röviden: a tábla használói a Planchette re helyezik a kezüket, kérdéseket tesznek fel szóban egy 'szellemnek', aki jóesetben a megfelelő betűkre irányítja a mutatót, és így lehet beszélgetni.

Na, ha még vagy már érdekel a dolog, akkor mutatom a csínját! 
 

Táblakészítés


Amint említettem, a táblához fát javaslok. A bemutatott préselt faanyag nem praktikus választás- az igazsághoz hozzátartozik, hogy én ezt nem használatra készítettem, hanem bemutatásra, ugyanis egyrészt nekem van egy rendes fából készült darabom, és nem kell kettő, másrészt nem vagyok olyan modern, hogy csak a pofázzak a vakvilágba, ezért megcsináltam a táblát abból, ami itthon volt :)

Ami szerintem praktikus, az valamilyen  táblásított, legalább két A4-es lap nagyságú faanyag. Természetesen a választás egyéni ízlés és büdzsé kérdése, illetve a választott mintázási technika függvénye is. Hozzáteszem, hogy a vén cigány még nyűtt vonoján is húzza gondjait a résznek, szóval akár farostlemezből vagy kartonpapírból is készítheted a táblád, szabadságodban áll választani. Egy tanácsot adnék csak: Legyen sima a felülete, mert mozgatnod kell majd rajta a Planchette t. Jelzem, hogy Ápiszban A3 méretű rétegelt lemez rajztáblát kb egy ezresért lehet kapni. Ez tökéletesen megfelel mind filccel, mind festéssel való mintázáshoz, és égetni is lehet.

Én stencilezett, illetve festett táblát mutatok. A festés előnye, hogy gyorsan elkészül, a stencil előnye, hogy szép és egységes, valamit kopás esetén könnyen felújítható lesz a minta. A festés hátránya, hogy idővel kopni fog, ha használod. Jó választás az égetés- pirográfia- viszont ez feltételezi egy égető- pirográf- vagy legalább egy minimum 30wattos forrasztópáka, valamint valódi faanyag, esetleg rétegelt lemez használatát. Az általam tervezett minta a következő: 

Szellemidézés

Ezt kifejezetten azért készítettem, hogy közreadjam. Bárki nyugodtan használja, másolja, ha jó a szándéka! (persze annak örülnék, ha a forrás megjelenne :) )
A mintát stencilnek szántam, a kép és a betűk mind kivághatók, persze csak annyit kell kivágnod, amennyit akarsz, illetve lecserélheted a képet, ha úgy tetszik, vagy tehetsz rá plusz szavakat- például a talán illetve az üdv/ hello szó hasznos lehet. Ha másfajtát szeretnél, keress rá a tábla nevére a neten, rengetegfélét fogsz találni, de természetesen szabad kézzel is tervezhetsz, és akár filctollal is dekorálhatsz, a döntés a tied.

Ha eldöntötted, hogy ezt csinálod, ki kell nyomtatnod a képet. Amint említettem, legalább két A4 lap nagyságú legyen (ez az A3), de az sem baj, ha 4 (ez meg az A2). Ettől nagyobbat viszont felesleges csinálni. 
A4 méret A stencilezésről már írtam bejegyzést, ha nem ismered a technikát, olvass bele
Amennyiben csak a mintát akarod használni, pl arra, hogy indigóval átmásold a fára, akkor sima nyomtatópaír is megfelel. Ha stencilt csinálsz, használj rajzlapot!

Boszorkánytábla
 A fél minta kinyomva. Nyomtatáshoz javaslom a Paint-et. Nem röhög, remek program! Az oldalbeállításnál könnyen beállítható, mennyi oldalra, milyen margóval akarod elosztani a képet nyomtatáskor. Printelés után jöhet a kivágás. Nekem a két oldal kivágása kb két óra volt.

ouija tábla készítés otthon
 És amint látod, hiába tettem bele a szívemet, az öreg nyomtató megviccelt. Nem bántom, mert ez még legalább nyomtat. Apropó, akinek esetleg lenne egy fölösleges Epson D68, D88, DX3800, DX3850, DX4800, DX4850 típusú nyomtatója számomra ajándékba, az keressen meg légyszi! Postát állom, most nyitottam gyémántbányát :)

ouija tábla készítés házilag
 Na, körbevágtam, fasza lett :) Annyit még elárulok, hogy azok a betűk, és a kép, amik épp középre kerülnek  csak a mértere vágás és celluxszal való összeregasztás után kivágandóak! 

 Nekem még anyagot is kellett szabnom, pedig egy csontom sem kívánta...

Ouija tábla házilag
 Festékszórás előtt csiszold és portalanítsd az anyagot, majd maszkolószalaggal és bármi egyébbel rögzítsd  reá a képet. Ha valahol nem fekszik fel, ott alá fogsz fújni. Ez persze nem baj, csak lehet, hogy nem akarod...bár ugye a hibáink tesznek azzá, amik vagyunk.

 A festőszalagot így kell eltávolítani.

Ouija tábla használata
 És kész a tábla. Matt fekete festék, szerintem jól mutat. Ha megnézed a fa törzsét, meg a nullát, na ott aláfújtam kicsit, de szándékosan, hogy ne legyen tökéletes XD

 

Planchette készítése


 Ahogy egy zár nem működik kulcs nélkül, vagy egy telefon sim kártya nélkül, úgy a táblánk sem használható a mutatója nélkül. A planhette egy automata íráshoz használt eszköz átalakításából született lukas fadarab. 

Eredeti Planchette

Egyik oladal a táblával érintkeik, másik a kezeddel, és az ideomotoros tevékenység vagy szellemi beavatkozás hatására a tábla megfelelő betűjéhez mozdul, amit a lukon keresztül olvasunk le. 

Méretét a táblánkon található betűk nagysága határozza meg, ugyanis azokhoz mérjük a lukat, amin keresztül látjuk őket. Megjegyzem, az eszközt nem feltétlenül kell elkészítenünk, csak ajánlott. Használható helyette pohár vagy csésze, amit persze másra ne használj!

 Érdemes minél könnyebbre készíteni, így én 3-5 mm-es rétegelt lemezt, vagy ilyen vastagságú faanyagot javaslok. Nagyon fontos, hogy a táblával érintkező oldala teljesen sima legyen, a kezeddel érintkező oldalán viszont praktikus, ha nem csúszik le róla a kezed...

 Elkészítését a középső- a felső ábrán feketével jelölt- luk kifúrásával kezdjük. Ha van Forstner fúród, ez egy egyszerű művelet, csak arra figyelj, hogy két oldalról fúrj, különben alul szakadhat az anyag. Ha nincs ilyen fúrófejed, akkor furkáld körbe a felrajzlolt kört majd szakítsd egybe a lukakat és csiszold vagy reszeld szépre az anyagot. Nem feltétlenül szükséges, hogy a luk pontos kör legyen :)

 
ouija tábla házilag
 Ha kész a karika, rjazold fel a Planchette formáját és vágd körbe. Ehhez praktikus a lombfűrész de használhatsz bármit, amid van. Mondjuk vajkéssel lassan fogsz haladni, kolbásszal meg sehogy...
 Ha kész, a széleit csiszold simára és életlenre!

halloween szellemidézés
 Ilyen készen

 Egy rögtönzött égetővel raktam rá mintát, csak, hogy ilyet is láss :) Amint látod is, elől cekász, sorkapocs, a tollban és mellette vezeték, amit nem látsz, az pedig az, hogy ez egy méretes trafóhoz kapcsolódik. 

És így lehet vele mintázni

Viszont, ha van legalább harminc wattos forrasztópákád, azzal is égethetsz.

Ouija házilag

halloween
Akármit vagy bármit , az enyém most ilyen lett. Promó :D

Ha készen állsz, akkor itt van pár 'szabály' , amit javallott betartani

A OUIJA tábla használata és szabályai

Ouija tábla, halloween


Mivel világunk ismert és ismeretlen törvényszerűségek alapján működik, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy mindenkor, akaratunktól függetlenül az adott lelkiállapotunknak megfelelő tapasztalatokat vonnzuk magunkhoz. Ez tény és emiatt nyomatékosan szeretném felhívni a figyelmeg arra, hogy: 

  • NE használd a táblát, ha
beteg , depressziós, lehangolt, dühös vagy bánatos, illetve fáradt vagy. Ilyenkor menj és sétálj egyet a természetben, vagy relaxálj, meditálj inkább. 
  • Akkor se használda táblát, ha félsz tőle, vagy rossz tapasztatoktól tartasz vele kapcsolatban. Ez egy lehetőség, mint például a hullámvasút. Nem való mindenkinek! 
  • Ne használd a táblát rossz szándékkal, és ne kérd, hogy ártson valakinek! 
  • Ne engedd, hogya tábla irányítson, és zárd le a beszélgetést, ha eldurvulna, vagy túlságosan személyessé válna a beszélgetés! 

  • Soha Ne kérj fizikai bizonyítékot a táblától, illetve a kapcsolat valódiságáról!
  • Mindig zárd le a 'szeánszot' szóban, és a Plachette Viszlát feliratra mozgatásával egyaránt! 
  • Sose hagyd a Planchette-t a táblán, ha nem használod! 
 Ezek szabályok, amiket tarts be a saját érdekedben!Vannak viszont javaslataim is: 

Ne kérdezz olyat, amit nem kell tudnod! Teljesen felesleges megkérdezni, mikor fogsz meghalni. HA úgy véled, befolyásolná az életedet ha tudnád, meddig fog tartani, akkor javaslom, 
élj egy kicsit magabiztosabban :)
Ne vedd készpénznek azt, amit a tábla mond, és ne alapozd rá a döntéseidet! Sose tudni, kivel beszélsz ...
Ne akard kikényszeríteni a választ és ne ismételd magad! Ha valameyik kérdésedre nem kapsz választ, az is válasz. Ne tedd fel újra, mert lehet, hogy jobb, ha nem tudod! 
Vedd komolyan és beszélj tisztelettel a táblához, illetve a megidézett valakihez. Ez alapvető és elvárható minden kommunikáció során.
Ha nem egyedül használod, illetve van más is körülötted, lehetőleg ne legyen se negatív se szkeptikus, mert ez nehezíti a kapcsolatfelvételt. 

A táblát érdemes két embernek együtt- praktikusan nőnek és férfinek - használni. Könnyebben jön létre így kapcsolat, de természetesen egyedül is próbálkozhatsz, szerintem ez nem tilos. Sokhelyen javasolják, hogy a térdünkön tarsuk a táblát használat közben. Ha ez megoldható kényelmesen, akkor érdemes, ha nem, nyugodtan tehehtitek asztalra vagy székre. A 'szeánsz' előtt érdemes kicsit ráhangolódni a dologra, megnyugodni, átgondolni mit is akarunk, mit várunk a létrejövő kapcsolattól. Érdemes este használni, mert ilyenkor nyugodtabb, csendesebb minden, kevesebb a zavaró környezeti hatás, viszont ez nem jelenti azt, hogy horrorisztikus körülményeket kell teremteni a szobában :) 

A tábla használatát mindig üdvözléssel kezdd, és búcsúzással fejezd be, péda a használatra: 

Leültök ketten egymással szemben, térdetekre teszitek a táblát. Előzőleg elhatároztátok, hogy kapcsolatba léptek valakivel a táblán keresztül azért, hogy egy elveszett tárgyat, egy karórát megtaláljatok- igen, ilyet is lehet, miért ne? Mondtam, hogy a huszadikról messzebbre látni, nem? :)
A táblára helyezitek a Planchette-t, arra a kezeteket, és lassan elkezditek mozgatni köröket és/vagy nyolcasokat formálva a táblán, folyamatosan. Eközben gondolatban és szóban kinyilvánítjátok, mit is szeretnétek: Jó szándékkal kapcsolatot szeretnénk létesíteni, mert segítséget szeretnénk kapni, Kérünk, ha tudsz segíteni, tedd meg! Légy üdvözölve! 
Ezt egyszer- kétszer elmondjátok, és vártok, miközben mozgatjátok a mutatót. Ha van a közelben olyan 'szellemlény' aki segítene, az jelentkezni fog valahogyan. Vagy a naphoz, vagy valamelyik betűhöz fogja vezetni a mutatót, illetve elkezd kommunikálni. Ehhez több percre is lehet szükség, de az is előfordulhat, hogy nem sikerül. Kb tíz- tizenöt perc sikertelen próbálkozás után hagyjatok fel a használattal, vigyétek a mutatót a viszlát felirathoz és próbáljátok később. Amennyiben sikerül a kapcsolatfelvétel, kérdezzétek meg szóban, hajlandó- e segíteni. Ha az igenre 'húz' a Planchette, kérdezhettek, beszélgethettek. Elképzelhető, hogy a szavak nem helyesen, illetve a betűk nem sorrendben érkeznek. Ha nem biztos, kérjétek a pontosítást, vagy tegyetek fel eldöntendő kérdést- ez egyébként is jó, míg nem szereztek gyakorlatot. Ha befejeztétek, köszönjétek meg a segítséget, búcsúzzatok el és vigyétek a mutatót a Viszlát feluratra

Röviden ennyi a használat. Ha néhányszor nem sikerül működésbe hozni a táblát, attól még nem kell elcsüggedni, kinek- kinek több- kevesebb idő szükséges hozzá, és persze gyakorlattal egyre könnyebb lesz. 

Kívánok mindenkinek jó szórakozást a tábla elkészítéséhez, és pozitív, hasznos tapasztalatokat a használat során! 


szellemidézésTartalomjegyzéK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése